Shadow

Hvordan Max Verstappen kan avslutte tittelen i Singapore


Max Verstappens seier i den italienske Grand Prix fortsatte hans tilsynelatende ustoppelige angrep mot en andre verdenstittel. Selv om Charles Leclerc, Sergio Perez, George Russell og Carlos Sainz fortsatt er matematisk i tittelkampen, er Verstappens ledelse i toppen av mesterskapet nå så stor at det er snakk om nårog ikke hviser han kronet til mester.

Hans 116-poengs ledelse over Leclerc på andreplass betyr at selv om Leclerc tok alle de 164 poengene som ble tilbudt på de siste seks løpene, ville Verstappen bare måtte score 48 poeng i samme tidsperiode for å bli kronet til mester av slutten av sesongen. Det betyr at han kan avslutte på sjetteplass på alle de gjenværende løpene og fortsatt ta tittelen eller trekke seg fra fire løp og sikre seg mesterskapet ved å komme på første og andreplass på de to andre.

Med tanke på at han har scoret 154 poeng i de siste seks løpene og Leclerc har klart kun 81 poeng, er det eneste som tilsynelatende er i stand til å stoppe Verstappen en situasjon der han blir utelukket fra fem eller alle de resterende seks løpene.

Størrelsen på Verstappens ledelse i mesterskapet betyr også at han kan vinne tittelen i neste runde i Singapore. Det er mer sannsynlig å binde det opp på det påfølgende løpet i Japan, men her er hvordan han kan få det til på nattløpet 2. oktober.

Singapore

For å bli kronet til mester i Singapore, må Verstappen øke ledelsen over sin nærmeste rival til 138 poeng ved slutten av løpet.

Han har for tiden en ledelse på 116 poeng på Leclerc, en ledelse på 125 poeng på lagkamerat Perez, en ledelse på 132 poeng på Russell og en ledelse på 148 poeng på Sainz. Som et resultat, for å vinne tittelen i Singapore, må han overgå Leclerc med 22 poeng, Perez med 13 poeng, Russell med seks poeng og ikke miste mer enn 10 poeng til Sainz.

Poenggapet til Leclerc betyr at for å sikre seg tittelen, må Verstappen vinne løpet i Singapore og deretter stole på følgende resultater for sine to nærmeste rivaler…

Verstappen blir mester i Singapore hvis han vinner og sikrer raskeste runde med…
Leclerc ender på åttende eller lavere og
Perez endte på fjerde eller lavere

Verstappen blir mester i Singapore hvis han vinner og ikke sikrer raskeste runde med…
Leclerc ender på niendeplass eller lavere uavhengig av raskeste runde og
Perez endte på fjerde eller lavere uten den raskeste runden eller femte eller lavere med raskeste runde

Begge scenariene er mulige, selv om de krever at Leclerc har et uvanlig dårlig løp og at Perez, i samme bil som Verstappen, avslutter pallen.

Japan

Hvis mesterskapet holder seg i live etter Singapore, vil Verstappen kunne avslutte tittelen i Japan så lenge han har en ledelse på 112 poeng på sin nærmeste rival på slutten av løpet.

Det er et mye mer sannsynlig utfall ettersom han allerede har en ledelse på 116 poeng, og derfor ved ganske enkelt å opprettholde eller utvide fordelen over de neste to løpene, vil han bli kronet til mester i Japan.

Han har også råd til å slippe følgende antall poeng til sine rivaler i løpet av de neste to løpene og fortsatt bli kronet til mester i Japan:

  • Fire poeng til Leclerc

  • Ni poeng til Perez

  • 16 poeng til Russell

  • 44 poeng til Sainz

Det betyr at en seier på ett av de gjenværende løpene og andreplass på det andre vil sikre tittelen til Verstappen uavhengig av resultatene til andre førere. eller han kan sikre seg tittelen med seier på det ene løpet, en tredjeplass på det andre og en enkelt raskeste runde. Selvfølgelig kan han fortsatt bli kronet til mester i Japan med dårligere resultater hvis rivalene hans ikke klarer å maksimere sine egne resultater.

Hvis Leclerc vinner to påfølgende seire over de neste to løpene vil det garantere at tittelløpet fortsetter utover Suzuka, og det samme gjelder hvis Perez tar to seire på rad. Men med unntak av en bemerkelsesverdig uflaks for Verstappen, vil tittelen sannsynligvis bli sikret i en av de følgende rundene i enten USA eller Mexico.

Er det uvanlig at et mesterskap avgjøres så tidlig i sesongen?

Hvis Verstappen vinner tittelen i Singapore, vil han gjøre det med fem løp igjen av sesongen. Det tidligste en sjåfør til og med har vunnet tittelen var i 2002 da Michael Schumacher tok den i den franske Grand Prix i juli med seks løp igjen (selv om det var i en sesong med 17 løp og under et annet poengsystem da bare de seks beste scoret ).

Nigel Mansell vant i 1992 med fem løp igjen i en sesong med 16 løp.

Gjennom Lewis Hamiltons siste periode med dominans, avsluttet han aldri en tittel med mer enn tre løp igjen – en bragd han oppnådde i 2015 og 2020. Men før Mercedes’ nylige dominans, vant Sebastian Vettel 2011-tittelen for Red Bull med fire løp igjen – et nummer Schumacher også oppnådde i 2001 og 2004.Kilde