Shadow

Hvordan protokollen skapte Bruno Fernandes sitt mål


Video Assistant Referee skaper kontrovers hver uke i Premier League, men hvordan tas avgjørelser, og er de riktige?

Etter hver helg tar vi en titt på de store hendelsene, for å undersøke og forklare prosessen både i forhold til VAR-protokollen og spillets lover.

– Hvordan VAR-avgjørelser påvirket hver Prem-klubb i 2022-23
VARs villeste øyeblikk: Alissons to røde kort i en kamp
– VAR i Premier League: Ultimate guide

HOPPE TIL: Liverpool 1-0 West Ham | Newcastle 1-0 Everton | Palace 2-1 Wolves | Bournemouth 0-1 Southampton | Deler VAR-lyden

Hvordan VAR-protokollen førte til Manchester Uniteds andre mål

Hva skjedde: Et forsinket flagg gikk opp mot Harry Kane kort tid før Bruno Fernandes scoret i det 69. minutt.

VAR anmeldelse: I kamper før VAR ville dette målet rett og slett aldri ha skjedd. Tottenham var i angrep og ballen ble spilt inn til Kane, som var i offsideposisjon. Men siden VAR-protokollen er at assistenten skal holde flagget sitt nede i klare angrepssituasjoner til slutten av fasen, fikk spillet fortsette.

Så snart Manchester United-keeper David de Gea reddet fra Kane og den løse ballen falt til Luke Shaw, heiste assistenten flagget. Men da Shaw bar ballen ut av området, anerkjente dommer Simon Hooper flagget, men lot spillet fortsette ettersom United var i besittelse. Noen sekunder senere hadde Fernandes ballen bak i nettet.

Før VAR eksisterte ville flagget ha blitt heist og fløyta blåst så snart krysset ble spilt til Kane. Men ediktet om å tillate angrepsfasen å spille ut skaper muligheten for en angrepsfordel for det forsvarende laget, og United omfavnet det fullt ut.


VAR-veltning: Straffe gitt for foul av Gomez på Bowen

Hva skjedde: I det 42. minutt brystet West Ham United-spissen Jarrod Bowen ballen ned i feltet og ble utfordret av Joe Gomez. Dommer Stuart Attwell spilte videre.

VAR-avgjørelse: Straffe, bommet av Bowen.

VAR anmeldelse: Gomez prøvde å vinne ballen med en høy takling bakfra, ikke farlig og tydelig i et forsøk på å komme til ballen først, men det var Bowen som fikk brystet den ned.

Hvis dommer Attwell mener Gomez fikk en touch på ballen, gir det VAR, Craig Pawson, grunnlag for å fortelle dommeren at han har bommet på en mulig straffe. Bowen tok kontroll over ballen, men kraften fra Gomez slo West Ham-spilleren i bakken.

Det var en klønete utfordring fra Liverpool-forsvareren og en enkel VAR-gjennomgang når det var klart at han ikke fikk noe på ballen.


Mulig straff: Felling av Burn på Gordon

Hva skjedde: Dan Burn utfordret Anthony Gordon inne i området i det 42. minutt, mens Everton-spissen gikk til bakken. Everton appellerte for en straffe, som dommer Tony Harrington avviste.

VAR-avgjørelse: Ingen straff.

VAR anmeldelse: Det var kontakt av Burn, som lente seg inn i den engelske U21-landskampen Gordon, men ikke nok til å rettferdiggjøre et straffespark – eller å bli dømt som simulering heller.

Vi kan sammenligne dette med Gomez på Bowen, med Liverpool-forsvareren fra bakken og som gjorde en stor utfordring med å prøve å vinne ballen som tydelig brakte West Ham fremover.

Burns utfordring var kontakt med overkroppen uten å prøve å vinne ballen, og det kan være en straff for denne forseelsen, men det er ikke nok til at VAR blir involvert – spesielt hvis dommeren har full oversikt over hendelsen.

Det ligner på straffekravet Brighton & Hove Albion hadde i Manchester United i åpningshelgen av sesongen, da Lisandro Martinez buntet over Danny Welbeck. Ingen straffe ble gitt av VAR da heller, men det var en mye sterkere påstand med større kraft, og en som nok burde vært gitt.


Mulig straffe: Håndball av Guehi

Hva skjedde: I det 82. minutt krysset Nelson Semedo inn i feltet og ballen traff Marc Guehi. Wolverhampton Wanderers-midtbanespiller Ruben Neves appellerte om en straffe, som dommer David Coote vinket bort.

VAR-avgjørelse: Ingen straff.

VAR anmeldelse: VAR, Lee Mason, anbefalte ikke et straffespark fordi ballen gikk av Guehis kne før han muligens børstet armen. Det er tvil om avgjørende bevis på at ballen traff armen, men avbøyningen fra kneet gjorde VARs avgjørelse for ham. Guehis arm er i samme, forsvarlige posisjon når ballen krysses til når den treffer ham.

Håndballloven er forvirrende nok for supporterne, i enda større grad når det kommer til avbøyninger fra kroppen til armen. IFABs veiledning rundt håndball har flere unntak, men det er forskjeller i tolkningen – og det har ikke blitt hjulpet av UEFA.

Den overordnede faktoren for håndball bør være hånden/armen som gjør kroppen unaturlig større, og at dens posisjon ikke er en konsekvens av, eller forsvarlig av, spillerens kroppsbevegelse.

Dette kan overstyres av:
– kontakt er en konsekvens av at spilleren bevisst spiller ballen med en annen del av kroppen (mot seg selv).
– spillerens arm er allerede strukket ut når det ikke er noen forventning om at ballen kommer til eller nær spilleren fra en lagkamerat.

Vi kan se på straffen Tottenham Hotspur hadde kansellert av VAR på West Ham tidligere i sesongen, da ballen falt fra Aaron Cresswells ansikt og på armen hans. Det er et argument om at VAR ikke burde ha blitt involvert i Cresswell-hendelsen, fordi West Ham-spilleren ikke med vilje spilte ballen, den traff ham bare i ansiktet og slo deretter en løftet arm; det er en gråsone, og enhver situasjon bedømmes ut fra sine fordeler.

Det betyr ikke at all kontakt av spillerens kropp vil avbryte en håndballforseelse, ergo er armens plassering mer avgjørende enn selve avbøyningen?

Forrige måned ble AFC Bournemouth tildelt en straffe mot Nottingham Forest da Lloyd Kelly snudde kroppen til et skudd fra Neco Williams og ballen traff hånden hans. Fem dager senere, under nesten identiske omstendigheter, ga Manchester United bort et spotspark hjemme til Real Sociedad på første kampdag i Europa League-gruppespillet da Lisandro Martinez forsøkte å blokkere et skudd, og ballen kom tilbake fra beinet hans og på armen hans. United-fansen trodde VAR ville gripe inn, men avgjørelsen til den italienske dommeren Marco Di Bello sto. i Premier League ville avbøyningen nesten helt sikkert se at VAR opphevet straffen, som med Cresswell-eksemplet.

UEFA har en strengere søknad, sett av straffen FC København fikk mot Manchester City i Champions League forrige uke, og Rodris avviste mål i samme kamp etter at ballen utilsiktet berørte armen til Riyad Mahrez. Så er det spot-sparket Rangers slapp inn gjennom en VAR-avgjørelse mot Union St.-Gilloise i en Champions League-kvalifiseringskamp da ballen falt fra en lagkamerats rygg og slo tilbake på Connor Goldsons arm. Det er et unntak i lovene, men i UEFA-konkurranse ble det fortsatt straffet.

UEFAs strenge tilnærming øker bare forvirringen, med veiledningen som ble utstedt sommeren 2021, ment å gjøre det klart at det ikke er en forseelse hver gang ballen treffer en forsvarers arm. UEFA ser ikke ut til å ta hensyn til armposisjon ved å være i en forsvarlig posisjon for en spillers bevegelse i det hele tatt.


Mulig straffe: Håndball av Salisu

Hva skjedde: I det 65. minutt forsøkte Southampton-forsvarer Mohammed Salisu å blokkere et innlegg fra Junior Stanislas og ballen traff en arm. Dommer John Brooks vinket bort straffeappellene.

VAR-avgjørelse: Ingen straff.

VAR anmeldelse: Et godt eksempel på hvordan en spiller har armen tett inntil kroppen i en forventet posisjon for kroppsbevegelsen. I motsetning til for eksempel Kelly vs. Nottingham Forest og Martinez vs. Real Sociedad, har ikke Salisu armene hevet fra kroppen og skaper en barriere.

Ballen treffer faktisk Salisu på armen når den nesten berører kroppen og blir trukket tilbake, så til tross for appeller er det ingen sjanse for at VAR, Peter Bankes, gir straffe for dette.


Deler VAR-lyden

Det er i strid med FIFAs protokoll for enhver liga å sende VAR-diskusjoner direkte under kamper, og det ser ikke ut til å endre seg med det første, men det er unntak for å dele det i dagene etterpå for pedagogiske formål.

– Webb-intervju: Hvordan VAR fungerer bra i MLS

Dette skjer oftest i Major League Soccer, hvor hver VAR-samtale på slutten av uken blir analysert i sin “Insider Video Review”. Den nåværende lederen for MLS-dommere, Howard Webb, flytter til Premier League på slutten av året.

Det har vært en vanlig misforståelse at den australske A-ligaen alltid sender lyden under kamper, når i sannhet utvalgte hendelser har blitt sluppet uken etter. Når en liga deler denne lyden, pleier det å være for ikke-konflikter hendelser.

Dette skjedde igjen denne uken etter at Newcastle Jets’ Jordan Elsey ble utvist mot Perth Glory, selv om det bare var for et annet gult kort oppgradert til rett rødt, og en endring fra frispark til straffe – og en klart feil avgjørelse .

Det var imidlertid forvirring blant TV-kommentatorene om prosessen bak avgjørelsen, noe som selvsagt ikke hjelper den seende fansen til å forstå hva som foregår.

Denne videoen viser hvordan det å høre VAR-diskusjonen hjelper hele prosessen; en tydelig beskrivelse av hva som vurderes, mulige utfall og endelige råd. Ingen ville bli stående å gjette.

Det var rapporter i starten av sesongen om at Premier League ville dele lyden, men dette var alltid et mål snarere enn en umiddelbar intensjon. Det ville ikke være en overraskelse om vi endelig fikk høre litt lyd etter at Webb tiltrådte sin nye rolle som dommersjef ved PGMOL, men forvent ikke at det blir en av de høyprofilerte hendelsene.

Serie A-dommerdesigner Gianluca Rocchi sa forrige måned at det var for tidlig å tillate en direktesending.

“Det er komplekst, de på banen og de utenfor den må ha tilstrekkelige kommunikasjonsevner,” sa Rocchi til Social Football Summit i Roma. «Vi forbedrer oss mye, selv sammenlignet med i fjor, men det tar fortsatt tid.

“På dommernes side er det total åpenhet, det er ingen hemmeligheter. Problemet med å sende direkte er at det ikke er noe filter, hele verden ville høre hva som skjer på banen.

“Italienske dommere jobber hardt for å bevege seg mot kommunikasjon som kan høres av alle, men vi er på vei til vekst. I dag kunne jeg ikke sende en direkte lyd, fordi nivået ennå ikke er tilstrekkelig, men vi jobber med en Vi trener enormt mye, i noen tilfeller er det ikke lett å holde tilbake fordi du risikerer å begrense spontaniteten din, og det vil bli et problem i revers.

“Det avhenger av resultatene, når vi vet at vi er klare. Da vil vi fortsatt trenge tillatelse fra FIFA; vi kan ikke gjøre som vi vil. Det viktige er å være klar når den tid kommer.”

Informasjon gitt av Premier League og PGMOL ble brukt i denne historien.

Kilde