Shadow

Nikes VM-drakter – USA, Nederland savner målet, men Brasil og Portugal gode


Med åpningskampen for 2022 FIFA World Cup på Al-Bayt Stadium i Qatar 20. november nærmer seg, og de 32 lagene ferdigstiller draktene de skal ha på banen.

Vi har allerede sett noen inkarnasjoner fra Adidas og Puma, sistnevnte har skapt litt storm med sin insistering på å holde seg til et overordnet konsept for alle sine alternative jerseys.

Men kan Nike gjøre det bedre? Det gigantiske sportsklærmerket har annonsert hjemme- og bortedrakter for en rekke lag, inkludert store slagere som Frankrike, Brasil, Portugal, Nederland og USA

Etter å ha siktet gjennom designene som vises, er det utvilsomt noen øyeblikkelige hits blant gjengen. Imidlertid bør det kanskje også sies at alle involverte nasjoner ikke har vært fullt så heldige i sartorial innsats.

Her går vi gjennom overfloden av nye sett utgitt denne uken, sammen med en kort oversikt over hvert enkelt design og en no-nonsense “hit” eller “miss”-vurdering.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

forente stater

Hjem: En hvit trøye, men noen av de mest minneverdige fra fortiden har faktisk vært ensfargede hvite skjorter. Dette mister merker for den sentrale toppen, noe som bare gjør det hele OK. Men ikke noe mer.

Vurdering: MISS

Borte: Tie-dye og stonewashing. Det er dette som alle har blitt så opprørt over. Det er forferdelig.

Vurdering: MISS

Frankrike

Hjem: Slank og minimal, men bare altfor enkel til å inspirere til noen spesielt emosjonell respons uansett. Kombinasjonen av marineblå og gulldekor gir en svak kongelig luft, men de regjerende verdenscupmesterne fortjente absolutt mer.

Vurdering: MISS

Borte: Alle kjennetegnene til en standard Frankrike borteskjorte er tilstede takket være en hvit skjorte med blå kant og bare et hint av tricolor drysset her og der. Ved nærmere ettersyn har trøyen også et all-over-trykk inspirert av tradisjonelle “Toile de Jouy” stoff med utvalgte bilder inkludert det galliske hanesymbolet, Triumfbuen og det nasjonale treningssenteret på Clairefontaine.

Vurdering: HIT

Portugal

Hjem: Den diagonale splitten over fronten av skjorten skal etterligne et portugisisk flagg som er viklet rundt spillerens kropp.

Vurdering: HIT

Borte: Sail White på bortedraktene sikrer at den portugisiske skiller seg ut i et hav av knallhvite drakter.

Vurdering: HIT

Brasil

Hjem: Mens hver tomme er det tradisjonelle Brasil-settet, kommer den siste inkarnasjonen av den berømte gule trøyen pyntet med et uvanlig trykkmønster inspirert av pelsen til jaguaren – landets uoffisielle nasjonaldyr. Klassisk og moderne alt i ett slag.

Vurdering: HIT

Borte: Jaguar-temaet fortsetter på bortedrakten, men med mindre overbevisende resultater ettersom den skumle neongrønne ermegrafikken kolliderer vanskelig med den blå grunnfargen. Viss for å dele meninger, men vi føler at det bare har gått glipp av målet.

Vurdering: MISS

Nederland

Hjem: Den spesifikke nyansen av Oranje som ble brukt til Nederland’s siste VM-drakt har blitt skrudd ned noe for å skape en polert, nesten ravfarget farge, selv om det tie-dye tiger-stripe-trykket bare tjener til å få skjorten til å se permanent krøllete ut.

Vurdering: MISS

Borte: Et kjedelig malsett i blått, svart og rødt som innkapsler nøyaktig ingenting av nasjonens rike verdenscuparv. Den typen fotballskjorte som bare forsvinner fra hukommelsen umiddelbart.

Vurdering: MISS

Kroatia

Hjem: VM-finalistene i 2018 har sett sine røde og hvite sjekker gitt enda en moderne oppdatering ettersom det berømte blokktrykket er delt opp på steder. Ingenting revolusjonerende skjer her, men Kroatia ser fortsatt ut som Kroatia, og det er definitivt en god ting.

Vurdering: HIT

Borte: Bortesettet har en blå og blågrønn rutete design som skjules ved hjelp av uskarpe linjer og virvlende grafiske feil her og der. Selv om det er beundringsverdig annerledes, er resultatet en trøye som på en eller annen måte ser halvferdig ut.

Vurdering: MISS

Australia

Hjem: Selv om det er ganske enkelt ved første øyekast, er Australia-hjemmedrakten ment å fremkalle landets unike landskap og økosystem med det flekkete, taggete gylne mønsteret ment som en hyllest til det ulendte terrenget i Outback.

Vurdering: HIT

Borte: Også inspirert av naturen, med den dypblå borteskjorten laget for å representere havene som omgir Australia. Det krusede mønsteret skaper en smart tidevannseffekt mens den marinfargede trimningen antyder det biologiske mangfoldet som finnes under bølgene.

Vurdering: HIT

Qatar

Hjem: Desert Maroon har blitt brukt med hvit taggete trim for å speile Qatar-flagget, men dette er ikke den enestående utøveren vertene for verdensmesterskapet kunne ha gjort.

Vurdering: MISS

Borte: Dette settet bringer frem kysten av Qatar, mens “en subtil perlestreng grafisk overlegg nikker til historien om perledykking i kystatollene.” Litt historie og ment å etterligne en sandstorm. Kul.

Vurdering: HIT

Saudi-Arabia

Hjem: Overveiende hvit med grønne aksenter og et palmebladmønster som først ble sett på bortedrakten for 2020. Ikke for originalt.

Vurdering: MISS

Borte: Et tonalt grønt mønster som dekker hele fronten, ermene og baksiden. Uvanlig og ganske grei.

Vurdering: HIT

Polen

Hjem: Polen ser aldri ut til å bli behandlet med interessante sett, og deres 2022-årgang er ikke annerledes, med hjemmestripen begrenset til et veldig enkelt design i de nasjonale fargene rødt og hvitt. Retro mannskapskrage og mansjetter er ganske fine isolert sett.

Vurdering: MISS

Borte: Litt mer fantasi er tydelig på borteskjorten takket være et knitret printdesign spredt over skuldrene og nedover ermene. Bortsett fra det er det i grunnen bare en rett fargevending av hjemmetrøya.

Vurdering: MISS

Canada

Canadas nåværende drakter debuterte i en VM-kvalifiseringskamp i juni 2021 mot Aruba, og de vil ikke få en ny til VM på grunn av at de er «på en annen draktutviklingssyklus».

Hjem: En vanlig rød fotballskjorte med kanadisk lønneblad på brystet.

Vurdering: MISS

Borte: En vanlig hvit fotballskjorte med kanadisk lønneblad på brystet

Vurdering: MISS

Sør-Korea (hjem)

Hjem: Sør-Koreas hjemmedrakt er basert på de eldgamle mytiske folkeeventyrene om Dokkaebi, rampete nisser som både hjelper og hindrer sine menneskelige kolleger. Bare for å avslutte det hele, representerer den brennende karmosinrøde fargepaletten nasjonens kampånd.

Vurdering: HITKilde