Shadow

MLS Cup-sluttspill: LAFC-kontrollveien til Supporters Shield


Av Doug McIntyre
FOX Sports Soccer Writer

Redaktørens merknad: MLS Fotnoter tar deg inn i de viktigste samtalepunktene rundt ligaen og på tvers av amerikansk fotball.

Det er en myntflipp på dette tidspunktet.

Med bare to kampdager igjen av den ordinære sesongen for 2022 Major League Soccer på vei inn i septembers internasjonale pause, er Los Angeles Football Club og Philadelphia Union uavgjort med 64 poeng på toppen av den samlede MLS-stillingen. Det er noens gjetning hvilket lag som vil gjøre krav på Supporters Shield når alt er sagt og gjort.

Philly var de klare favorittene på vei inn i uke 32. Da tok Atlanta United to poeng fra Unionen, som ikke engang ville ha fått ett uten heltemodigheten til keeper Andre Blake. Uavgjort resultat på lørdag var nok til å holde Atlantas slanke sluttspillhåp i live for nå. Det holdt også døren åpen for LAFC.

Carlos Vela & Co. gikk gjerne rett gjennom den søndag kveld, og la en 3-1-dubbing over Houston Dynamo etter å ha slått seg til ro med et poeng i Minnesota midtuke.

Vela ga to ganger vertene ledelsen fra straffemerket i første omgang før Ryan Hollingshead satte utfallet utover tvil i den andre:

Det var bare den andre seieren på syv forsøk for LAFC, som tok toppseedet i Western Conference en dag tidligere takket være uavgjort 1-1 mellom Austin og Nashville. Det kunne ikke ha kommet på et mer avgjørende tidspunkt: LAFC er nå tilbake i kontroll over sin egen skjebne.

De har imidlertid den tøffere gjenværende timeplanen. Philadelphia reiser til Charlotte 1. oktober før de avslutter 2022-listen hjemme til allerede eliminerte Toronto på Decision Day. I mellomtiden må Steve Cherundolos lag reise til Portland – uten tvil den tøffeste borteturen i MLS – før de avslutter 9. oktober mot et lag fra Nashville som har den nest beste rekorden (4W-0L-2T) i ligaen over sine siste seks kamper.

Bare én seier fra de to siste kampene ville gitt Cherundolo sin 21. og satt et nytt høyvannsmerke for en førsteårs MLS-trener. Å gå to mot to vil garantere LAFC sitt andre skjold siden 2019, med seire den første tiebreaken og Unionen to bak, med 18.

Det handler ikke bare om den vanlige sesongtittelen, selvfølgelig. Så mye som begge klubbene ønsker det, er den største premien MLS Cup. Til tross for all suksess i sesongen de siste årene, har ingen av dem vunnet det ultimate trofeet før.

“Hvis vi kan sette sammen en rekke seire her,” sa Hollingshead etter søndagens triumf, “ikke bare vil det gi oss skjoldet, men det vil sette oss godt til rette for en god rytme i sluttspillet.”

Med tanke på hvordan ting har vippet de siste ukene, har man likevel en følelse av at det kan være en ny vri eller to før ettersesongen begynner, at enten LAFC eller Philly – vinneren av Supporters Shield i 2020 – kan ende på topp.

Løpet kunne ikke vært tettere. Hvem har du?

FOTNOTTER

1. Dallas, Red Bulls clinch

Ytterligere to klubber slo ut sluttspillbilletter i helgen. Etter ett års pause er FCD, under førsteårs trener Nico Estevez, tilbake for sjette gang på åtte sesonger.

I mellomtiden kvalifiserte New York Red Bulls seg for 13. året på rad.

Nashville og New York City FC kunne ha sluttet seg til Hoops og Red Bulls med seire og litt hjelp, men ingen av dem tok seg av forretningene på egen hånd. Nå må begge lag vente til neste måned.

2. Det er alltid neste år

DC United, Houston og San Jose Earthquakes var de tre første lagene som ble eliminert fra sluttspillet. De fikk selskap i løpet av helgen av tre til: Toronto FC, Chicago Fire og Sporting Kansas City.

Alle tre skal bli bedre neste år. Chicago er inne i det første året av en gjenoppbygging under den nye sjefen Ezra Hendrickson. Alt som kunne gå galt gikk galt for Sporting Kansas City; forventer at Peter Vermes, den lengste faste hovedtreneren i ligaen, vil stille med en helt annen tropp neste sesong.

Så er det Toronto. Det kom alltid til å ta litt tid for TFC å gjenopprette under Bob Bradley, selv om det virket som de røde var klar til å gjøre et sent løp da de italienske landslagsspillerne Federico Bernardeschi og Lorenzo Insigne ankom sommeren og umiddelbart utløste en 3W-0l -2T løp.

Ting gikk raskt sidelengs etter det, og Toronto har vært helt forferdelige de siste tre kampene, og sluppet inn fire mål i hver av dem, alle tap. Å ha Bernardeschi, Insigne og kanadiske landslagsspillere Doneil Henry og Mark-Anthony Kaye fra begynnelsen av preseason burde hjelpe neste år, men det er klart at Bradley – som også fungerer som TFCs sportsdirektør – har massevis av arbeid å gjøre på den defensive siden. vinter.

3. For lite, for sent?

Så mye som Atlanta forbannet Blake etter lørdagens trekning, vant Five Stripes sine to kamper før det, og holdt dem i sluttspillet for nå. Men sannheten er at selv med en seier mot Unionen, vil Gonzalo Pinedas lag fortsatt møte en oppoverbakke.

Som det står, ligger Atlanta to poeng bak Inter Miami for den syvende og siste Eastern Conference-plassen. Men fordi både Miami og åttendeplassen Columbus har en kamp i hånden, kan det hende at selv sesongavslutningsseire i New England og New York City FC ikke er nok.

4. Turtall på randen

Atlanta vil ikke frykte den 1. oktober-turen til Foxborough. Revolusjonen – som satte poengmarkeringen for enkeltsesongen i MLS i fjor – er nesten ute etter å ha tapt tre strake kamper, inkludert lørdag hjemme mot Montreal.

Den argentinske spiss Gustavo Bou spilte alle 90 minutter, slik han gjorde i nederlagene i Houston og New Jersey. Men Bou, som hadde 15 mål og ni assist i 2021, har vært begrenset til bare 15 starter denne sesongen på grunn av skade. Det har ikke hjulpet.

“Gustavo gikk glipp av for mye tid i år,” sa Revs-trener Bruce Arena, “Og han har ikke vært i stand til å komme tilbake i god form.”

Arena var ikke ferdig. “I fjor spilte vi godt over hodet,” sa han. “Og jeg tror noen av spillerne våre aldri forsto hva som gjorde at de lykkes i fjor. Og det tok dem litt igjen.”

5. Ekkolodd også

Selv med tre kamper igjen ser Seattle nesten ut for første gang i historien etter et knusende 2-1-tap i Vancouver på lørdag. Resultatet tok et 15-kamp ubeseiret løp for Sounders mot Whitecaps.

Seattle følger nå LA Galaxy – som dunket Colorado med tre mål til tross for Douglas Costas røde kort – med fire poeng for den siste plassen. Men i likhet med Sounders har Galaxy bare spilt 31 kamper.

Med den neste konkurransen for Brian Schmetzers side, en av bare to MLS-kamper i løpet av dette internasjonale vinduet (San Jose-Galaxy er den andre), kan Seattle bli alvorlig kortfattet for uten tvil årets viktigste ligakamp.

Schmetzer kan være uten opptil seks faste spillere 27. september mot Cincinnati på grunn av landslagsplikt. Han håper å overbevise noen om å løslate spillerne sine tidlig, først og fremst Peru og stjernespissen Raúl Ruidíaz.

“Åpenbart,” sa Schmetzer, “å ha Raul til Cincinnati-spillet ville være en enorm hjelp for oss.”

En av de ledende fotballjournalistene i Nord-Amerika, Doug McIntyre, har dekket USAs herre- og kvinnelandslag ved flere FIFA verdensmesterskap. Før han begynte i FOX Sports i 2021, var han stabsskribent hos ESPN og Yahoo Sports. Følg ham på Twitter @Av DougMcIntyre.


Få mer fra MLS Følg favorittene dine for å få informasjon om spill, nyheter og mer.Kilde