Shadow

Latterlige røde kort, forvirrende samtaler


Etter noen dager med noen virkelig forferdelige dommeravgjørelser i LaLiga, la meg begynne med å spørre deg: visste du at en ledende dommer som Antonio Mateu Lahoz lett kunne tjene mer enn €400 000 per sesong?

Hva er ditt syn? Pumpeforandring eller mer enn din brutto på 10 år? Nok godtgjørelse til å gjøre dommere mer ansvarlige enn de er akkurat nå? Kanskje du tror at når vi krever at dommerne våre (vanligvis mellom 10 og 20 år eldre enn eliteidrettsutøverne de må holde tritt med) skal lide søkelyset ved å patruljere verdens favorittsport og holde multimilliard-pundsindustrien i gang, fortjener de det nivået av insentiv-belønning? Eller enda mer? Greit, hvis det er ditt synspunkt.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Lahozs kolleger har dårlig besudlet ryktet til spansk toppdommer i helgen — nemlig Alejandro Hernandez Hernandez og (VAR) Jaime Latre på Bernabeu; Xavier Estrada Fernandez (VAR) i Valladolid; Ricardo De Burgos Bengoetxea på Villarreal; pluss Juan Martinez Munuera og (VAR) Jose Luis Gonzalez Gonzalez på Camp Nou. Selv om de ikke vil tjene fullt så stratosfærisk (deres gjennomsnittlige inntekt i løpet av en sesong vil være €220 000-€ 300 000), skylder de og alle deres kolleger oss, og LaLigas fotballspillere, mye mer sunn fornuft, mye mer personlighet og mye større forståelse .

Her er noen av de latterlige dommeravvikene de siste fem dagene.

Under Real Betis vs. Cadiz fikk Sergio Canales sitt første røde kort i løpet av en nesten 500-kampers seniorkarriere etter et “spytt” med Mateu Lahoz hvor begge menn ser barnslige ut … etterfulgt av Valladolids 1-0 seier over Real Sociedad hvor VAR avviste tre mål — som hvert av laget på banen opprinnelig mente var bra, og hvor kanskje bare ett inngrep møtte det opprinnelige kriteriet om en “klar og åpenbar” feil.

Vi så også tre brutale angrep på ballspillere (Montiel og Papu Gomez for Sevilla på Vinicius og Fede Valverde, deretter Dani Garcia på Gavi) som var røde kort i læreboken, men bare de to første ble til og med dømt til å være verdt bookinger. (Forresten, ikke ta mitt ord for det. Gå og søk disse hendelsene selv ved streaming av reprisene på ESPN+ i USA: minutter 30 og 94 på Bernabeu, deretter minutt 27 på Camp Nou).

All dårlig beslutningstaking av dommerne ved hver anledning, men enda verre svikt i å handle av VAR hver gang. Ingen av de tre spillerne som utførte bøllen lider nå av suspensjon eller straff, men to av ofrene, Gavi og Valverde, vil savne spilletid for klubbene sine som et direkte resultat. Gir det mening for deg? Er dette, etter endeløs dommeropplæring og tilsyn, lov-triksing og VAR-innføring, virkelig alt vi, tilskuere, media, spillere og ledere, kan strebe etter? Jeg tror ikke.

De stykke motstand kom da Villarreal slo Almeria søndag kveld. Det var en dypt følelsesladet anledning. Villarreals legendariske visepresident, Jose Manuel Llaneza, hadde nettopp dødd etter et år med leukemi. Bortsett fra å være en glitrende, snill, vismann var han grunnleggende i den 25-årige oppgangen til den gule ubåten fra en tredjedivisjonsside som spilte på et lite, falleferdig stadion og trener i offentlige parker til en europeisk trofévinnende, dobbel- Champions League semifinaleklubb.

Hans død, bare et par dager før kampen, var hovedtemaet før kampen. Det var en liten seremoni for å hedre ham før avspark, og alle i klubben hadde lovet at det å spille, forhåpentligvis vinne, ville bli dedikert til minnet til Llaneza. Etter 1-0 utlignet den gule ubåten via en forrykende heading fra Alex Baena.

Den unge midtbanespilleren, som allerede hadde fått et gult kort, løftet opp skjorten og stakk en del av den bak halsen for å vise en T-skjortemelding som lød: “Takk for alt Llaneza.” De Burgos Bengoetxea ga ham gult kort for handlingen, sendte ham av gårde, og ga deretter rasende og hardnakket tegn til protesterende spillere at han hadde rett. Det var en ekkel mangel på sunn fornuft (et tema her).

Instruksjonene til spanske dommere sier at spillere ikke bør kaste bort tid på koreograferte målfeiringer som inkluderer å ta av seg spilleskjorten eller dekke hodet med skjorten. Ingen av dem gjorde Baena. Å vise en slik melding, hvis Villarreal scoret, var noe som De Burgos Bengoetxea utvilsomt burde ha forventet. Og hvis han hadde til hensikt å være så hard når det gjaldt å vise en Llaneza-hyllest etter et mål, skyldte han Villarreal å ha gått til garderoben deres før kampen for å advare dem.

Det er en taktikk som de fleste dommere, gjennomsnittlige eller gode, bruker: å gå inn i hvert garderobe, etter oppvarmingen, for å informere lagene om at selv om de grunnleggende FIFA-lovene ikke endres, har enhver funksjonær likevel ting han vil være mer eller mindre strenge når det gjelder: uenighet, tidssløsing, hindring, spillefordel — velg ditt valg. Det er begynnelsen på bevisstheten mellom spillere og dommere som kan føre til en bedre, mer flytende, mindre kontroversiell kamp. Det er sunn fornuft.

Men selv om den baskiske dommeren valgte å ikke gjøre dette (eller unnlot å forutse det), var ikke Baenas handlinger strengt tatt i strid med lovene. Ingen overdreven tidssløsing, ingen skjorte av, ingen tildekking av hodet — De Burgos kunne ha latt det skje i tre til fire sekunder, lagt tiden til klokken og satt Baena klar for omstart. Han måtte bare vise sunn fornuft, tilbakeholdenhet og personlighet.

Ditto Mateu Lahoz da han sendte ut Canales. Omstendighetene var virkelig bisarre. Betis spilte uavgjort 0-0 hjemme mot Cadiz i det 98. minutt. Mens bortelaget forberedte seg på å ta et innkast: Canales snakket med Lahoz; Dommeren pekte på klokken, og 16 sekunder senere hadde Betis’ eksepsjonelle 31 år gamle midtbanespiller fått to gule kort og trasket av banen.

Radiostasjonen Cadena SER rapporterer at Canales sa: “Du kan legge til et minutt til eller så til klokken!” Lahoz booket ham og la angivelig til: “Hvis du fortsetter å snakke med meg, sender jeg deg!” Canales, Betis ‘kaptein og dermed med all rett til å komme med noen ikke-fornærmende dialogbemerkninger til enhver dommer, spesielt den særegne Lahoz, skal ha sagt: “Hvis jeg ikke får lov til å snakke, gjør du ikke det. spør meg om mine personlige saker lenger.”

Lahoz er beryktet for dette. Han tror det hjelper ham godt hvis han under en kamp kan spørre Gerard Pique hvordan barna hans har det, Malaga-forsvareren Weligton om han har åpnet sin nye bar-kafé ennå, eller fortelle Kevin De Bruyne under Champions League-finalen i 2021 å “si hei” til dine folk fra meg!” Mateu har aldri møtt belgierens foreldre, men han hadde lest hvor viktige de hadde vært for City-midtbanespilleren og ønsket å “kontakte” ham ved å si det. Han er rar: ekstremt idiosynkratisk, men vanligvis ganske god i jobben sin. Akkurat som i 2018, er han den eneste LaLiga-funksjonæren som er valgt til dommer ved det kommende verdensmesterskapet.

Uansett, du trenger bare bevisene fra dine egne øyne (vennligst gå og se på hendelsen – du kan stream svaret på ESPN+ i USA) for å konkludere med at Lahoz tok anstøt, sto på sin verdighet og brukte temperament, ikke god dømmekraft, til å gi rødt kort til Canales. Etter den første bookingen vinker Lahoz faktisk for at Almeria-innkastet skal tas, men gjør en slags dobbelttaking, som om han plutselig bestemmer seg for at Canales’ svar har svidd i stoltheten hans, ignorerer utspillet og vinker det andre gule med en pompøst “ta DET!” blomstre. Det ser ut som en puss-for-tat-gest.

Canales ble suspendert, gikk glipp av Betis’ påfølgende 1-2-tap mot Atletico Madrid, noe som betyr at straffen hans overgikk alt han gjorde eller sa. Etter midtukekampen sa ikke Lahoz sin rapport at Canales hadde vært fornærmende, sverget eller til og med protestert – bare bemerket at han hadde gjort «observasjoner». Patetisk.

I mellomtiden var problemet med Xavier Estrada Fernandez sitt arbeid (som VAR-funksjonær på Valladolid 1-0 Real Sociedad, som han vil få betalt €2 100 for) at han fortsatte trenden med at VAR skulle dømme alt av potensiell konsekvens på nytt i stedet for originalt kriterium om gjennomgang/retting av «klare og åpenbare» feil.

Fans og spillere ble frastjålet tre mål. Og mens videoanmeldelsen korrekt identifiserte to tidligere feil og kanskje en offside, var det bare sistnevnte som kom i nærheten av kategorien “klart og åpenbart”. Når vil internasjonal dommer formelt kunngjøre at hver gang et mål scores, må VAR nå gjennomgå alt som kan forårsake forlegenhet, heller se på en avgjørelse på et brøkdel av et sekund som ble savnet av dommerteamet, men som var en klar og åpenbar feil? Kriteriene for når VAR brukes har endret seg og vi fortjener ærlighet og klarhet om det.

Når det gjelder det jeg anser som overgrep fra Papu og Montiel på Vinicius og Valverde, og også Garcia på Gavi, så våger jeg alle (annet enn VAR-tjenestemennene på kvelden) til å se dem igjen og ikke konkludere med at det var alvorlig stygt spill. FIFA-lovene sier at: “En takling eller utfordring som setter sikkerheten til en motstander i fare eller bruker overdreven makt eller brutalitet, må sanksjoneres som alvorlig stygt spill.”

Dommerne er under press, svært dyktige, veldig i form og… viktige. Men deres hovedoppgaver er ikke å beskytte hverandre, å vise en spiller hvem som er sjef eller å gjemme seg bak den nåværende muren av stillhet etter kamp – ikke gitt viktigheten av arbeidet deres for helsen til bransjen, ikke gitt de enorme lønningene de nå kommando. Ikke gitt det faktum at det er spillernes velvære, kvaliteten på underholdningen og gleden til fansen de er ansatt for å sikre.

De er i all hovedsak våre ansatte. Og vi fortjener bedre standarder for visdom, sunn fornuft og ærlighet om feil.

Kilde