Shadow

Italiensk Grand Prix Grid straffekaos ser ut til å gi uforutsigbare løp


MONZA, Italia — Umiddelbart etter kvalifiseringen til den italienske Grand Prix, var til og med noen førere usikre på nøyaktig hvor de ville starte søndagens løp.

Over tre timer etter kvalifiseringen tvitret den italienske Grand Prix-vinneren 2020 Pierre Gasly: ​​«Kan noen fortelle meg i hvilken posisjon jeg starter morgendagens løp?».

Følelsen ble delt over paddocken. Den største kilden til forvirring var om Max Verstappen, som kvalifiserte seg nummer to og hadde en straff på fem plasser, ville starte fra fjerde eller syvende plass på ruten.

Verstappen og Red Bull følte – riktig som det viste seg – at han ville starte som syvende, men de provisoriske rutene flere lag viste at media hadde den regjerende verdensmesteren som startet på fjerde plass.

Selv om det kan høres ut som dårlig matematikk på overflaten, gikk teorien ut på at å bruke straffer i den rekkefølgen de ble servert til sjåførene ville ha betydd at straffen hans ble redusert, med flere rivaler rett bak ham som også falt ned rekkefølgen, og dermed frigjort posisjoner for ham til å arve.

FIAs provisoriske rutenett viste at dette ikke var tilfelle.

Det som fremhevet særheten i Formel 1-reglene var det faktum at Esteban Ocon også sonet en femplasseringsstraff, men bare falt tre posisjoner i det endelige rutenettet gitt antall straffer som ble sonet bak ham.

I motsetning til i den belgiske Grand Prix for to uker siden, hvor ingen sjåfør startet der han fullførte kvalifiseringen på grunn av en rekke lignende straffer, vil Ferraris Charles Leclerc i det minste stille opp fra første plass på grid etter å ha tatt pole position på meritter i økten.

Med ham på første rad av rutenettet vil George Russell, som kvalifiserte seg til sjette plassering, men ble hevet i kraft av Verstappen, Carlos Sainz, Sergio Perez og Mercedes-lagkamerat Lewis Hamilton som alle soner straffer.

Det endrede rutenettet har satt opp utsiktene til en spennende italiensk Grand Prix.

McLaren-paret Lando Norris og Daniel Ricciardo vil håpe på en gjentatt ytelse for å legge til fjorårets, der Ricciardo ledet en minneverdig en-to-avslutning og sikret lagets første seier siden 2012.

Gasly starter fra femteplass, foran den to ganger italienske Grand Prix-vinneren Fernando Alonso.

Verstappen vil være på en helt nederlandsk fjerde rad med debutanten Nyck de Vries, som er en sen stand in hos Williams for Alex Albon, som har blindtarmbetennelse.

De Vries’ lagkamerat Nicholas Latifi vil starte fra 10. plass til tross for at han ble eliminert fra Q1, og viser hvor stor listen over straffer var.

Rutenettet i sin helhet

1. Charles Leclerc (Ferrari)

2. George Russell (Mercedes)

3. Lando Norris (McLaren)

4. Daniel Ricciardo (McLaren)

5. Pierre Gasly (AlphaTauri)

6. Fernando Alonso (alpint)

7. Max Verstappen (Red Bull) *5-plassers grid straff

8. Nyck De Vries (Williams)

9. Zhou Guanyu (Alfa Romeo)

10. Nicholas Latifi (Williams)

11. Sebastian Vettel (Aston Martin)

12. Lance Stroll (Aston Martin)

13. Sergio Perez (Red Bull) *10-plassers rutenettstraff

14. Esteban Ocon (alpint) *5-plassers grid straff

De neste tre førerne hadde alle en straff på 15 plasser, så straffene deres ble delt ut i rekkefølge etter hvordan de kvalifiserte seg i forhold til hverandre. Det sære ved reglene betydde at Kevin Magnussen og Mick Schumacher, som kvalifiserte seg til 19. og 20., faktisk klatret opp på ruten tre plasser ettersom tre andre sjåfører hadde full-on “back of grid”-straff.

15. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) Kvalifisert 12., 15-plassers grid straff

16. Kevin Magnussen (Haas) Kvalifisert 19., 15-plassers grid straff

17. Mick Schumacher (Haas) Kvalifisert 20., 15-plassers grid straff

De tre bakre sporene i rutenettet skulle bare noen gang bli fylt av tre sjåfører – Sainz, Hamilton og Yuki Tsunoda fikk alle “back of grid”-straff etter at teamene deres foretok motorendringer i engrossalg.

Deres endelige rekkefølge i den klyngen på tre ble satt av deres endelige kvalifiseringsposisjon.

18. Carlos Sainz (Ferrari) *Back of grid straff

19. Lewis Hamilton (Mercedes) *Back of grid straff

20. Yuki Tsunoda (AlphaTauri) *Back of grid straffKilde