Shadow

Toto Wolff sier at brudd på budsjettgrensen vil være et “tungt” problem for Formel 1SINGAPORE – Mercedes-teamets rektor Toto Wolff sier at Formel 1 står overfor et “tungvektsproblem” midt påstander om at Red Bull og Aston Martin overskred sportens kostnadstak i 2021.

Etter flere måneder med å analysere alle 10 lagenes kontoer, er FIA satt til å utstede sertifiseringer til de som nådde budsjettrammen på 145 millioner dollar i fjor.

I et intervju med Sky Sports etter fredagens trening i Singapore Grand Prix sa Wolff at det var et alvorlig problem for sportens styrende organ å ta tak i.

“Det er tungvekt,” sa han. “Det er enormt tungvekt.

“Vi bruker brukte deler, vi kjører ikke det vi ønsker å kjøre, vi utvikler ikke det vi kunne utvikle. Vi har sagt opp mer enn 40 personer som er dypt savnet i organisasjonen vår.

“Det var et kjempestort prosjekt å lage taket. Jeg vet ikke hvor mange titalls millioner vi måtte omstrukturere og reprosessere for å være under taket. Hvis noen ikke har gjort det, eller flyttet grensene, er hver million en enorm ulempe.”

Red Bull-lagsjef Christian Horner snakket også med Sky Sports i Singapore, og sa at kontoene laget sendte inn var innenfor budsjettrammen, og han er sikker på at de er i samsvar med reglene.

“Vi er absolutt ikke klar over noen [breach]”, sa Horner. “Regnskapet ble levert tilbake i mars, så det har vært en lang prosess med FIA. Vi er i den prosessen mens vi snakker.

“De følger med rette den prosessen, og jeg tror neste uke er når de erklærer sertifikatene sine. Innleveringen vår var under grensen, og det er opp til FIA å følge prosessen deres, som de gjør nå.”

Som svar la Wolff til: “Det er morsomt at Christian sier det, fordi det er uker og måneder de etterforskes. Kanskje han ikke snakker med finansdirektøren sin.

“Alle av oss har blitt grundig undersøkt, og så vidt vi forstår, er det et team inne [a] mindre brudd som er mer prosedyremessig og et annet lag som er fundamentalt massivt over. Det er å passe på, det er en åpen hemmelighet i paddocken.”

Spørsmålet er omstridt da Max Verstappen knepent slo Lewis Hamilton til tittelen i fjor etter en allerede kontroversiell sesongfinale i Abu Dhabi. Wolff sa imidlertid at overskridelse av budsjettgrensen forrige sesong – i et år da alle lag samtidig kjempet om 2021-tittelen mens de designet nye biler for F1s nye regelverk – ville ha stor innvirkning på denne sesongen, og muligens 2023 også hvis rykter Red Bull allerede har designet et lettvekts chassis for neste år er sanne.

“Den avgjørende delen er at hvis du er over i 2021, er du over i 2022,” sa han. «Det betyr at du har en fordel inn i 2023.

“Hvis det er sant at de har homologert et lett chassis i år, kan de bruke det neste år. Det er en virkelig kaskade av hendelser som kan ha innflytelse i alle mesterskapene.”

Det er ennå ikke klart hvilken straff teamene vil møte hvis de viser seg å ha overskredet kostnadstaket, selv om det eksisterer to sett med mulige straffer avhengig av om overforbruket er innenfor 5 % av den opprinnelige grensen eller over.

Mulige straffer for overforbruk under 5 % inkluderer en offentlig irettesettelse, fradrag i poeng (både for konstruktører og sjåfører), suspensjon fra etapper av runder i mesterskapet, begrensninger på muligheten til å gjennomføre aerodynamiske tester og en reduksjon i kostnadstaket for følgende år. Mulige straffer for overforbruk utover 5 % inkluderer alt det ovennevnte samt utestenging og suspensjon fra mesterskap.

“Selv om det er det såkalte mindre bruddet, under 5%, kan du bruke 7 millioner mer enn alle andre, og dette betyr at hvis dette er en lett straff, vil vi alle presse disse 5% fremover,” sa Wolff.

“Du må forestille deg at vi har en pool på 140 millioner dollar. Hvis du bruker 5 eller 10 % mer enn alle andre, er det mange, mange tideler av et sekund. Vi kunne ikke redusere overvekten vår, som er tosifret dette år, fordi vi rett og slett ikke hadde penger til å produsere og sette på de nye delene. Du kjemper mot en helt annen liga hvis du har presset grensen oppover.”Kilde