Lewandowski, Gavi, De Jong blender mens Barcelona rusler til seier på Cadiz etter medisinsk stopp

Robert Lewandowski kom fra benken for å score ett og et nytt da Barcelona slo Cadiz 4-0 på lørdag i en kamp som ble forsinket med over 50 minutter på grunn av en medisinsk nødsituasjon på tribunen.

– Rapport: Cadiz 0-4 Barcelona | LaLiga bord | Kommende kampoppsett

Barca ledet 2-0 med 10 minutter igjen da kampen ble stoppet etter at en supporter fikk et tilsynelatende hjerteinfarkt. Cadiz-keeper Jeremias Ledesma og innbytter Jose Mari hjalp til med å få en defibrillator og en båre til supporteren, som senere ble fraktet til sykehus. Cadiz-president Manuel Vizcaino bekreftet at fansens tilstand var “stabil” og at kampen til slutt startet på nytt.

Før det hadde Frenkie de Jong gitt Barca ledelsen med sitt første mål for sesongen, før Lewandowski gjorde to fra kloss hold. Lewandowski satte deretter opp den tredje for Ansu Fati etter omstarten, med Ousmane Dembele som la til den fjerde på stopptid.

HOPPE TIL: Spillervurderinger | Beste/dårligste prestere | Høydepunkter og bemerkelsesverdige øyeblikk | Sitater etter kamp | Nøkkelstatistikk | Kommende kampoppsett

Rask reaksjon

1. Lewandowski spiller igjen når Barca gjør fem seire på rad

Lewandowski kan ikke slutte å score. Han trengte bare åtte minutter etter å ha kommet inn som innbytter mot Cadiz for å score sitt niende mål for sesongen, disse målene kom etter bare seks kamper. Deretter viste han kraft og styrke for å tee opp Ansu for Barcas tredje mål.

Barca var allerede i ledelsen da Lewandowski kom inn i det 57. minutt, men bare så vidt. De hadde slitt med å bryte ned et lag fra Cadiz som fortsatt ikke har scoret denne sesongen, inntil De Jongs åpning i det 55. minutt. Den nederlandske midtbanespillerens første mål siden februar kom etter godt arbeid fra Gavi, og målet kom også med Lewandowski, Dembele og Pedri strippet på sidelinjen og klare til å komme videre.

Til tross for målet holdt Xavi fast ved sin avgjørelse om å bringe trioen videre, og det tok ikke lang tid for Barca å avslutte kampen derfra.

– Cadiz vs. Barcelona stoppet for medisinsk nødsituasjon

Barca har nå vunnet fem kamper på rad i alle konkurranser og sitter midlertidig øverst i LaLiga foran Real Madrids kamp mot Mallorca på søndag. Det som vil glede Xavi er hvordan de finner forskjellige måter å vinne på. De har slitt med å bryte ned lag som sitter dypt mot dem under Xavi — de hadde bare vunnet to av de siste seks kampene de spilte uavgjort ved pause før lørdag — men de fant en vei gjennom på Estadio Nuevo Mirandilla.

Neste opp er en tur til hans tidligere klubb, Bayern München, i Champions League på tirsdag.

2. Ni endringer med Bayern i tankene, men sjansene ikke tatt

Lewandowski, Dembele og Pedri var alle på benken fordi Xavi valgte sin side med Bayern i tankene. Barca gjorde ni endringer på laget som slo Viktoria Plzen 5-1 i Champions League midtuke, og det fortalte i en usammenhengende prestasjon i første omgang.

Det var en debut for Hector Bellerin, som gjorde det OK på høyrebacken og var med på å sette opp det andre målet, og vi så en første sesongstart for Gerard Pique i forsvaret. I angrep var det sjanser for Ferran Torres og Memphis Depay til å satse på mer vanlig fotball.

Begge smigret imidlertid for å lure og ble tatt av tidlig i andre omgang for Lewandowski og Dembele. Ferran vil få flere sjanser ettersom han kommer tilbake fra en skade som satte ham på sidelinjen i preseason, men Memphis er kanskje ikke så heldig. Den nederlandske forwarden dro nesten i sommer, men ble til slutt fast som sjettevalget etter Pierre-Emerick Aubameyangs overgang til Chelsea.

3. Cadizs Barca løp over, nedrykk truer

Det siste et lag som er nederst i ligaen uten poeng eller mål på fire kamper vanligvis ønsker seg, er et besøk fra Barca. Cadiz kunne imidlertid ha blitt tilgitt for å ønske velkommen til en kamp mot Xavis menn.

Siden de kom tilbake til LaLiga i 2020, hadde de ikke tapt mot Barca, slått dem to ganger og uavgjort to ganger, scoret fire mål og bare sluppet inn to. Men det løpet ble avsluttet på lørdag, og Sergio Gonzalez’ side, selv på dette tidlige stadiet av sesongen, ser ut til å ha problemer.

Cadiz har tapt alle fem LaLiga-kampene sine til dags dato, og har ikke scoret et eneste mål og sluppet inn 12 i prosessen. Det kan ikke undervurderes hvor viktig fredagens tur til Real Valladolid er – for dem og for Gonzalez’ fremtid.

Spillerrangeringer

Cadiz (4-2-3-1): Jeremias Ledesma 7; Joseba Zaldua 6, Luis Hernandez 6, Mamadou Mbaye 6, Alfonso Espino 5; Alex 5, Fede 5; Ivan Alejo 6, Ruben Sobrino 6, Brian Ocampo 6; Lucas Perez 6.
Subs: Theo Bongonda 6, Awer Mabil 6, Tomas Alarcon 6, Ruben Alcaraz 6, Alvaro Negredo 6.

Barcelona (4-3-3): Marc-Andre ter Stegen 6; Hector Bellerin 6, Ronald Araujo 6, Gerard Pique 6, Alex Balde 7; Frenkie de Jong 7, Sergio Busquets 6, Gavi 8; Raphinha 7, Memphis Depay 5, Ferran Torres 5.
Subs: Marcos Alonso 6, Pedri 6, Robert Lewandowski 8, Ansu Fati 6, Ousmane Dembele 7.

Beste og dårligste utøvere

BEST: Gavi, Barcelona

Det var noen skikkelige opptredener på lørdag. Alejandro Balde gjorde det bra på venstrebacken, De Jong produserte kanskje sin beste oppvisning for sesongen og Lewandowski var strålende fra benken, men Gavi skilte seg ut med sin energi og kvalitet, og han var også med på å sette opp åpningsmålet.

VERST: Memphis Depay, Barcelona

Det er ikke lett å komme inn på siden i minutter her og der, men det er situasjonen Memphis befinner seg og det er press for å levere på Barca når en sjanse kommer. Han gikk ikke opp på Cadiz.

Høydepunkter og bemerkelsesverdige øyeblikk

For et øyeblikk for De Jong, ikke sant? Hans første mål siden februar har helt klart vært verdt ventetiden.

Så kom den plutselige stansen på grunn av en medisinsk nødsituasjon i mengden. Takket være noen raske handlinger ble viftens tilstand stabilisert.

Barcelona erkjente det etter kampen, og la merke til at resultatet ikke var det viktigste å ta med seg fra lørdagen.

Etter kampen: Hva lederne, spillerne sa

“[The medical emergency] var ikke en hyggelig situasjon for noen. Helse og menneskers liv går alltid foran alt annet. Heldigvis klarte de å gjenopplive personen, og de er sunne og trygge. Vi følte, begge lag, at det var riktig å starte kampen på nytt. Vi håper supporteren kommer seg raskt. Spillet er sekundært for øyeblikket, men det var en viktig seier på et vanskelig sted å komme. Vi skapte mange sjanser, dominerte kampen og det er tre poeng å holde kontakten på toppen av tabellen.” – Barca-trener Xavi

“Selvfølgelig er vi alle påvirket av det som skjedde. Forhåpentligvis var det bare en skrekk til slutt. Fotball er for folk å kose seg. Det er et privilegium å ha supporterne vi har, det var et eksempel på menneskelighet under det som skjedde — det samme var Barcelona-fansen. Som kaptein på skipet, som på Titanic, må jeg være den siste til å hoppe. LaLiga er utilgivelig. Vi har scoret null mål og har null poeng. Men vi må ta oss opp. Vi må kvitte seg med de vonde følelsene.” — Cadiz-trener Sergio Gonzalez

Nøkkelstatistikk (levert av ESPN Stats & Information)

• Lewandowski: Ni mål i løpet av de siste fem kampene, hans flest på fem kamper med klubber siden august-september 2021 (alle kamper). I løpet av denne rekken har Lewandowski scoret ni mål fra 20 skudd (16 SOG), totalt 4,98 xG

• Lewandowski: Blir den femte forskjellige Barcelona-spilleren siden 2009-10 som scorer i fem strake kamper i alle konkurranser. I den perioden gjorde Lionel Messi det 22 separate ganger, Luis Suárez seks ganger, Neymar tre ganger og Pedro en gang

• Lewandowski: Har scoret seks mål på fem LaLiga-kamper, noe som gjør ham til den raskeste spilleren som nådde denne tallet i konkurransen i det 21. århundre (André Silva scoret seks mål på sine seks første kamper for Sevilla i 2018)

• Lewandowski: Kom inn i kampen i det 57. minutt. Dette var hans 19. ligamål i karrieren som innbytter (Polen, Tyskland eller Spania).

• Lewandowski: Assisterte Barcelonas to siste mål. Det var femte gang siden 2017 han har hatt en klubbkamp med to assist og minst ett mål (alle kamper)

• Ansu Fati: 21. karrieremål for Barcelona (åtte av dem har vært innbytter)

• De Jong: Første mål for Barcelona siden 22. februar (Europa League vs. Napoli)

Neste

Cadiz: LaLigas bunnklubb kommer ikke til å finne det lettere den kommende uken, med en må-vinn-tur til Real Valladolid (9/16, 15:00 ET, ESPN+) foran den to uker lange landskampen. Kan de endelig bryte sin dystre løp?

Barcelona: Xavis lag har to kamper denne uken foran den to uker lange landskampen. Først ut er en tøff tur til Bayern München i UEFA Champions League (tirsdag), etterfulgt av besøket av slitende Elche (9/17, 10.30 ET, ESPN+) i LaLiga. Kan de tette gapet til Real Madrid?