Shadow

Qatar 2022 VM-stadionprøve preget av mangel på vann, lange køer for fansen


En prøvebegivenhet for VM-finalen i 2022 i Qatar på fredag ​​var preget av logistiske problemer, med lange køer og mangel på vann for de nesten 78 000 fremmøtte.

Fredagens kamp, ​​kalt Lusail Super Cup, var første gang den nye Lusail Stadium har vært vert for et slikt publikum. Med 80 000 seter er det den største av Qatars åtte VM-stadioner og et gullkledd utstillingsstykke designet for å arrangere den siste kampen 18. desember.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)
– Notatbok: VMs hemmelige ingrediens? Amerikansk gress!

Stadiontribunene var tom for vann ved pause, og det var ingen utenfor, der sensommertemperaturen var 34 Celsius (93 Fahrenheit), men føltes mye varmere på grunn av fuktigheten.

I timevis hadde folk kjørt ut av stadion etter at en kamp med nesten kapasitet testet den lille gulfstatens beredskap for turneringen, som starter 20. november.

“Slipp oss gjennom! Vi har barn,” ropte en mann som bar en svett pjokk. “Vi trenger vann. Er det vann?” ropte en kvinne bak linjen.

Qatar er det første landet i Midtøsten og den minste nasjonen som noensinne har vært vertskap for verdensmesterskapet. Selv om det har brukt milliarder av dollar på infrastruktur, har det aldri organisert et arrangement i en slik skala — som uvanlig for et verdensmesterskap også vil bli holdt i eller rundt en enkelt by.

Det vil være fire kamper rundt Doha hver dag de første 12 dagene av turneringen. Verdens fotballstyringsorgan FIFA sier at 2,45 millioner billetter av mulige 3 millioner allerede er solgt, og at en enestående 1,2 millioner mennesker, tilsvarende nesten halvparten av Qatars befolkning, forventes å besøke.

Arrangørene sa at nøyaktig 77 575 mennesker passerte gjennom vendekorsene på fredag, den største folkemengden noensinne i Qatar. Familier brakte små barn til stadion, og ankom i forkant av en opptreden av den egyptiske sangeren Amr Diab. Hundrevis av saudiske fans hadde på seg den blå trøyen til Al Hilal, det saudiske laget som slo Egypts Zamalek på straffe etter uavgjort 1-1.

Med migranter ofte busset inn for å fylle tomme arenaer, var hundrevis av sørasiatiske og afrikanske arbeidere også der sammen i en del av stadion, iført identiske hvite, blå eller røde t-skjorter. De dro massevis ved pause for å gå ombord på bussene.

På spørsmål om tannproblemer, fortalte en talsperson for arrangører, den øverste komiteen for levering og arv, til Reuters at spillet var designet for å identifisere operasjonelle problemer og lære leksjoner for et “sømløst” verdensmesterskap.

“Hvert lag involvert i arrangementets organisasjon fikk uvurderlig erfaring de vil ta med seg inn i årets turnering,” la talspersonen til i en uttalelse.

I kaoset etter kampen sverget en fan som forlot stadion, albuet en marskalk i nakken og brøt gjennom sperringen, fulgt av flere andre, og prøvde å nå metroen.

Stasjonsinngangen er 400 meter fra stadion, men fansen ventet i en 2,5 kilometer lang linje som snirklet seg frem og tilbake over en tom tomt. Tjenestemenn sa at det var for å forhindre et stormløp.

“Dette er så rotete,” sa Eslam, en egyptisk fan som har bodd i Doha siden 2004 og hadde armen rundt en utslitt og utmattet venn i køen. “Jeg vil ikke gå til verdenscupen mer. Ikke hvis det er slik.”

Noen leverandører, cateringfirmaer, sikkerhetspersonell og medisinsk personell hadde problemer med å få tilgang til stadion, sa en leverandør til Reuters.

“Selv noen ambulanser kjørte rundt og prøvde å finne ut hvor de skulle være plassert. Vi fikk feil veibeskrivelse gang på gang, og parkeringspassene vi hadde var for tomter som ikke fantes,” sa leverandøren. som ikke ville ha navnet sitt publisert på grunn av følsomheten.

Stadionkjølesystemet, som Qatar har beskrevet som toppmoderne, slet med å holde tribunen kjølig. Fuktighetsnivåer og temperaturer vil være lavere når turneringen starter, men det vil være andre utfordringer.

Til forskjell fra fredag ​​vil billettinnehavere kunne drikke øl utenfor stadion før og etter hver kamp.

Fredagens kamp var også en test for stadionsikkerhet. I nærheten av banen ble det plassert vakter i mørke klær og baseballcapser med noen meters mellomrom i gangene, og overvåket fans, som var entusiastiske, men veloppdragne.

Utenfor patruljerte vakter utkanten i grupper på fem menn eller fem kvinner, hver med en krokformet batong dinglende fra beltet. Noen bar knyttnever med håndjern med glidelås.Kilde