Shadow

Hvordan bli kvitt et vepsebol


Når solen kommer opp er humlene ute, og de vet nok hvordan de skal holde seg opptatt. Problemet? “Veps” er et generelt begrep, og ikke-aggressive veps, som papirveps, forveksles veldig lett med andre (farligere) stikkende skadedyr.

Nøkkelen til å håndtere veps er å finne reiret og behandle dem deretter. Deres kontroll krever litt forskjellige behandlingsmetoder avhengig av art. Hvordan identifisere og bli kvitt et vepsebol uten å bli stukket?

Før du begynner

Vepsestikk kan være farlig, spesielt hvis du eller noen nær deg er allergisk mot dem. Hvis du er allergisk, anbefales det at du får hjelp til behandling av vepsebol for å unngå alvorlige reaksjoner eller ulykker. Dette gjelder spesielt hvis vepsene du observerer er gule jakker eller skallete veps, da de har en tendens til å være mer aggressive.

Det er viktig å vite hvordan man kan se forskjell på disse skadedyrene og andre ikke-aggressive skadedyr som papirveps og forskjellige bier. Hvis du er lettskremt, redd for insektbitt, eller trenger en grad av behandling, er dette også situasjoner som kan kreve profesjonell hjelp. Unngå å komme i en farlig situasjon, og hvis du går DIY-ruten, sørg for at du har riktig PPE (personlig verneutstyr), for eksempel en biedrakt eller andre verneklær. Hvis du bruker en kjemisk påføring, sørg for å følge alle etikettinstruksjonene nøye.

Hvordan ser et vepsebol ut?

Vepsebol er laget av brunt papir. Eksperimentelle veps lager dette papiret selv ved å tygge på ting som tre og plantepartikler. Et vepsebol kan variere i utseende basert på vepsearten som bygde det. Noen reir er åpne, noen er lukkede, og andre er ikke veps i det hele tatt, men er faktisk bier.

Tro det eller ei, veps er interessante skapninger som, som mange skadedyr, ofte blir misforstått. Veps utfører stort sett gunstige funksjoner, inkludert pollinering og inntak av andre plagsomme insekter. Mange er redde for veps og det er forståelig. Men husk at veps faktisk kan være ganske ufarlig hvis de får riktig plass. Når veps føler seg truet kan de bli aggressive, og i motsetning til bier klarer de å stikke flere ganger.

Veps kan variere i størrelse avhengig av art, men har glatte, tynne kropper og lengre ben. Vingene deres er gjennomsiktige og magen er vanligvis gul eller svart, men kan også være brun, gul eller rødlig.

Mange ganger vil folk se veps rundt fuglebadet, barnebassenget eller plantene og anta at kjemisk behandling er nødvendig med en gang. Dette er ofte ikke tilfelle. Faktisk, i denne situasjonen, kan det å prøve å kontrollere veps med sterke kjemiske sprayer gjøre mer skade enn godt og forårsake skade. Så hva bør du gjøre først? Spill Pest Researcher.

Observer vepsene på eiendommen din på avstand og legg merke til flymønsteret og oppførselen deres. Dette kan fortelle deg mye om aktiviteten du ser på. Det kan være lett å forveksle fôringsatferd med en aktiv flyvei, så du må kanskje lete en stund hvis du vil ha et klart bilde av hva som skjer.

Hva er en aktiv flyvei?

Ved inspeksjon for vepseaktivitet er en aktiv flyvei det fagfolk ser etter for å finne ut om aktiviteten som er tilstede er et søk etter mat eller et aktivt reir. Det er sluk rundt i hjemmene våre som tiltrekker veps inne. Du kan se veldig aktive veps rundt en vannkilde (som en fuglemater), eller du kan finne dem sverme rundt en bestemt busk de liker å søke fra. Mataktivitet bør ikke behandles med kjemikalier.

Inngang til et gult jakkereir

Judy_Dautovich_Ralf_Hunsinger

En hornet med skallet ansikt hengende fra et tre

Gregory Adams

Et reir av papirveps på øyelokkene

De er

3 måter å bli kvitt vepsebol

Med litt kunnskap og innsikt kan du identifisere hvilke vepsebol som er verdt å ta fatt på selv og hvilke som bør håndteres av en fagmann. Gule jakker og noen arter av bier (spesielt humler) er kjent for å hekke under jorden.

  • Gule jakker er slanke, glatte og enkle. De er også aggressive og veldig beskyttende mot reiret sitt.
  • Bier er mildere. De har et fluffy, litt fluffy utseende og har et buktende flymønster.

Det kan være vanskelig å se på nært hold, så vær forsiktig, men det siste du vil gjøre er å forveksle bikuben med et vepsebol og behandle den kjemisk hvis du ikke må. Hvis du er usikker, kan det være lurt å søke en annen mening.

råd

Under forskningen din, husk at veps kan forveksles med bier og andre nyttige pollinatorer. Sørg for at du vet hva du ser før du behandler.

Fysisk fjerning

Denne metoden fungerer best hvis vepsene du ser er papirveps. Papirveps bygger åpne kjemmede papirreir i form av en paraply. Disse reirene har en tendens til å forbli mindre (76-254 mm eller 3-10 tommer i diameter) og har ikke så mange voksne veps som andre arter (gjennomsnittlig 20-75 voksne per reir).

Begynn å se på boden din tidlig på våren, spesielt på sør- og sørvestsiden av hjemmet ditt der taket får mest sol. Ser du et lite papirreir med åpent ansikt, kan du fjerne det selv før det blir for stort. Også senere i sesongen når reiret er mer fremtredende kan du prøve å fjerne det selv, men reiret blir større og kanskje litt mer skummelt.

Noen av vepsene vil være i reiret når den faller. Mens papirveps generelt er ikke-aggressive og har en tendens til å bli ganske desorientert når du fjerner reir, vil en sikte på å fjerne dem tidlig i sesongen sikre at du ikke trenger å forholde deg til så mange voksne veps.

Følg disse trinnene for å fjerne et vepsebol:

  1. Bruk passende verneklær, inkludert støvler, bukser og lange ermer.
  2. Finn kontakten nederst på øyelokket.
  3. Pass på at den er åpen og ikke et lukket papirspor.
  4. Velg riktig verktøy for fjerning. Dette kan være en kost, en langskaftet skrape, eller til og med en bustbørste festet til et tøyskaft. Du kan også bruke en trykksatt sprayboks med vepsedreper for å sprenge reiret, da papiret er delikat og lett vil sprekke og vepsedreperen dreper vepsene inni.
  5. Klipp og skrap reiret. Hvis det er et papirvepsebol og det faller i bakken, bør du være klar til å raskt tråkke på reiret med en solid støvel eller spraye reiret direkte med et reseptfritt produkt.

råd

Den reseptfrie vepsedreperen er et kontaktinsektmiddel, noe som betyr at den kontakter hver veps direkte for å drepe dem. Hvis dronningen ikke blir behandlet tilstrekkelig, kan hun gjenoppbygge reiret. Vet at du kan se veps som leter etter veps komme tilbake for å lete etter reiret etter at det er borte, men de vil gå videre når de snart innser at hjemmet ditt ikke lenger er deres hjem.

DIY kjemisk behandling

Det er vepsedreperprodukter tilgjengelig i jernvarehandelen som er et flott alternativ for DIY-papirvepsbehandlinger. Selv om disse produktene anses å drepe andre veps som gule jakker og hornets, anbefales det ikke at huseiere administrerer denne typen behandling selv.

Papirveps er ikke de mest selvbevisste når det kommer til veps. Når reiret deres er veltet, er de desorienterte og usikre på hva som skjer, noe som gir deg en sjanse til å eliminere den lille mengden veps som finnes.

Yellowjackets og veps, derimot, har mye større reir (100 til 1000 veps) og er flinke til å finne og angripe enhver trussel. De er følsomme for vibrasjoner og beskytter veldig hjemmet sitt, noe som betyr at når du begynner å håndtere reiret, vil du legge merke til dem og ha dem klare til å bite hva som helst. At noe er sannsynligvis deg!

Profesjonell behandling

Hvis du har et vepsebol eller et gult jakkebol, eller hvis du bare ikke føler deg komfortabel med å gjøre din egen vepseundersøkelse og behandling, ikke vær redd for å ringe et skadedyrfirma for å få hjelp.

Det er mange skadedyrbekjempelsesfirmaer der ute, og dessverre er ikke alle skapt like. Det rette selskapet for deg avhenger av hva du ser etter.

Har du hatt tilbakevendende problemer med veps på eiendommen din? Er det en konstant kamp for å holde vepsebol fra øyelokkene? Det kan være lurt å ha et skadedyrfirma som kommer ut med jevne mellomrom for vedlikehold. De vil ta seg av aktive saker under vanlig tjeneste og kan tilkalles i nødstilfelle dersom noe uventet skjer. Hvis du allerede har brukt mye på engangsbehandlinger, er dette alternativet mye mer kostnadseffektivt enn å betale for separate engangsbehandlinger.

råd

Ofte vil ikke den billigste prisen gi den beste servicen, så husk dette når du handler og ser etter et selskap som driver Integrated Pest Management, eller IPM. Disse selskapene nærmer seg skadedyrbekjempelse med tanke på det omkringliggende økosystemet, noe som betyr at behandlinger sannsynligvis vil være mer effektive og miljøbevisste.

Tegn på et vepsebol

Det mest åpenbare tegnet på et vepsebol vil være den visuelle forurensningen av reiret. Veps er utbredt, så å se dem rundt hjemmet ditt er ikke alltid en indikasjon på at du har et reir. En av naboene dine kan ha et reir, det kan være et skjult på bakken, eller de kan være på besøk fra reiret gjemt i et tre i nærheten.

Når du ser etter vepseaktivitet, hold øye med et aktivt flymønster som indikerer at de kommer og går fra reirinngangen.

ADVARSEL!

Gule jakker har en tendens til å hekke på bakken og er svært følsomme for vibrasjoner. Barn som løper rundt i hagen eller en gressklipper som går forbi kan føre til at de blir defensive og aggressive. Hvis du snubler gjennom et reir ved en feiltakelse, bekjemp trangen til å stikke av skrikende. Gå i stedet sakte tilbake og dekk ansiktet med hendene eller skjorten for å beskytte det mot de sinte bittene.

Hvordan holde vepsebol unna

Hvis du ser veps rundt eiendommen din, men du er usikker på om det er et reir, kan du begynne med å redusere ting som kan tiltrekke dem. Disse attraksjonene kan omfatte:

  • Stabilt vann
  • Søt eller proteinrik mat
  • Klistrete søl

Det kan være noen ting rundt hjemmet ditt som tiltrekker seg veps som ikke er så enkle å fjerne. Har du en spesifikk buskveps som liker å grovfôre, kan det eneste alternativet være å fjerne busken. De fleste velger å lære å gi veps avstand og lar dem utføre sine nyttige funksjoner på lang avstand. Andre er veldig opptatt av veps og vil velge å fjerne busken.

råd

Enkelte typer tak er svært utsatt for vepsebol. Uansett hvor hardt du prøver å eliminere dem, vil veps stadig komme tilbake på grunn av varmen taket genererer. Dette gjelder spesielt for keramikk- og metalltak. Hvis dette er taket ditt, lær hvordan du identifiserer veps og gir dem plass. De anses som nyttige, så prøv å lære å leve i fred med dem og fjern reir etter behov.

Her er 8 måter å fjerne veps fra hjemmet ditt naturlig