Shadow

Premier League gir 10 % vekst i europeiske inntekter i 2020-21 til tross for COVID-19


Europeiske fotballinntekter vokste med 10 % i sesongen 2020-21 til tross for nesten total mangel på fans på stadioner, ifølge en rapport publisert torsdag.

Sesongen var ingen andre med COVID-19-pandemien som reduserte praktisk talt alle kampdaginntekter, men Deloittes årlige gjennomgang av fotballfinansiering viste at industrien hadde holdt stand over hele kontinentet med totale inntekter på 27,6 milliarder euro.

– ESPN+ seerguide: LaLiga, Bundesliga, MLS, FA Cup, mer
– Har du ikke ESPN? Få umiddelbar tilgang

De såkalte fem store ligaene i England, Spania, Tyskland, Italia og Frankrike hadde en samlet inntektsøkning på 3 %, med Italias Serie A opp 23 % til 2,5 milliarder euro og Englands Premier League økte med 8 % til 5,5 milliarder euro.

Forsinkede kringkastingsinntekter fra forrige sesong, 48 % i tilfelle av Serie A, og suksessen til den utsatte Euro 2020-turneringen som ble spilt over hele kontinentet i 2021, var bak økningen i europeiske inntekter, heter det i rapporten.

“Klubber over hele Europa spilte en betydelig andel av kampene bak lukkede dører eller med redusert kapasitet i løpet av 2020/21-sesongen, noe som forårsaket nesten fullstendig tap av kampdagsinntekter,” sa Tim Bridge, hovedpartner i Sports Business Group i Deloitte.

“Det er vitnesbyrd om motstandskraften til bransjen, verdien drevet av kringkastingsavtaler og suksessen til euroen at det europeiske fotballmarkedet har oppnådd seig vekst, i inntektsmessige termer, det siste året.”

Bak de imponerende tallene var imidlertid ikke bildet rosenrødt overalt.

Tysklands Bundesliga rapporterte samlet inntekt ned 6 % til 3 milliarder euro, mens spanske LaLiga også gikk ned med 6 %.

Av de fem store ligaene var det bare Premier League som så en økning i klubbenes kumulative driftsresultat, opp fra £49 millioner til £479 millioner.

Selv om den samlede nettogjelden i Englands topptur kun økte med 4 % til 4,1 milliarder pund i 2020-21, økte gjelden i andrelagsmesterskapet med 32 %, og lønnskostnadene oversteg inntektene for fjerde år på rad.

“Det er viktig å ikke overse den tapsgivende posisjonen til mange klubber,” sa Bridge.

“Sprang gjort for å øke økonomisk bærekraft gjennom nye UEFA-regler og for å profesjonalisere kvinnespillet vil utfordre klubbene til å bryte fra tradisjonen, potensielt øke lønnsomheten i en notorisk tapsbringende bransje og skape et mer inkluderende miljø for alle. Det er en spennende periode, men en å være godt forberedt på.”

Mens bare fire Premier League-klubber rapporterte et overskudd før skatt i 2020-21, er det fortsatt godt posisjonert for å opprettholde sin posisjon som Europas mektigste liga, med Deloitte anslår inntekter til å overstige £6 milliarder denne sesongen.

“Når Premier League går inn i sitt fjerde tiår, er den lenger foran konkurrentene enn noen gang før, etter å ha kommet ut av pandemien uten så betydelig økning i netto gjeld som mange kanskje hadde forventet,” sa Bridge.

“Den sterke virkeligheten er imidlertid at ligaen sist gikk i balanse på et nivå før skatt i 2017/18-sesongen, noe som understreker det avgjørende behovet for sterk styring og finansiell planlegging i årene fremover.”Kilde