Shadow

Red Bulls budsjetttakstraff blir avslørt på fredagMEXICO CITY — Budsjettrekken som har hengt over Formel 1 de siste tre løpene vil endelig komme til en slutt på fredag, med FIA satt til å kunngjøre Red Bulls straff for brudd på fjorårets økonomiske regler.

En pressekonferanse har blitt kalt i Mexico klokken 11.30 på fredag ​​for å ta opp temaet, som forventes å avsløre detaljene i en akseptert bruddavtale (ABA) mellom FIA og Red Bull.

I henhold til FIAs økonomiske regler kan lag inngå en ABA med det styrende organet etter et mindre brudd på budsjettgrensen (under 5%), men må godta vilkårene for FIAs straff og erkjenne at de har brutt reglene. ABA betyr at saken ikke vil gå foran kostnadsbegrensningspanelet, noe som kan ha resultert i en strengere straff.

ABA vil sannsynligvis inkludere en økonomisk straff så vel som en sportslig – antas å være en begrensning i lagets aerodynamiske testkapasitet for neste år. Å frata teamet poeng eller titler var aldri en seriøs vurdering, men en reduksjon i flytesting for neste år representerer en betydelig straff når det gjelder fremtidig bilutvikling ettersom Red Bull allerede står til å ha den minste kvoten tilgjengelig under F1s glidende skala for flytesting restriksjoner neste år.

FIA kunngjorde 10. oktober at Red Bull hadde begått et mindre brudd på budsjettgrensen og har vært i samtaler med teamet om detaljene siden den gang. Diskusjonene ble kort satt på vent forrige helg under USAs Grand Prix etter døden til Red Bull-medeier Dietrich Mateschitz.

Red Bull antas å ha overbrukt med 1,8 millioner dollar under fjorårets budsjetttak på 145 millioner dollar, men teamet har hevdet at det ikke hadde til hensikt å overskride grensen og har bestridt måten FIAs revisjon hadde gjort rede for visse poster. Kilder ved teamet pekte også på en unnlatelse av å kreve en R&D-rabatt på 1,4 millioner dollar fra de britiske skattemyndighetene som en hovedårsak til overforbruket sammenlignet med rivaliserende lag.

Red Bulls brudd på budsjettgrensen har vært et kontroversielt tema i F1-paddock, og mange antyder at det ville gitt Max Verstappen en fordel i hans knappe mesterskapsseier over Lewis Hamilton forrige sesong. Noen lag har også hevdet at et overforbruk i fjor ville gitt et konkurransefortrinn i utviklingsprosessen av årets bil.

“Det er bare litt frustrerende,” sa Verstappen torsdag da han ble spurt om innvirkningen kostnadsbegrensningsrekken har hatt på ham. “Fra vår side føler vi at vi ikke tar feil, men det er bare noen ting som er tatt inn i budsjettrammen som er veldig uventede.

“Vi må forholde oss til det, men til syvende og sist er det ikke opp til meg å bestemme hva som er riktig.”Kilde