Shadow

Forskere slår seg sammen for å kontrollere fall armyworms – Kenya News Agency


Regjeringen har inngått samarbeid med multinasjonale forskningsorganisasjoner for å utvikle miljøvennlig skadedyrbekjempelsesteknologi for å dempe spredningen av høsthærormer i landet.

Prosjektet ledet av International Maize and Wheat Improvement Center (CiMMYT), Kenya Agricultural and Livestock Research Organization (KALRO) og ICIPE er i pilotfasen ved Kiboko Field Station i Makueni County og forventes ferdigstilt innen februar neste år. år.

KALRO Chief Agricultural Entomologist Paddy Likhayo sammen med Dr. Prassana Boddupalli- Global Maize Program Director ved CiMMYT utdanner bønder om plantehelseinnovasjonsplattform Integrated Pest Management feltdagprosjekt.

Prassana Boddupalli- Direktør for Global Maize Program ved CiMMYT sa at integrert skadedyrbekjempelse (IPM) bør oppmuntre bønder i Afrika sør for Sahara og Asia der høstens hærormutbrudd ødela avlingene deres til å ta i bruk mindre invasive måter som er giftige og rimelige å senke. invasive skadedyr.

“Vi ønsker at bønder skal bryte bort fra bruken av plantevernmidler og giftige syntetiske kjemikalier, men gå tilbake til å bruke kombinerte tilnærminger som bruk av resistente varianter, bio-sprøytemidler og relaterte biologiske kontrollmetoder som er miljøvennlige,” sa han.

Boddupalli fortalte bønder under et besøk på forskningsstasjoner hvor holdbarheten til naturlig tolerante maissorter fra Mexico ble testet at forskere eksperimenterte med fremmede frø for å etablere deres motstand mot skadedyr og tropiske sykdommer.

Han sa at foreløpig evaluering ved forskningsstasjonen viste at minst to eller tre av de resistente variantene kunne godkjennes etter at regulatoren sertifiserte anbefalingene fra prosjektet.

KALROs viktigste landbruksentomolog, Paddy Likhayo, sa at siden høstutbruddet av hærorm ble rapportert i landet i 2016, har maisavlingene falt med 30-50 %, noe som ytterligere forverret landets allerede skjøre matsikkerhet.

Han sa at minst 80 bønder over hele landet meldte seg på for å validere prosjektet for å øke utvidelsestjenestene og sikre at agronomisk praksis, inkludert ny ennå ikke-integrert skadedyrbekjempelsesteknologi, blir tatt i bruk innen et år.

Fall armyworm

Saliou Niassy, ​​leder for teknologioverføringsenheten ved International Centre of Insect Physiology and Ecology (ICIPE), sa at organisasjonen også hadde anbefalt bruk av byttedyr for å kontrollere spredningen av den invasive ormen ved å introdusere parasittiske arter som lever av lavaen deres.

“Vi anbefalte miljøvennlige løsninger, inkludert push pull-teknologi og sammenfletting med belgfrukter, som også hjelper til med å holde på fuktigheten på grunn av morens belegg,” sa han.

Forskningsorganisasjonen Center for Agriculture and Bio Science International (CABI), som også var en del av forskerteamet, har introdusert et naturlig virus som, når det først er utvunnet og formulert, kan kontrollere ormer.

CABI-rektor Dancan Chacha sa at virusformelen var kostnadseffektiv i det lange løp fordi bøndene kunne bruke ormene som ble drept under den første sprayen for å utvikle flere plantevernmidler.

Trans Nzoia County Crops Officer, Kenneth Kagai uttrykte optimisme om at bønder foretrekker å ta i bruk den biologiske skadedyrbekjempelsesmekanismen for å redusere kostnadene for gårdsinnsats etter utgivelsen av resistente maissorter.

av Wangari Ndirangu