Sophia Smith spiller hovedrollen som avgjort USWNT-sidevandring til komfortabel, stilig seier over Nigeria

Det amerikanske kvinnelandslaget hadde ingen problemer med å bryte ned Nigeria på lørdag, og vant 4-0 i Kansas City i amerikanernes første kamp siden deres 18. juli-triumf over Canada i CONCACAF W Championship-finalen.

– Rapport: USA 4-0 Nigeria

Sophia Smith satte et strekk før pause for å fortsette sitt store år for klubb og land, mens Lindsey Horan la til et mål til bidragene sine i tillegg til å patruljere på midtbanen. Alex Morgan la til et mål i andre omgang fra straffemerket.

HOPPE TIL: Spillervurderinger | Beste/dårligste prestere | Høydepunkter og bemerkelsesverdige øyeblikk | Sitater etter kamp | Nøkkelstatistikk | Kommende kampoppsett

Rask reaksjon

1. Det er tydelig at USWNT har en konsekvent XI

USWNT-hovedtrener Vlatko Andonovski startet nøyaktig samme XI som han gjorde mot Canada forrige time out for USA, en annen indikasjon på at dette er gruppen han vil gå videre med på veien til VM.

Andonovski sa at disse to kampene mot Nigeria – og oppgjøret 7. oktober mot europamesterne England – vil være mer rettet mot å få denne gruppen ytterligere kjent med hverandre. De ønskede kombinasjonene ble vist i scoringsøyeblikk som Smiths andre, da Alex Morgan sjekket lavt etter ballen, snurret og spilte overlappende bakspiller Emily Fox bak, med Fox som plukket ut Smith til avslutningen.

Mens det til tider så ut til at kjemi fortsatt var mangelfull på vei til USWNTs regionale triumf i Mexico forrige måned, var det rikelig på lørdag. Horan og Rose Lavelle sørget for playmaking fra sentrale posisjoner for USWNT, og skapte pasningstriangler med brede spillere for å trekke Nigeria ut av formen og hoppe ut til en tidlig ledelse.

Det er spillere som er skadet for øyeblikket som vil ha en sak for å knekke startoppstillingen når de er friske, men akkurat nå er det klart hvem Andonovski favoriserer.

2. Ingen spørsmål om kantspillerne

Smith og Mallory Pugh var eksepsjonelle for USA i deres flankering av Alex Morgan. Smiths to mål gir henne 10 for hennes internasjonale seniorkarriere, noe som gjør henne til den nest yngste spilleren (bak Pugh) som har nådd den milepælen de siste 20 årene, per Opta.

Pugh dukket ikke opp på resultatlisten, men hun sørget for en rekke tidlige kryss til farlige områder og fortsetter å gjøre det ukjente skitne arbeidet, akkurat som hun gjør for Chicago Red Stars. Pugh sporet tilbake nesten hele veien til sin egen 18-yard-boks i det 9. minutt for å vinne ballen tilbake og starte en kontring som burde ha ført til mer, men for en bortkastet ball fra Fox.

De eneste virkelige spørsmålene rundt USWNTs frontlinje er rundt re-integreringen av den skadde Catarina Macario. Når det gjelder form, er Pugh, Smith og Morgan utiskutabelt startende – og uten tvil de tre beste i National Women’s Soccer League MVP-løpet også. Alle av dem har vært i fin form gjennom hele året, men fremragende spill fra Pugh og Smith på lørdag var spesielt oppmuntrende for USA etter at hver av dem hadde gjennomgått noen frustrerende øyeblikk foran mål under CONCACAF W Championship.

3. Bakspillere i fokus mens Andonovski søker etter dybde

Det var en god dag å være Sofia så vel som Sophia. Høyreback Sophia Huerta spilte også sin beste kamp så langt for USWNT, og spilte direkte roller i begge Smiths mål uten å dukke opp i den offisielle assist-kolonnen.

Huerta vant 50-50-ballen på midtbanen, utenfor Nigerias målspark, for til slutt å sette Smith inn for åpningsmålet hennes. Huerta tok deretter en eksepsjonell gjenopprettingstakling for ikke bare å hindre Nigeria i å kontre et USWNT-hjørnespark, men tilbaketaket førte til Smiths andre mål noen få berøringer senere. Huerta gjorde det bra når det var nødvendig i den andre enden også, og gikk inn for å klarere en løs ball på Nigerias eneste hjørnespark i omgangen.

Fox, på motsatt side, var urolig på ballen tidlig i kampen – inkludert kontringen i det niende minuttet da hun valgte å sende til feil løper – men ble snart involvert i mer kombinasjonsspill, inkludert Smiths andre scoring.

Spesielt erstattet Hailie Mace Fox med 20 minutter igjen. Mace er i leir med USWNT for første gang på over fire år, noe som er nødvendig av formen hennes med Kansas City Current (og skade på Kelley O’Hara). Fullback er fortsatt en behovsposisjon for USA fra et dybdeperspektiv, og Mace tilbyr en angrepsprofil som Fox med ekstra kroppslighet og mer av en konvertert spiss.

Spillerrangeringer

USA (4-3-3): Alyssa Naeher 6; Sofia Huerta 8, Becky Sauerbrunn 6, Alana Cook 6, Emily Fox 7; Rose Lavelle 7, Lindsey Horan 8, Andi Sullivan 7; Sophia Smith 8, Alex Morgan 7, Mallory Pugh 7.
Subs: Megan Rapinoe 6, Hailie Mace 7, Ashley Sanchez 6, Margaret “Midge” Purce 6, Ashley Hatch 6, Kristie Mewis 6.

Nigeria (4-2-3-1): Chiamaka Nnadozie 5; Michelle Alozie 5, Osinachi Ohale 5, Glory Ogbonna 5, Toni Payne 5; Deborah Ajibola 5, Christy Ucheibe 5; Uchenna Kanu 5, Rasheedat Ajibade 6, gave mandag 6; Ifeoma Onumonu 6.
Subs: Blessing Demehin 5, Vivian Ikechukwu 6, Rofiat Adenike Imuran 6, Amanda Mbadi 6, Akudo Ogbonna 5, Nicole Payne 5.

Beste og dårligste utøvere

BEST: Sophia Smith, USA

Dette var Smiths beste kamp i en USWNT-skjorte. Hun scoret to ganger, trakk Nigerias bakre firer ut av form både på driblingen i brede områder og med sentrale løp, og gjorde jobben på den defensive siden for å presse når det var nødvendig.

VERST: Osinachi Ohale, Nigeria

Hele Nigerias fire bakerste slet, og det var Ohale som ofte strevde med å organisere enheten og slet med å ta raske avgjørelser, som da hun ikke gikk sammen med Morgan på USWNTs tredje mål.

Høydepunkter og bemerkelsesverdige øyeblikk

Ettersom nedskjæringene på høydepunkter går, blir det ikke mye bedre enn det Lindsey Horan gjorde mot Christy Ucheibe for å score USAs andre mål.

Lagmål: Dette er den typen kombinasjonsspill USWNT trenger mer av.

Etter kampen: Hva lederne, spillerne sa

“Jeg trodde at vi kontrollerte kampen, kontrollerte spillets tempo gjennom hele 90 minutter, men jeg følte heller ikke at vi avsluttet like sterkt som vi startet, så det er skuffende. Noe vi måtte ta tak i eller jobb med og snakk om som forberedelse til neste kamp.” — USWNT-sjef Vlatko Andonovski

“Først og fremst er dette det beste laget i verden, og for å spille på dette laget må du være en av de beste i verden. Hun er en spesiell spiller og hun utvikler absolutt aspekter av spillet sitt som hun kanskje var ikke spesiell i: Evne til å stikke inn lommene eller gjenkjenne disse lommene og deretter avsløre forsvaret. For oss som trenere er vi glade for å se det fordi det gir oss et nytt lag eller gir oss en mulighet til å lage strategi i en måten vi tror vi kan avsløre team på.” — Andonovski om Sophia Smith

Nøkkelstatistikk (levert av ESPN Stats & Information)

– Alex Morgan (USA): scoret i det 52. minutt på straffe; hun har 119 internasjonale mål, 11 bak Kristine Lilly for 4. flest i USWNTs historie

– Alex Morgan (USA): 14. spiller i USWNTs historie som scorer mot minst ett lag fra hvert av de 6 FIFA-konføderasjonene

– Sophia Smith (USA): scoret to mål (14′ & 45+1′); hun har nå 10 mål på 22 landskamper, noe som gir Michelle Akers det sjette raskeste til tosifrede målet i USWNTs historie

– Lindsey Horan (USA): scoret i det 25. minutt, hennes første mål med landslaget siden 27. november 2021 mot Australia i en vennskapskamp

– USWNT: 12. seier på rad i alle konkurranser, overgikk motstanderne 50-1 over seierrekken på 12 gmae

– USWNT: Victory utvider sitt ubeseirede hjemmeløp til 70 kamper (63 seire, 7 uavgjorte)

– USWNT: Niende strake avslutning, siste mål scoret mot USWNT i noen konkurranse var 9. april mot Usbekistan