Shadow

Mattia Binotto – Safety Car-finishen på Monza var “rett og slett feil”Ferrari-teamets rektor Mattia Binotto har kritisert FIA for utleveringen av de siste rundene i den italienske Grand Prix.

Søndagens løp ble avsluttet under Safety Car-forhold som et resultat av Daniel Ricciardos sene pensjonisttilværelse fra løpet. Safety Car ble utplassert på runde 48 av 53, men komplikasjoner med å flytte Ricciardos rammede bil fra siden av banen betydde at Grand Prix-en gikk tom for runder før full racing kunne gjenopptas.

Det ble ekstra forvirring da Safety Car ble med på banen foran George Russells bil på tredjeplass i stedet for Verstappens bil som den skulle. Det var ikke før runde 51 at Russell og de 10 bilene mellom Safety Car og Verstappen ble sluppet, noe som betyr at det var begrenset tid til å foreta en omstart.

Hadde løpet gjenopptatt, kan det ha gitt Ferraris Charles Leclerc en sjanse til å passere Verstappen for seier, men Binotto insisterer på at Ferraris tapte mulighet ikke var grunnen til kritikken hans.

“Jeg tror vi kunne ha fullført løpet annerledes,” sa han til Sky Sports. «Å fullføre løpet bak Safety Car er aldri bra.

“Det er ikke for oss, men for F1 og showet, og jeg tror det var god tid for FIA til å handle annerledes i dag.”

Situasjonen hadde likheter med den kontroversielle sesongfinalen i Abu Dhabi i fjor, selv om løpet i så fall startet på nytt fordi Safety Car-omstartsprosedyren ikke ble korrekt fulgt av løpsdirektør Michael Masi.

Masis håndtering av løpet i Abu Dhabi førte til at han ble erstattet i løpet av vinteren med Niels Wittich, som var løpsdirektør på Monza, og Eduardo Freitas, som deler rollen med Wittich.

Binotto mener Wittich burde ha latt Russell og de andre bilene foran Verstappen på veien passere Safety Car tidligere enn runde 51.

“Det var ingen grunn til å ikke slippe bilene mellom Safety Car og lederen,” la Binotto til. «Hvis de bare venter på sikkerheten [of the marshals recovering Ricciardo’s car]vi vet at det nå er en minimumsrundetid for bilene som slippes, så det er ganske trygt å kjøre på banen til enhver tid.

“Så å vente så mye er rett og slett feil og ikke bra for sporten. Etter Abu Dhabi i fjor hadde vi lange diskusjoner om hvordan vi kunne forbedre oss fordi det endelige målet og målet er å prøve å starte løpet på nytt så snart du kan i en safe. Og i dag kunne det ha skjedd.

“Så FIA endret seg mye på det området, men likevel tror jeg de trenger mer erfaring og burde gjøre en bedre jobb fordi F1 fortjener en bedre jobb i så måte.”

FIA ga ut en uttalelse som forsvarte håndteringen av løpet, og sa at sikkerheten til marskalkene hadde vært prioritet, og sørget ikke for at løpet startet på nytt.

“Selv om det noen gang ble gjort anstrengelser for å gjenopprette bil nr. 3 raskt og gjenoppta racing, utviklet situasjonen seg og marshaler klarte ikke å sette bilen i nøytral og skyve den inn på rømningsveien,” heter det i en FIA-uttalelse.

“Ettersom sikkerheten til gjenopprettingsoperasjonen er vår eneste prioritet, og hendelsen ikke var betydelig nok til å kreve et rødt flagg, endte løpet under Safety Car etter prosedyrene avtalt mellom FIA og alle konkurrenter. Tidspunktet for Safety Car periode innenfor et løp har ingen betydning for denne prosedyren.”

Men Binotto mener frigjøring av bilene ikke ville ha kompromittert sikkerheten til gjenopprettingsprosessen.

“Jeg er ikke helt enig fordi det i regelverket er en minimumsrundetid som førerne må respektere, så de kan ikke bare gå flatt ut rundt banen, de må respektere den rundetiden,” sa han på spørsmål om det ville være farlig å frigjøre bilene bak Safety Car.

“Det var nok av gule flagg og de er F1-førere til slutt, så jeg tror ikke det er noen risiko. Så, som vi diskuterte etter Abu Dhabi, burde vi fremskynde operasjonene, og i dag gjorde vi det ikke.”Kilde