Shadow

Yuki Tsunoda irettesatt for å ha kjørt med løse sikkerhetsbelter


ZANDVOORT, Nederland — AlphaTauri-sjåføren Yuki Tsunoda har blitt irettesatt for å ha kjørt bilen sin uten å ha festet setebeltene fullt ut før han uvanlig gikk av med den nederlandske Grand Prix.

Tsunoda stoppet på banen på runde 45 av løpet etter å ha trodd at et bakhjul var løst etter hans andre pit-stopp. Han begynte å løsne sikkerhetsbeltet for å komme seg ut av bilen, men ble deretter bedt om å gå tilbake til gropene av AlphaTauri.

Da han kom tilbake til pitlane, monterte mekanikken hans nye dekk og strammet beltene før han sendte ham tilbake på sporet. På det tidspunktet ble det oppdaget et problem med bilens differensial og Tsunoda ble bedt om å stoppe igjen.

Stewardene ga Tsunoda en ikke-racing irettesettelse for å ha kjørt bilen hans i en usikker tilstand.

“Etter et pitstop av bil 22 [Tsunoda]stoppet sjåføren bilen på grunn av det faktum at han følte at et hjul ikke var riktig montert, førte undersøkelsen fra Stewards til konklusjonen at det faktisk var et problem med differensialen,” heter det i en uttalelse fra FIA-stewardene. “Derfor. bilen var ikke i en usikker tilstand da den ble sluppet fra pit stop-posisjonen.

“Men under høringen innrømmet sjåføren at etter å ha stoppet på sporet var han klar til å forlate bilen og begynte å løsne sikkerhetsbeltet uten å låse det opp.

“Deretter reiste han tilbake til gropene hvor mekanikerne festet beltene igjen. Det er ikke mulig å fastslå nøyaktig i hvilken grad bilbeltet var løsnet av sjåføren.”

Situasjonen hadde stor innvirkning på løpet på den tiden, og tillot Max Verstappen å gjøre et pitstop under Virtual Safety Car som tillot ham å returnere til banen foran Lewis Hamilton når et pitstop under normale racingsforhold ville ha falt ham bak begge Mercedes-bilene.

Etter løpet la Tsunoda til: “Jeg fikk beskjed av ingeniøren min om å stoppe, men vi så ikke noe klart problem i dataene, det var derfor vi kjørte tilbake igjen til gropene for å montere et nytt dekk. Etter det så vi et klart dekk. problem i dataene, det var derfor vi stoppet.”

Tidspunktet for Tsunodas stopp og det uvanlige synet av en bil som stopper på banen bare noen øyeblikk etter å ha blitt sendt tilbake på banen etter et pit-stopp førte til spekulasjoner om at AlphaTauri kan ha gjort det med vilje for å hjelpe Verstappen og søsterlaget Red Bull til seier .

Før stewardene hadde avgitt sin uttalelse, sa Mercedes-teamsjef Toto Wolff at han ville ha undersøkt situasjonen nærmere hvis en tittel var på spill, men han ønsket ikke å spekulere i noe uheldig.

“Hvis vi skulle kjempe om et mesterskap ville det vært noe jeg ville sett nøye på,” sa han. “Nå tror jeg at det som må undersøkes for sikkerheten til sjåfører og alle der ute er at sjåføren stoppet, løsnet, kjørte en hel runde, kom inn, problemet ble ikke løst, de tok på seg sikkerhetsbeltene igjen og han kjørte ut og stoppet bilen igjen.

“Så jeg mener at det sannsynligvis kunne ha endret løpet som kanskje vi kunne ha vunnet, men i denne sporten er ‘kanskje’ uansett irrelevant. For meg tenker jeg ikke på det lenger, det er borte.”Kilde