Shadow

Missy Price har som mål å utjevne profesjonelle spillefelt i fotball for kvinner


For å illustrere den eksplosive veksten av kvinnefotball, peker Missy Price på Barcelona i slutten av mars, da rekordhøye 91 553 fans pakket Camp Nou for å se dets elskede damelag beseiret Real Madrid 5-2 i den andre etappen av en Champions League-kamp.

“Det ble forvirret mens vi så på det,” sier Price. “Det var en veldig kraftig uttalelse at kvinnefotball ikke bare er her, men det er her for å bli, og det har endret seg.”

Pris takker for fremgangen.

Price, en keeper, spilte ved University of Maryland fra 1993 til 1997, og førte Terrapins til to NCAA-kvartfinaleopptredener. Men det var ingen innenlands vei til proffene, og de utenlandske alternativene var begrenset.

“Jeg hadde ikke mulighet til å spille profesjonelt,” sier hun. “Jeg var helt på kanten av da profesjonell fotball for kvinner først ble lansert i USA”

Det er derfor – etter å ha fungert som hovedtrener ved Wellesley College og University of Nevada fra 2010 til 2021 – Price er så begeistret for sin nye rolle som visepresident for kvinnefotball for United Soccer League. I sin rolle vil Price lede initiativer på banen for USLs ungdoms-til-proff kvinners vei og støtte USL Super League og W League Clubs i å strukturere sine tekniske avdelinger.

Etter å ha skinnet på college, har ikke kvinnelige fotballspillere i USA samme bredde av proffalternativer som menn i USA. Foreløpig er det NWSL eller bust.

For menn er det MLS, men det er også USL Championship, som debuterte i 2011. Det er nå til og med en tredjedivisjon, inkludert USL League One.

“USL har en sterk tilstedeværelse i fotball for menn,” sier Price. “De har flere lag og eiendommer, sterke fanbaser i mange markeder. Når vi går inn i kvinnefotballens verden, sier vi veldig enkelt: “Hvis det kan gjøres for menn, hvorfor kan det ikke gjøres for kvinnene?'”

Fremgang og mer å gjøre

I 1972 forbød tittel IX kjønnsdiskriminering i føderalt finansierte utdanningsprogrammer, åpnet dører for jenter og kvinner i opptak, akademiske hovedfag, lærerstillinger, yrkesprogrammer og idrett. Det året spilte rundt 300 000 kvinner og jenter college- og videregående idretter i USA, med kvinnelige idrettsutøvere som bare opptjente 2 prosent av college-idrettsbudsjettene. I 2012 hadde antallet jenter som deltok i videregående idrett over hele landet steget til mer enn 3 millioner. I tillegg konkurrerte mer enn 190 000 kvinner i interkollegiale idretter, seks ganger så mange som i 1972.

Til tross for begrensede spillemuligheter, sier Price at tittel IX var en integrert del av jobben hennes som trener. Likevel, insisterer Price, at arbeidet ikke er gjort.

“Det er klart det er fremgang,” sier hun. “Avhengig av hvem du spør, vil de sannsynligvis fortelle deg at vi har en lang vei å gå.”

Og USL er sikre på at de har den rette lederen til å bidra til å gjøre en forskjell i kvinnespillet.

“Dr. Missy Price er en enestående fotballsjef,” sa USL-sjef Alec Papadakis i en uttalelse. “Som mange av oss her i USL, er hun en bevist leder som har spilt og trent kampen på et høyt nivå.”

På et personlig nivå ønsker Price imidlertid også å påvirke barna sine. Hun har en fem år gammel datter og en tre år gammel sønn.

“For meg, hvis jeg ser inn i fremtiden, vil jeg tro at de har samme mulighet til å forfølge hva de vil for å forfølge det kjønnet eller deres oppfattede kjønn i samfunnet ikke begrenser dem,” sier Price. “Og jeg tror det er der tittel IX kan fortsette å presse konvolutten for jenter og kvinner, men også for at sønnen min skal se at jenter og kvinner kan gjøre disse tingene også. Og det er det jeg synes er veldig viktig.”Kilde