Shadow

West Hams Sophie Hillyerd på POTS, tilstanden ‘ingen andre kan se’


West Ham United-keeper Sophie Hillyerd sier at de siste 12 månedene har vært som ingenting hun noen gang har opplevd før.

“Ingen kan si det,” sa hun til ESPN. «Når du har en dårlig dag, tenker de: «Hvorfor sliter hun i dag?» Folk går “kom igjen Soph, løp,” og jeg tenker: “Jeg kan ikke.”

“De vil bare ikke vite det. De vil tenke: ‘Hun er lat, hun er uegnet’, men nei. Jeg har å gjøre med noe som ingen andre kan se.”

Med fysiske skader, “Du vet hva det er, du har skanninger, og du vet hva du skal gjøre for å fikse det.

“Med dette var det så annerledes. Det var ukjent.”


I september 2021 tok Hillyerd fatt på begynnelsen av sin profesjonelle karriere, og signerte med Charlton Athletic fra Manchester United på jakt etter senior førstelagsfotball. Et COVID-utbrudd påvirket henne og en stor gruppe av lagkameratene før sesongen startet. Det var da keeperen kom tilbake på trening at hun skjønte at noe ikke stemte.

“Jeg ble andpusten, men det var ikke før tre økter at jeg skjønte “dette er ikke normalt,” husket Hillyer.

“Jeg hadde hørt om folk som sliter med å komme tilbake for å spille, men det var ingenting som var som jeg følte meg med hjertet mitt som gikk så fort. Pulsen min steg opp til 224 [beats per minute]noe som er latterlig.”

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

For sammenhengen burde Hillyerds maksimale hjertefrekvens på det tidspunktet vært 202 BPM. Til tross for symptomene hennes, kom testene på hjertet tilbake som normalt. Ved første øyekast var det ingen fysisk grunn til å avbryte treningen. Hun visste imidlertid snart at situasjonen var uholdbar.

“Jeg tok en økt om kryssinger. Det er ganske lav intensitet,” forklarte hun. «Jeg hadde falt på gulvet og reiste meg opp igjen og jeg tenkte bare «Gud, jeg kommer til å besvime, jeg kommer til å falle tilbake».

“Det var mer enn svimmelhet. Svimmelheten — jeg klarte ikke å reise meg uten å føle meg besvimt. Jeg visste at noe ikke stemte.

“Da jeg satt i sengen om kvelden, hadde jeg bare denne uutholdelige brystsmerten, og det var ingen forklaring på det. Det var så vanskelig å ikke vite hva som er galt, og det er en så forferdelig ting, noe med hjertet ditt å gjøre. “

Mangelen på svar er et vanlig tema blant pasienter som har lang covid. I en Pultizer-prisvinnende forklaring om Long COVID av Ed Yong, beskriver pasienter avskjedigelse eller vantro til symptomene deres av venner, familie og til og med medisinsk fagpersonell. Hillyerd snakket imidlertid glødende om det medisinske teamet i Charlton, ledet av Dr. Chris Schoeb, og måten de fortsatte å søke etter svar i møte med usikre tester.

“Han ga aldri opp,” sa hun om Dr. Schoeb, og han hjalp henne med å bestille time for spesialisten for å bekrefte hans mistanker om en tilstand kjent som POTS.


Posturalt ortostatisk takykardisyndrom – POTS – har noen avslørende tegn. De kan omfatte svimmelhet, hjernetåke, brystsmerter, tretthet og en hjertefrekvens som øker med over 30 når du står. Det er også en vanlig diagnose for personer som opplever lang covid. De fleste har aldri hørt om tilstanden, enn si vet hva tegnene er, og kan gå måneder eller år før diagnosen.

Treningsfysiolog Carlo Sibulo jobber ved velværestasjonen i Melbourne, Australia. Han spesialiserer seg på kronisk utmattelsessyndrom og myalgisk encefalomyelitt, samlet kjent som ME/CFS. POTS er kjent for å være relatert til ME/CFS.

“POTS er relatert til intoleranser til posturale endringer og manglende evne til å regulere blodvolumet,” sa Sibulo til ESPN. “Men både POTS og CFS kan stamme fra samme grunnårsak, og kan derfor dele risikofaktorer.”

– Abonner på ESPNs kvinnefotballpodcast: The Far Post

ME/CFS og POTS påvirker en rekke mennesker. De er langt fra eksklusive for Long COVID – de utfelles også fra andre virusinfeksjoner. I løpet av de siste 12 månedene har det imidlertid vært en betydelig økning i Long COVID-tilfeller på Sibulos klinikk. De vanligste symptomene som pasientene hans har, er tretthet, konsentrasjon, hukommelsesproblemer og treningsintoleranse. Han forklarer at dette fører til «betydelig innvirkning på dagliglivet og funksjonen».

Risikofaktorer for å utvikle sykdommer som ME/CFS og POTS inkluderer å bli utsatt for et krevende eller stressende miljø, å ha høyt aktivitetsnivå og visse personlighetstyper, inkludert høyt presterende og omsorgspersoner. Mens noen står i fare for å utvikle et postviralt syndrom, vil disse risikofaktorene uunngåelig fange et høyt antall idrettsutøvere – noe som idrettsorganisasjoner sakte blir mer bevisste på ettersom effektene av COVID-19-pandemien fortsetter å gi gjenlyd over hele verden .


Hillyerds eventuelle POTS-diagnose ga henne svarene hun så desperat søkte, og en eventuell vei tilbake til fotballen.

Selv om vitenskapen fortsatt er uklar med hensyn til den eksakte utbredelsen av POTS hos Long COVID-pasienter, ser det ut til å være en klar kobling. Alvorlighetsgraden av symptomene kan variere. Noen POTS-pasienter rapporterer at de må slutte i arbeid eller utdanning på grunn av tilstanden deres. De aller fleste rapporterer imidlertid en bedring av symptomene ved behandling. Mange blir friske, enten helt eller i den grad at livskvaliteten ikke lenger påvirkes.

Behandlingsalternativer inkluderer å øke inntaket av salt, holde seg hydrert og bruke kompresjonsplagg. De kan også inkludere visse hjertemedisiner for å hjelpe med lavt blodtrykk. Hillyerd begynte umiddelbart å merke forbedringer etter å ha implementert anbefalingene fra spesialisten.

“Det tok sannsynligvis omtrent to til tre måneder å komme tilbake i trening siden jeg hadde den avtalen,” sa hun. “Det høres langt ut, men etter å ha hatt det ukjente var det flott for meg.”

Det var flere endringer som måtte til når hun kom inn i det profesjonelle treningsmiljøet igjen.

“På trening hadde jeg kompresjon på bena for å hjelpe blodet med å komme opp igjen og oksygenstrømmen,” forklarte hun. “Jeg fikk heller ikke gjøre isometriske øvelser, hvor du holder – så jeg kan for eksempel ikke sitte på veggen, fordi det bare trigger den.

“Hvis blodet mitt er på feil sted, vil det føre til at jeg føler meg svak.”

Det var ved hjelp av disse behandlingene og modifikasjonene at Hillyerd har kommet seg, i den grad at POTS ikke lenger hindrer hennes evne til å prestere som eliteidrettsutøver i hverdagen. Hun er nå i form og skyter mot West Ham, klar for muligheten i FA Women’s Super League.


POTS, som mange av de andre måtene Long COVID kan presentere seg på, er usynlig. Dette betyr at noen med syndromet kan virke helt klare for verden rundt seg mens de har en rekke symptomer samtidig. Det kan føre til misforståelser om hvor alvorlig sykdom det er.

Mens Hillyerd la vekt på forståelsen til trenerteamet i både Charlton og West Ham, er det noe hun innrømmer er enormt vanskelig å forklare.

“Noen dager etter at jeg har trent hardt, kan jeg ikke bevege meg fra sengen, jeg kan ikke reise meg uten å føle meg dårlig. Og det er andre ting folk ikke snakker om – du får vondt i magen, hodepine, bryst smerter. Jentene rundt meg har ingen anelse,” sa hun.

“Du må bare klare det selv og bare huske at det kan være i dag og i morgen kan det være bedre.”

Den uheldige virkeligheten er at flere historier som Hillyerds sannsynligvis vil dukke opp i profesjonell sport i løpet av de neste årene. Sibulo tilbyr imidlertid en håpefull prognose.

“Etter min erfaring er prognosen for POTS stort sett positiv,” forklarte han. “Nøkkelen er å få riktig diagnose, og å bli vurdert og gitt en skreddersydd forvaltningsplan.”

Postvirale tilstander som ME/CFS og POTS kan håndteres og overvinnes, slik de har vært for Hillyerd – men de kan ikke være det når klubbene er uvitende om hva de skal se etter.


Det er forbløffende å tenke på at Hillyerd bare er 19. Mens hun ennå ikke har spilt i en offisiell kamp for West Ham, snakker hun som om hun allerede er en erfaren profesjonell, og klubbens tillit til henne taler til hennes evner mellom stengene. Tar man i betraktning at keepere får flere år å modnes enn andre, har Hillyerd en god sjanse til å bli et kjent navn i engelsk fotball.

“Selvfølgelig ønsker jeg å gå til verdensmesterskap og spille i EM-sluttspill og slike ting for England,” mente hun, “men for øyeblikket er jeg fullt fokusert på klubben og gjør mitt beste for West Ham, spesielt etter det steinete. år jeg har hatt.”

Det er vanskelig å overdrive den mentale og fysiske utfordringen ved en sykdom som POTS. Noen dager føler de med syndromet at de er på toppen av verden, at de kan gjøre de samme tingene som de kunne før sykdom. Så er det krasjet – de gjør for mye, og har mer alvorlige symptomer som et resultat.

Mye av kampen med utvinning fra POTS er å lære å håndtere disse symptomene. Det er å lære når du skal stoppe, og å ha systemer på plass som lar deg hvile og komme deg når det er nødvendig. Hillyerd la vekt på at ledelsen gjennom hele diskusjonen vår, og hvor mye det har blitt bedre for henne de siste 12 månedene. “Dårlige dager” i dag er langt unna fortidens “dårlige dager”.

Imidlertid vil utvinning fra en så kompleks sykdom sjelden være lineær – og det er greit. Medisinske fagfolk som Sibulo understreker viktigheten av å beholde håpet.

“Du er ikke alene. Det er mange andre med POTS eller ME/CFS som har vært i stand til å vende tilbake til meningsfull atletisk deltakelse,” sa han. “Respekter symptomene dine og lær å lytte til kroppen din og begrensninger.”

Historier som Hillyerds fungerer som et eksempel på hva som er mulig. Det er vanskelig, og reisen kan være lang, men det er mulig for karrierer og liv å gå tilbake til det normale under og etter virkningene av Long COVID.

De fleste av de som lider av postvirale tilstander har som mål å gå tilbake til grunnleggende aktivitetsnivåer – gå tur med hunden eller klippe plenen. Det gir en enorm optimisme å vite at det finnes eksempler på eliteidrettsutøvere som Hillyerd som lever med tilstanden relativt uhindret. Hun gir en direkte beskjed til andre som går gjennom den samme reisen som henne – ikke gi opp.

“Ikke la de dårlige dagene få deg ned, for det gjorde jeg absolutt. Jeg lot dem få meg ned – men jeg lærte å ikke gjøre det,” sa hun. “Du har dine egne teknikker. Det kan ta evigheter å finne dem, men finn det som fungerer for deg, fordi de ikke kommer til å fungere for alle.

“Ta det dag for dag. Vær spenstig. Du kommer dit.”

Kilde