Shadow

USMNTs Jordan Morris – Hvordan håndtering av type 1-diabetes forberedte meg på å komme meg etter to revet ACL


For knapt 18 måneder siden fikk Jordan Morris sin andre korsbåndsruptur på tre år. Nå, tilbake til full form og et viktig medlem av både Seattle Sounders og USAs herrelandslag, åpner han opp for rehabilitering og restitusjon.

Den 27 år gamle innfødte i Washington forklarer, med egne ord, hvordan livet hans brukte på å håndtere type 1-diabetes forberedte ham på utfordringene med å komme tilbake fra flere alvorlige kneskader og utvider utvalget av følelser han har opplevd når han nærmer seg målet sitt. spiller i et verdenscup.


Med det amerikanske herrelandslaget inne på det gjørmete Estadio Cuscatlan i CONCACAF Nations League for to måneder siden, ville jeg løyet hvis jeg sa at jeg ikke tenkte på forrige gang jeg var i El Salvador.

Minnet fra den turen – en CONCACAF Champions League-kamp med Sounders i 2018 – vil aldri forsvinne. Natten min endte da faren min, lagets overlege, ledet meg av banen og ga nyheten om at jeg ville være ute denne sesongen. Jeg hadde revet min ACL. Det var en ødeleggende skade som fikk meg til å stille spørsmål ved hva som ville komme ut av karrieren min. I ettertid er det også et øyeblikk som fikk meg til å sette ytterligere pris på det som har skjedd siden.

Men du prøver å ikke tenke på disse tingene i løpet av en kamp, ​​spesielt siden jeg fikk en ny ACL-rivning i fjor og fortsatt jobbet med å bygge opp selvtilliten min etter en lang, utmattende rehabiliteringsprosess.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Du må alltid være klar når navnet ditt blir ropt, og det var der fokuset mitt var da jeg begynte å varme opp i andre omgang. Det var et vilt spill. Vi hadde akkurat fått rødt kort noen minutter før og lå under 1-0. Forholdene var sprø. Regnet og gjørmen gjorde det til en interessant kamp, ​​og mens jeg sto der oppe, klar til å gå inn, fikk motstanderne også rødt kort. Tankegangen min var å hjelpe så godt jeg kunne, men vi trengte åpenbart å score et mål.

I det 91. minutt kom muligheten min. Weston McKennie hadde en god heading som keeperen reddet og den rant ut til venstre side av banen. Jesus Ferreira løp over og spilte en ball tilbake til Luca de la Torre, og jeg prøvde bare å resirkulere løpet og gjøre meg klar. Så la Luca en flott ball i boksen og heldigvis klarte jeg å fullføre den.

Først og fremst var det flott for laget. Å slå poengsummen og komme seg ut derfra med et resultat var viktig, men da jeg gikk tilbake etter at den innledende spenningen forsvant, gikk hele reisen i fjor og rehabiliteringen og alt gjennom hodet mitt. Det var lenge siden jeg hadde scoret for landslaget, og det var veldig spennende å kunne score i en stor kamp. Når jeg scorer sånne mål, blir jeg litt mørk. Jeg blir bare så spent og vet ikke helt hva som skjer, men jeg husker jeg løp bort til benken og hele benken kom ut og det var en stor gruppefeiring.

I garderoben etter kampen sang gutta navnet mitt. Jeg tror de kjente igjen reisen min i fjor og alt jeg gikk gjennom. Det betydde mye å få den gruppen av gutter til å gi all støtten. Jeg er en ganske sjenert fyr, så det kan være vanskelig å ta inn over seg øyeblikket, men det var fantastisk. Jeg lærte etter min første ACL-rivning at det tar tid å bygge selvtillit tilbake, og det målet var viktig for det.

Den andre ACL-riven var enda tøffere enn den første. Skadene på kneet var litt mer omfattende og situasjonen var vanskeligere. Jeg hadde nettopp kommet utenlands til Swansea City og likte meg virkelig. I begynnelsen av min karriere var det mange spekulasjoner om jeg skulle reise til Europa eller ikke. Jeg bestemte meg for å spille for Seattle og har absolutt elsket tiden min her, men det var fortsatt et mål og en drøm for meg å spille i Europa.

Jeg giftet meg med min utrolige kone i 2020, og hun sa opp jobben sin og rykket opp livet sitt slik at vi kunne dra på dette eventyret. Vi hadde drømmer om å bli der lenge, men skaden min skjedde to uker etter at hun kom dit.

Vi spilte på Huddersfield og jeg visste nøyaktig hva som skjedde med en gang. Og fordi jeg var på lån, visste jeg at det betydde at tiden vår i Europa allerede var over. Kanskje jeg spiller i Europa igjen. Det er definitivt ikke noe jeg har utelukket. Hvis en mulighet dukker opp i fremtiden, er det definitivt noe jeg ville sett på, selv om jeg er veldig glad i Seattle.

Da skaden skjedde, måtte vi gå rett tilbake for å opereres og starte rehabilitering på nytt.

Jeg følte at jeg virkelig var på toppen av karrieren min og spilte det beste jeg noen gang hadde spilt. Tankene mine gikk til VM-kvalifiseringen. Jeg følte meg bra med hvordan jeg spilte med landslaget året før og gjorde alt jeg kunne for å komme på VM-laget.

Det er målet jeg har hatt siden jeg var liten. Broren min og jeg ville gå til bakgården og late som om vi var landslagsmedlemmer som spilte i et verdenscup. Det er utrolig spennende at det er en mulighet. Jeg vet at jeg har mye arbeid å gjøre for å komme dit, men det ville bety alt.

Da jeg gikk gjennom rehabiliteringsprosessen min i fjor, hver gang jeg hadde en tøff dag eller ble lei av rehabiliteringen eller arbeidet, sa jeg alltid til meg selv at det kom til å være verdt det å prøve å være en del av dette VM-laget.

Tilbakeslag er noe jeg er vant til. Jeg ble diagnostisert med diabetes type 1 som barn og gikk i løpet av årene fra å stikke fingeren gjennom hvert spill til å bruke en Dexcom kontinuerlig glukosemonitor som gir sanntidsvarsler til telefonen min, min kone og trenerne mine. Jeg trodde at det å være en profesjonell idrettsutøver mens jeg håndterer denne sykdommen kanskje var den største hindringen jeg ville møte, men disse rygg-mot-rygg-skadene fikk meg til å innse at på noen måter var seigheten jeg hadde utviklet i å håndtere en så kompleks sykdom forberedt meg på dette.

Det var sprøtt for meg hvordan en kronisk sykdom som krever et ekstra mylder av avgjørelser og valg hver dag tar en baksete med det som kan være en karriereavsluttende idrettsskade. Men med diabetesteknologien min og støttesystemet mitt på plass, ble ledelsen en annen natur, slik at jeg kunne fokusere på å komme tilbake fra disse to skadene. Dette var så viktig, ettersom jeg trengte å sette hver eneste unse av styrke og dedikasjon i rehabilitering for å få sjansen til å gå til verdensmesterskapet.

Under rehabiliteringen klarte jeg å holde meg opptatt på andre måter. Jeg holdt meg aktiv med stiftelsen min, og i fjor var vi vertskap for vår første fotballleir siden starten av pandemien for barn med diabetes. Jeg fikk muligheten til å tilbringe tid med 125 unge, ambisiøse idrettsutøvere med diabetes, trene øvelser og dele leksjoner jeg har lært av mine skader, spille i MLS og leve med diabetes.

Jeg tilbrakte også tiden min under restitusjonen ved å kvitte meg med graden min i naturvitenskapelig teknologi og samfunn fra Stanford University. Jeg dro derfra etter ungdomssesongen for å forfølge drømmen min om å spille fotball profesjonelt, men jeg har alltid ønsket å gå tilbake til skolen. Jeg lovet meg selv da jeg dro at jeg en dag skulle fullføre graden. Stanford tilbyr vanligvis ikke nettkurs, men det endret seg på grunn av pandemien. Nå er jeg nærme meg eksamen og vet at jeg blir ferdig i fremtiden.

Selv om tiden min utenfor banen var givende, var en av de tøffeste delene ved å være skadet å måtte se laget mitt spille fra sidelinjen. Å være borte fra fotball var mentalt slitsomt. Jeg måtte lære å dele opp disse delene av livet mitt og gjorde det til et poeng å ta vare på min mentale og fysiske helse ved å gå i terapi for begge. I det lange spillet var det verdt det å møte opp og gjøre jobben fordi fokus på helbredelse, min mentale helse, grunnlaget, mitt første år i ekteskapet og min høyskolegrad virkelig gjorde en innvirkning på hvem jeg er.

Til å begynne med forventet jeg ikke å spille med Sounders i det hele tatt i 2021. Skaden min med Swansea skjedde i februar, noe som betydde at rehabiliteringen min ville ta omtrent hele MLS-sesongen. Heldigvis kunne jeg komme tilbake for to kamper i den ordinære sesongen og sluttspillet i første runde, som vi dessverre tapte på straffer.

Å få de kampene hjalp meg med å komme inn i landslagsbildet. Du vet aldri nøyaktig hvordan du kommer tilbake, så da jeg ble kalt opp til desemberleiren, var det fantastisk. Det var en flott mulighet til å komme tilbake med gruppen og få en kamp under beltet med en vennskapskamp.

Men bare fordi jeg spilte i den treningskampen, betydde det ikke at jeg ville bli kalt inn igjen til kvalifiseringen i januar og februar. Jeg trengte å få plassen min. Vi hadde et par uker med trening i Arizona i januar, og på slutten, da jeg fant ut at jeg ville være på kvalifiseringslisten, var det utrolig tilfredsstillende; tilfredsstillende å vite at alt det harde arbeidet jeg hadde lagt ned for å komme dit hadde lønnet seg, men også å vite at det nå var på tide å prøve å vise meg frem i noen av disse store spillene.

Å spille i disse kvalifiseringene var en stor opplevelse. Å få være med i de siste seks kampene og deretter være i garderoben for feiringen med laget etter offisiell kvalifisering i Costa Rica var en så surrealistisk følelse. Det var noe du drømmer om å være en del av.

Gruppen er utrolig nær og jeg har noen gode venner på laget, så det var fantastisk å kunne avslutte den reisen sammen. Jeg husker jeg ringte kona mi fra banen, og vi ble begge litt emosjonelle når vi snakket om reisen det siste året, vel vitende om at vi nettopp hadde kvalifisert oss til verdenscupen.

Med alt dette på gang, hadde vi også mye vi ønsket å oppnå i Seattle.

Under vår preseason var målet vårt å vinne CONCACAF Champions League. Vi hadde noen flotte prestasjoner for å komme til finalen, og for et barn fra Seattle var det en ganske emosjonell opplevelse å se stadion full slik for en massiv finale som ingen MLS-lag har vunnet før. Jeg husker at jeg bare gikk ut for å varme opp og så mengden og kjente energien. Da vi scoret målene, bare det å vite i andre omgang at vi skulle vinne kampen, var det surrealistisk.

Resten av året er veldig viktig. I Seattle har vi slitt litt som gruppe siden vi vant CCL. Hele fokuset til laget er å komme tilbake på sporet og komme oss inn i sluttspillet. Derfra vet vi at vi kan gå på løpetur, men vi er i en tøff kamp. Dette er et lag som ikke gir opp, og jeg vet at vi vil fortsette å kjempe til slutten av sesongen for å komme over streken.

For meg personlig er det å fortsette å jobbe hardt og forbedre hver dag for å være i best mulig form før verdenscupen. Min tankegang hver dag er å fortsette å presse og jobbe så hardt jeg kan for å fortsette å forbedre meg for å prøve å være en del av den gruppen.Kilde