Shadow

Oscar Piastri avslører at “sammenbrudd i tillit” med Alpine førte til McLaren-kontrakt


Oscar Piastri, sjåføren som var i fokus for en tautrekking mellom McLaren og Alpine om tjenestene hans for 2023, sier at han valgte å forlate Alpine etter et sammenbrudd i tilliten til teamet, og legger til at måten han ble behandlet på av lagsjef Otmar Szafnauer var «bisarr og opprørende».

Piastri vil kjøre for McLaren neste år etter at FIAs kontraktsgjenkjenningsstyre (CRB) slo fast at McLaren var det eneste laget med en gyldig kontrakt med australieren for neste år.

Den regjerende Formel 2-mesteren signerte en kontrakt med McLaren 4. juli i år og sa at han gjorde det etter at Alpine, som hadde finansiert en stor del av juniorkarrieren hans, ikke klarte å gi ham et konkret tilbud om en kjøretur i F1 året etter. .

Alpine hadde opprinnelig planlagt å plassere Piastri på Williams i 2023 i den tro at Fernando Alonso ville forbli en del av teamet. Men da Alonso signerte en avtale 1. august om å flytte til Aston Martin neste år, annonserte Alpine Piastri som sin sjåfør for 2023 til tross for at McLaren-kontrakten allerede var på plass.

«CRB-dommen har bekreftet at jeg ikke hadde noen kontrakt for 2023-sesongen [with Alpine],” sa Piastri til Formula1.com. “Jeg var fri til å velge min skjebne – og jeg følte at McLaren var en stor mulighet. De var veldig greie og veldig ivrige og entusiastiske etter å ha meg. For å være helt ærlig var det uklarhet rundt fremtiden min på laget i Alpine.

“De uttalte offentlig at de ønsket å fortsette med Fernando i minst ett eller to år til. Jeg respekterer det. Men etter å ha tilbrakt året ute, var mitt håp sterkt satt på et alpinsete og mangelen på klarhet, og på samme måte som Fernando, en litt merkelig følelse i forhandlinger, det føltes ikke som om det var den rette avgjørelsen for meg [to stay around].

“Mangelen på klarhet rundt fremtiden min, og til slutt et sammenbrudd i tilliten, følte jeg at det svært attraktive tilbudet til McLaren og den positive omgangen med dem så langt var alle grunner til at jeg følte at McLaren var der jeg hadde det best for fremtiden.”

Alpine annonserte Piastri som sjåfør for 2023 2. august da australieren jobbet på fabrikken med driver-in-loop-simulatoren. Teamsjef Otmar Szafnauer sa i forrige uke at da han informerte Piastri om nyheten, smilte F2-mesteren ganske enkelt og sa «takk».

I sitt intervju med Formula1.com sa Piastri at reaksjonen hans ikke var ment å være misvisende, men at han ble satt i en vanskelig situasjon.

“Det var en bisarr og ærlig opprørende episode,” sa han. “Det ble gjort offentlig foran noen medlemmer av teamet som var uvitende om situasjonen, og jeg ønsket ikke å skape en scene foran dem.

“Når vi var privat fortalte jeg Otmar hva vår posisjon var og hva han hadde blitt fortalt flere ganger før det. Det var veldig overraskende for meg å komme med den kunngjøringen.”

Szafnauer ga en litt annen versjon av hendelsene da han ble spurt om Piastris kommentarer på en pressekonferanse lørdag.

“Oscar var med i simmen, jeg gikk og fortalte ham om løslatelsen og gratulerte ham, han smilte og sa “takk”, sa Szafnauer. “Det var meg selv, simulatorteknikeren, som tilfeldigvis var i samme rom – det er et ganske stort rom – og vi var tre i det rommet. Det var ikke en gruppe mennesker, det var ikke rart , og han smilte og sa «takk».

Szafnauer hevdet også at han ikke ble informert om Piastris forhandlinger med McLaren før etter at avtalen var signert.

“Det var mye senere enn 4. juli,” sa han. «Frem til det tidspunktet er det egentlig bare gjetninger, og vi visste nøyaktig hva Oscar hadde signert med oss, og vi forfulgte det.

“Det er grunnen til å forfølge det til det punktet hvor vi fikk skriftlig melding om at han ikke kan kjøre for deg, og så begynte vi å undersøke det gjennom CRB.”

Kort tid etter at Alpine annonserte ham som sjåfør 2. august, ga Piastri en uttalelse via Twitter som sa at Alpine-kunngjøringen var “feil” og at han “ikke ville kjøre for Alpine neste år”. Piastri sa at han ikke hadde noe annet valg enn å gi en klar uttalelse om sin posisjon.

“Det var det største øyeblikket i karrieren min og sannsynligvis livet mitt til nå,” sa han. «Å få det falskt kunngjort var noe min ledelse og jeg følte at vi måtte korrigere, og det var også potensielle juridiske implikasjoner hvis vi ikke avviste kunngjøringen.

“Det var ikke ment å være påpekt eller på noen måte noe mer enn saklig. Den siste linjen var ganske sterk, men med CRB-dommen viser den at det var et rent faktum.”Kilde