Shadow

PSG, Real Madrid blant klubber som prøver frekk settspill for å score direkte fra avspark


Det er den siste mani som feirer fotballverdenen, med Real Madrid som prøver det gjentatte ganger i Champions League og Kylian Mbappe bruker det til å score det raskeste målet i Paris Saint-Germains historie: den enkle rutinen med fire pasninger som tar et lag fra å starte. i midtsirkelen for å score et mål i løpet av sekunder. Og den usannsynlige inspirasjonskilden for alle fra Europas eliteklubber til semi-profesjonelle sider er ingen ringere enn AFC Bournemouth.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

I deres konstante søken etter å finne gevinster på hittil uutforskede måter, prøver lagene frekt å hacke systemet ved å utfordre en langvarig konvensjon. I stedet for å bruke avspark i begynnelsen av en omgang eller etter å ha sluppet inn et mål for å spille ballen baklengs og beholde ballbesittelsen, bruker spillerne en formel som ligner på et åpningstrekk i sjakken som snur spillet på hodet på et øyeblikk et øye.

Øvelsen innebærer at den første sparkeren banker ballen til en lagkamerat rett bak dem og deretter mottar en umiddelbar returpasning. Den første spilleren teer deretter ballen opp for en annen lagkamerat for å slå en feiende ball over toppen av eller gjennom forsvaret til en fjerde spiller som hele tiden har spurtet fremover gjennom den flatfotede motstanderen. Hvis den utføres riktig, er den spilleren på side med ballen ved føttene og kun målvakten å slå.

Det er Bournemouth som kan hevde å være de som populariserte konseptet. Nå tilbake i Premier League etter to år i Championship, var det i engelsk fotballs andre lag forrige sesong at Cherries først implementerte det koreograferte trekket mot Fulham i desember 2021.

Med toppoppgjøret målløst ved pause, kom Bournemouth ut for andre omgang med en plan. De grep initiativet rett fra avspark med en presisjonspasning oppover fra Philip Billing som fant Dominic Solanke som surret ballen inn i Fulham-nettet bare seks sekunder senere for å avslutte en godt innøvd manøver som fanget Cottagers helt kaldt. .

Kampen endte 1-1, men kampen på Craven Cottage har overgått det resultatet. Omtrent åtte måneder senere, med rutinen som oppnår legendarisk status, kan Bournemouth-manager Scott Parker reflektere over lagets arv (noe han kommer til å gjøre mye mer av etter at han fikk sparken tirsdag etter Bournemouths 9-0-tap mot Liverpool på helg).

“Jeg har sett et par, den ene i uken … ja som alltid går vi gjennom hver kamp med de fineste detaljer og den dagen den ene jobbet,” sa Parker torsdag. “Vi prøver disse rutinene for praktisk talt alle kamper, avhengig av hvordan vi ser ting og hvor vi kan utnytte motstanden. Det er ikke alltid å prøve å score, det er å prøve å få en åpning på en eller annen måte. Så dette er detaljene vi prøv å gå gjennom med spillerne og prøv å utføre på den måten.

“Denne fungerte, vi har hatt andre som nesten har fungert og spillere utførte den til en tee på dagen. Jeg ser mange lag som bruker det nå, og det ser ut til å fungere.”

Men da Parker så lagets gambit-arbeid i Fulham, kunne han ikke ha forutsett at det mektige Real Madrid bare noen få måneder senere ville imitere lagets taktikk i Champions League. Rett i starten av andre etappe av 16-delskampen deres mot PSG i mars, rullet Luka Modric ballen tilbake til Toni Kroos og lot så som et løp før han snudde for å motta ballen igjen. Modric matet deretter Marco Asensio, hvis forsvarssplittende pasning til Vinicius Junior ble litt overkjørt.

Madrid hadde så en ny kamp mot Manchester City i sin andre semifinalekamp. Modric utførte den samme schticken, denne gangen med Casemiro for en-to og Kroos som siste passer. Kroos’ klippede ball over toppen ble jaget ned av Vinicius, Karim Benzema, Federico Valverde og Dani Carvajal, og det var sistnevnte som sendte et lavt innlegg over City-feltet for å skape en sjanse som ble forpurret av en flaksende Vinicius lengst ut. post.

Madrid er tydelig opptatt av å perfeksjonere rutinen, da de prøvde den igjen i en treningskamp før sesongen mot Juventus i Los Angeles. Denne gangen var Carvajal igjen mottakeren av den fjerde pasningen, men den ble snappet opp av Valverde som utilsiktet hadde musklet seg inn i rammen fra offsideposisjon.

Det kan bare være at Madrid har assistenttrener Davide Ancelotti å takke for tilegnelsen av avsparksrutinen, ettersom 33-åringen har i oppgave å holde øye med innovative dødballer. Hovedtrener Carlo sa om sønnens forkjærlighet for taktisk innovasjon tidligere i år: “Han er ydmyk, seriøs og profesjonell, han har mye entusiasme. Å ha en ung trenerstab hjelper meg. De bringer ting til bordet som vi ser på og studere og snakke om.”

Real er ikke det eneste laget i den spanske hovedstaden som har prøvd rutinen, med Rayo Vallecano som prøver den på størrelse under en sommerkamp mot Manchester United på Old Trafford.

Rayo begynte kampen med sin egen variant da Pathe Ciss, Oscar Trejo og Isi Palazon kombinerte for å sende en smart vinklet pasning ut til venstre der Alvaro Garcia løp inn i boksen. Garcia fikk et skudd unna fra spiss vinkel, men United-keeper Tom Heaton sendte den komfortabelt bakover til corner. Likevel sørget det glatte trekket for en uventet livlig start på saksgangen.

spille

1:28

ESPNs Kees Kwakman analyserer hvordan den nederlandske Eredivisie-klubben Sparta Rotterdam scoret bare åtte sekunder og fire pasninger etter avspark mot AZ Alkmaar.

Sparta Rotterdam kan gjøre krav på å være den neste klubben etter Bournemouth som faktisk scorer ved å bruke rutinen i en konkurransekamp da de gjestet AZ Alkmaar i sin første hjemmekamp i Eredivisie-sesongen 14. august. Det tok bare åtte sekunder for spissen Vito van Crooij for å åpne scoringen på Het Kasteel etter at han kontrollerte Younes Namlis målte gjennomspill, rundet keeper og snek et lavt skudd innenfor den nærmeste stolpen.

Van Crooij scoret igjen, men klarte ikke å hindre laget hans i å falle til et 3-2-tap. Uansett var Cherries’ innflytelse hevet over enhver tvil, og Sparta-assistenttrener Nourdin Boukhari bekreftet at de inspirerte ham til å prøve rutinen.

“Den gang var det Covid og jeg hadde god tid til å se mange kamper,” sa den tidligere Marokko- og Ajax-midtbanespilleren til ESPN. “Jeg reddet avsparket og brukte mer tid på å gå mer i dybden i dødballer. Etter Bournemouth så jeg Real Madrid prøve det oftere under Champions League-kamper.

“Første gang jeg viste videoen til spillerne, reagerte de veldig entusiastisk. Vi prøvde den bare én gang på trening og vi traff stanga. Så fortalte jeg spillerne at vi ville score i kampen. Det var vår første hjemmekamp i kampen. sesong, og vi vet at hvis vi angriper umiddelbart, ville hjemmepublikummet komme rett bak laget vårt. Og det ville bety sesongens første mål.”

“En annen grunn var at vi byttet bane fra kunstgress til naturgress i sommerpausen. På kunstbanen ville ballen sprette for mye, så på vår naturlige gressbane ville vi kunne gi den perfekte pasningen.

“Det er ikke realistisk å prøve det igjen. Andre lag gjør leksene sine også. Hvis en hemmelighet er åpen, er den ikke en hemmelighet lenger.”

Hemmeligheten var absolutt ute: Spartas vellykkede konvertering av målet på fire pasninger eller mindre åpnet slusene for andre lag til å prøve lykken, og helgen etter oppnådde ytterligere to bragden.

Northern Ireland Premier League-antrekket Cliftonville debuterte sin start på dødballet 20. august mot Carrick Rangers, og kom tidlig i ledelsen da Ronan Hale scoret åpningsmålet via et litt klosset “backward roll” overheadspark med bare sju sekunder på klokken på Solitude stadion.

Det semi-proff teamets dataanalytiker, Damian McAuley, var den ansvarlige for at laget prøvde settespillet som satte dem på veien til en 3-2 seier, men han var bare så glad for å gi kreditt der det skulle.

“Inspirasjonen kom fra Bournemouth,” sa han til ESPN. “Jeg hadde sett den først en stund i forveien, men den dukket opp igjen [on social media] ganske nylig og jeg trodde det var noe vi kan bruke, og det gjorde vi – heldigvis!

“Beslutningen om å prøve det mot Carrick var forhåndsplanlagt og bevisst. Jeg hadde full tro på at det ville fungere. Spørsmålet mitt ville være om vi kunne slippe unna med det igjen ….”

Litt mer enn 24 timer senere traff dødballen uten tvil høydepunktet på Parc des Princes.

Det er uklart om Lionel Messi tok Real Madrid, Sparta Rotterdam eller Cliftonville som sin inspirasjon, men den argentinske storheten avslørte sin oppfatning av kick-off-mani da PSG møtte Lille sist søndag.

Messi brukte en utveksling av pasninger med Neymar og Vitinha for å sende en perfekt vektet pasning til Mbappe, som hadde brukt dommerens fløyte som en startpistol for å begynne å spurte oppover banen. Han møtte Messis presise pasning og løftet ballen over keeper Leo Jardim for å score etter bare åtte sekunder og utløse en 7-1 avslutning av vertene deres på Stade Pierre-Mauroy.

En kilde fortalte ESPN at PSGs spillere praktiserte trekket mye på trening og identifiserte Lille som den rette motstanderen å prøve rutinen mot fordi de plasserte forsvaret sitt høyt fra avspark. Resultatet av alt dette arbeidet var at Mbappe skrev historie ved å score klubbens raskeste mål noensinne.

“Dette er noe vi så andre lag gjøre og vi trodde det var verdt å prøve det,” sa PSG-trener Christophe Galtier til ESPN. “Jeg tror ikke vi kommer til å se et lignende mål igjen. Men personalet mitt fortjener mye honnør for å ha jobbet på farten på trening. Da var det spesielt å se teamet gjenskape det slik.”

Sparta-trener Boukhari så det målet skje live, og kunne bare ta det som et kompliment til sitt eget lags versjon. Han sa: “Jeg så kampen med venner, og de henvendte seg direkte til meg og sa: “Hva?! Messi, Neymar og Mbappe imiterer avsparket ditt.” Jeg fortalte dem at de lærer av de beste!

“Da jeg så det tenkte jeg; dette er vakkert. Nå vet vi at PSG ser på Sparta også. Det ga meg en veldig stolt følelse.”

Allerede neste kveld slo Manchester United armen da de spilte mot Liverpool på Old Trafford. Selv om de sikret en enorm 2-1 seier over sine rivaler som kickstartet stammesesongen, klarte de ikke å opprettholde rutinens rekke med et slurvete forsøk som ser enda mer fillete ut når den settes side ved side med PSGs kliniske utførelse.

Bournemouth er mer enn glade for å hevde startskuddrutinen som sin egen, men som med alle store kunstverk, nå som den har blitt sett og omfavnet av verden, har den sluttet å tilhøre dem.

Nå som de har gitt sin gave til fotballverdenen, er det opp til et annet lag å ta opp kappen og finne en ny måte å hacke systemet på med ett enkelt eget triks.

“Det spiller ingen rolle om en amatørklubb eller en klubb på høyeste nivå gjør noe slikt,” sa Boukhari. “Hvis de kan vinne kamper på grunn av dette, er det vakkert.”

ESPNs Leon Imber, Danny Konijn og Julien Laurens bidro til denne rapporten

Kilde