Shadow

Hvordan Premier League, engelsk fotball stoppet da en nasjon sørget over dronning Elizabeth IIs død


“London Bridge er nede.” Disse antas å være kodeordene som ble brukt av embetsmenn for å spre nyheten om dronning Elizabeth IIs bortgang, først til statsministeren og medlemmer av den britiske regjeringen, og deretter til andre land der hun var statsoverhode eller en galjonsfigur.

Bekreftelsen på torsdag av dronningens død i en alder av 96 var både et sjokk for en vantro nasjon og en begivenhet som det hadde vært mange års planlegging for. Sir Christopher Geidt, dronningens private sekretær i et tiår til 2017, var en tidligere diplomat som ble gitt en andre ridder i 2014, delvis for å organisere hennes arv.

Elementer av “Operation London Bridge”, hovedplanen som beskriver mekanikken for å styre et land gjennom en periode med sorg og overgang til en ny monark (nå kong Charles III) hadde tidligere blitt lekket, og ga oss alle en indikasjon på hva som skulle komme . Svært lite ble overlatt til tilfeldighetene, men blant de ukjente — helt til øyeblikket faktisk kom — var hvordan formalitetene ville gå inn i allerede eksisterende hendelser og langvarige engasjementer.

“Helt etter individuelle organisasjoners skjønn”

Sport opptar en betydelig plass innenfor denne gråsonen – spesielt fotball, gitt dens status som nasjonalsport. Og så, da to fotfolk la ut melding på rekkverket utenfor Buckingham Palace om dronningens død like etter klokken 18.30 torsdag, var den umiddelbare reaksjonen å stoppe, akkurat da landet hadde stoppet opp på grunn av øyeblikkets alvor. . Kveldskamper for hesteveddeløp på Chelmsford og Southwell ble forlatt midtveis i kortet, mens alle fredagsløpene også ble avlyst, i likhet med to av dagens kamper i engelsk fotballiga — Burnley vs. Norwich City i mesterskapet og Tranmere Rovers mot Stockport Fylke i League Two.

Europa League-kamper i Manchester United (som tapte mot Real Sociedad) og West Ham United (som beseiret FCSB) fikk fortsette da deres avspark kl. 20.00 gjorde dem utrygge å forlate på et så sent tidspunkt, men den innledende diskusjonen førte vanligvis til til hva som skulle skje videre. Kilder har fortalt ESPN at forskjellige styrende organer, inkludert det engelske fotballforbundet (FA), Premier League og EFL, begynte å tenke på hva de skulle gjøre med helgens kamper før de bestemte seg mot en plutselig dom.

Det er en desorienterende tid for alle i Storbritannia. En monark som har vært en konstant i mer enn 70 år, som et punkt for stabilitet gjennom tiår med turbulens uansett politikk eller bredere syn på kongelige. Og det var denne følelsen som førte til at spillets myndigheter ikke skyndte seg inn i en avgjørelse torsdag kveld da følelsene begynte. Folk begynte å samles utenfor Buckingham Palace, blomster ble lagt ved Balmoral – dronningens residens i Skottland hvor hun døde med familien rundt seg – mens alle de fem store bakkebaserte TV-kanalene enten hadde rullende nyheter eller forhåndsinnspilt programmering som dokumenterte livet hennes.

Det var også løftet om statlige råd. Et dokument med tittelen “The demise of Her Majesty Queen Elizabeth II: National Mourning Guidance” ble sirkulert noen timer etter hennes død. Innenfor den ble idrettssaken tatt opp: «Det er ingen plikt til å avlyse eller utsette arrangementer og idrettsarrangementer, eller stenge underholdningssteder i Landssorgsperioden. Dette er etter individuelle organisasjoners skjønn.

“Som et tegn på respekt kan organisasjoner vurdere å avlyse eller utsette arrangementer eller stenge lokaler på dagen for statsbegravelsen. De er ikke forpliktet til å gjøre det, og dette er helt etter individuelle organisasjoners skjønn.

“Hvis det er planlagt sportsarrangementer eller arrangementer på dagen for statsbegravelsen, kan organisasjoner ønske å justere tidspunktene for arrangementet slik at de ikke kommer i konflikt med tidspunktene for begravelsestjenesten og tilhørende prosesjoner. Som en markering av respekt, og i tråd med tonen i National Mourning, kan arrangører ønske å holde en periode med stillhet og/eller spille nasjonalsangen ved starten av arrangementer eller sportsarrangementer, og spillere kan ønske å bære svarte armbind.”

Den endelige avgjørelsen ble derfor overlatt til foreningene. Institutt for kultur, medier og sport (DCMS) arrangerte en samtale for allsport kl. 9.30 på fredag ​​for å diskutere alternativer og svare på spørsmål når det er mulig. Premier League samlet deretter styret og representanter fra alle 20 klubbene klokken 11 for å diskutere deres neste trekk.

Dronning Elizabeth IIs bemerkelsesverdige levetid gjør historisk presedens så fjern at den minimerer relevansen, men da kong George VI døde 6. februar 1952, ble det spilt et komplett sett med ligakamper tre dager senere. På samme måte ble det spilt kamper i kjølvannet av kong George Vs bortgang i januar 1936. Kampene ble imidlertid stoppet da prinsesse Diana døde i august 1997, og i en annen sammenheng ble fotballen gjenopptatt ved første anledning etter utbruddet av COVID-19, delvis på grunnlag av den moralske boost konkurranseidrett ville gi til en nasjon som tåler utbredt smerte. Fotballen er stolt av å samle respekt i vanskelige samfunnsøyeblikk og her hadde en uheldig mulighet bydd seg.

Videre, mens Premier League-møtet fant sted, kom bekreftelsen på at rugbyunionen ville gjenopptas, mens ryktet raskt spredte seg om at cricket og golf var forventet å fortsette. Senere uttalte rugbyligaen offentlig at den ville fortsette. Kilder har imidlertid fortalt ESPN at Premier League valgte å ikke fortsette med sine kamper etter en styrebeslutning som da ble støttet av klubbene.

I typiske møter tar klubbene en avstemning, med 14 av de 20 lagene som kreves for å vedta et forslag, men denne situasjonen var annerledes. Kilder sier samtaler fant sted mellom Premier League, EFL og Women’s Super League for å koordinere deres svar etter DCMS-møtet, noe som førte til utsettelse av alle kamper denne helgen, inkludert Premier League-kampen mandag kveld mellom Leeds United og Nottingham Forest.

Når vil kampene finne sted?

For å fjerne følelsene av situasjonen, er fotballens kalender allerede kraftig fortettet på grunn av den enestående forekomsten av et vinter-VM i november og desember. Tottenham Hotspur-sjef Antonio Conte har allerede beskrevet planen som «gal», mens andre, inkludert Liverpool-manager Jurgen Klopp, har uttrykt frykt for utbrenthet av spillere gitt det store antallet kamper.

Det er dyrebar liten slakk. En kilde antydet at hvis dronningen døde på en fredag ​​eller en lørdag, ville avgjørelsen ha vært en formalitet, men denne helgen kommer midt i den første sjokkbølgen etter kunngjøringen og den sannsynlige sorgen ved begravelsen. datoen som ennå ikke er bekreftet, men det antas å være enten søndag 18. september eller mandag 19. september. Regjeringens veiledning er klarere rundt begravelsen. “Som et tegn på respekt kan organisasjoner vurdere å avlyse eller utsette arrangementer eller stenge arenaer på dagen for statsbegravelsen,” heter det i dokumentet.

Hvis begravelsen finner sted 18. september, setter selve omfanget av politioperasjonen det planlagte arrangementet til neste søndag i fare. Dette vil være Storbritannias første statsbegravelse siden Sir Winston Churchills død i 1965, og folk vil reise fra alle verdenshjørner til London. Politioperasjonen vil i realiteten begynne over helgen uavhengig av den faktiske begravelsesdatoen, og derfor er utsiktene til en annen spilluke potensielt avbrutt klar.

Samtalene vil fortsette om hvordan denne situasjonen skal håndteres i de kommende dagene. Mer umiddelbart har kilder fortalt ESPN at UEFA er i samtaler med relevante interessenter om neste ukes Champions League, Europa League og Europa Conference League-kamper som involverer engelske klubber bør finne sted. Liverpool, Tottenham, Chelsea, Manchester City, Arsenal, West Ham og Manchester United skal alle være i aksjon, samt de skotske klubbene Rangers, Celtic og Hearts.

Men til syvende og sist kan alt det vente et øyeblikk. Dronningens barnebarn, prins William, er president for FA og hun var selv en beskytter av organisasjonen. I synet av fotballens styrende organer er de logistiske vanskelighetene erstattet av et ønske om å ta en pause i erkjennelse av et landemerkeøyeblikk i en nasjons historie og slutten på en æra. Det kommer alltid en ny kamp. Det vil aldri være en annen dronning Elizabeth II.Kilde