Shadow

Man Uniteds nye signering, Antony


Manchester United har avtalt en overgangssum på 95 millioner euro, pluss 5 millioner euro i tillegg, for å signere Ajax-vingen Antony. Han vil være den nest dyreste spilleren i klubbens historie (bak de 105 millioner euro de brukte for å signere Paul Pogba på nytt fra Juventus i 2016), men er han spilleren som skal redde klubben?

Antony, 22, har imponert hos Ajax siden han kom fra Sao Paulo i februar 2020 for rundt 20 millioner euro. Han kom gjennom ungdomsrekkene i Sao Paulo og debuterte for den nasjonale siden i Brasil i oktober 2021, i en VM-kvalifiseringskamp mot Venezuela, etter å ha spilt hovedrollen for under-23-troppen da de vant en gullmedalje ved OL i 2020. .

Antony bygde på imponerende 10 mål og 10 assists fra 42 kamper i sin første sesong i klubben med ytterligere 12 mål og 10 assists på 33 kamper i alle konkurranser i 2021-22. Han vant Eredivisie og KNVB Cup i 2020-21 før han fulgte opp med en ny Eredivisie-tittel forrige sesong.

Kantspilleren har vært høyt rangert en stund og har blitt sett av både Liverpool og Bayern München de siste månedene. Etter å ha jobbet under den nye United-sjefen Erik ten Hag i Ajax, gikk Premier League-klubben til for å få ham først. “Antony er en showmann,” sa den tidligere Ajax- og PSV-spissen Kenneth Perez til ESPN NL. “Han viste i Champions League at han kan være avgjørende. Han har ikke hatt en sjanse i Premier League ennå, men det er slående hvor mange tidligere Eredivisie-spillere som blir satt på sidelinjen i utlandet. Hva Ten Hag gjør – signerer mange nederlandske spillere — er veldig farlig. Jeg ville, som en toppklubb i utlandet, aldri tatt en spiller fra Eredivisie.

Så er det et gamble, eller et smart trekk? Hva kan United forvente av deres nye signering?

Stilling

En venstrebeint høyreving, Antony liker å skjære innover på sin sterkere fot fra flanken. Han er i stand til å bruke sin utrolige akselerasjon for å komme forbi en motstander, men vil ofte måtte sjekke inn igjen hvis han får vist utsiden, siden han er veldig avhengig av venstre fot.

Etter tallene

Antony hadde noen imponerende statistikker blant sine Ajax-kolleger forrige sesong, og spilte 23 av klubbens 34 ligakamper på vei til å vinne ligaen. Selv om han ikke spilte så mange kamper på grunn av en ankelskade, var han fortsatt en av klubbens øverste offensive ledere.

*Statistikken er kun basert på Eredivisie 2021-22, spillere med over 10 kamper

Berøringer: 1511 (9. plass hos Ajax)
Bestått nøyaktighet: 82,3 % (14.)
Sjanser skapt: 36 (4.)
Skudd: 79 (2.)
Kryss: 101 (3.)
Gjenoppretting: 101 (9.)
Assisterer: 4 (5.)
Forventede mål: 7,08 (5.)
Forventet assists: 6,48 (5.)

Styrker

Antony er full av teft og svik, og er en god dribler og har utmerket nærkontroll. Han er sterkest med ballen ved føttene, og i forrige sesongs Champions League var det bare Paris Saint-Germains Lionel Messi (26,7) og Bayern Münchens Kingsley Coman (24,1) som registrerte et høyere antall bærere — driblinger på minst fem meter som involverer ikke nødvendigvis å komme forbi en motstander — enn brasilianeren (18,6).

Antony skaper mye fare i den siste tredjedelen, og av alle Ajax-spillerne tilbakela han den lengste distansen (266 meter) med en hastighet på over 25 km/t. Hurtigheten og akselerasjonen hans hjalp laget hans i kontringen, og han ble sårt savnet da han ble skadet mot slutten av forrige sesong. Balansen og kroppsposisjonen hans gjør at han kan slå motstandere, tilsynelatende rolig, samtidig som han også er en meget dyktig krysser. — ESPN NL

Til tross for at han bare spilte i 23 kamper, viste Antony en tilbøyelighet til å skyte mye. Hans 79 innsatser rangerer som nummer to i Ajax-laget forrige sesong, med andre spillere som styrte minst åtte flere kamper enn ham, mens hans 34,2% presisjon på mål (27 skudd) rangerer 12.

Han la også inn like mange ballgjenvinninger (101) som han gjorde kryss, så han forplikter seg til sine defensive plikter også.

Hvordan han kan forbedre seg

Antony kan være litt bortkastet med skuddene sine og beslutningstakingen hans må bli bedre. Han virker uslåelig, men det gjenstår å se hvordan han presterer når han står overfor forventningene om et så stort trekk. Tidligere Ajax- og PSV-stjerne Marciano Vink sa til ESPN NL: «Han må tilpasse seg det høye nivået i Premier League, men han er vant til å kjempe for sjansene sine i favelaer [where he grew up in Brazil] og fløy til den andre siden av verden i ung alder. Jeg tenker venstrebacker [in the Premier League] vil spille fysisk og vil ikke akseptere hans noen ganger unødvendige ferdigheter, men etter noen kamper vil han finne en måte å spille sitt eget spill på. Han er i stand til å tilpasse seg Premier League og kan vise hvorfor han er verdt den slags penger.” — ESPN NL

Hvorfor var Man United interessert?

Ten Hag har vært opptatt av å signere en allsidig spiss, og Antony passer profilen til spillertypen han har lett etter. United-manageren har ikke lagt skjul på at han ønsket mer dybde i spissposisjonene, og at Anthony Martial har fått to separate skader allerede denne sesongen har bare styrket troen hans.

Ten Hag har vært sentral i klubbens rekrutteringspolitikk i løpet av sommeren, og i likhet med forsvarsspiller Lisandro Martinez er Antony en annen spiller han jobbet med i Ajax. Brasilianeren er bare 22 og størrelsen på honoraret gjenspeiler det faktum at Ten Hag, spesielt, mener han har potensialet til å bli en av de mest ødeleggende kantspillerne i verden. Kilder har fortalt ESPN at da United først ble notert 80 millioner euro tidligere i vinduet, mente klubbsjefene det var for mye, men Ten Hag presset på for å starte forhandlingene på nytt og fikk til slutt mannen sin. — Rob Dawson

Vil han passe inn på Old Trafford?

Antony ble vanligvis spilt på høyre side for Ajax, noe som tillot ham å kutte inn på sin sterkere venstre fot, noe som sannsynligvis vil bety at han vil konkurrere med Marcus Rashford, Jadon Sancho og Anthony Elanga om en plass på laget. Ten Hag vil understreke at det er nok kamper denne sesongen til å holde dem alle fornøyde, men €95 millioner er mye å bruke på en spiller du planlegger å rotere inn og ut.

Rashford fremstår som mest sårbar på grunn av sin dårlige form. Den engelske landslagsspilleren scoret et godt mål mot Liverpool, men han slet igjen i Southampton på lørdag, og det ville ikke være en overraskelse å se Antony og Sancho starte på vingene når Ten Hag har en sjanse til å velge sin sterkeste XI. Rashford har en fordel ved at han også kan spille som sentral spiss, men det er konkurranse der også med Martial og Cristiano Ronaldo, forutsatt at den 37 år gamle superstjernen fortsatt er United-spiller på slutten av overgangsvinduet. — DawsonKilde