Shadow

Hvordan Bayern Münchens angrep utvikler seg uten talismanen nr. 9


Robert Lewandowski, nr. 9 som slo så mange målscoringsrekorder fra Bayern München og Bundesliga gjennom sin åtte år lange karriere på Allianz Arena, dro til Barcelona forrige måned. Hans avgang markerer slutten på en æra for klubben.

Med bayerne uten toppscoreren de siste åtte sesongene, har et stort spørsmål blitt reist: Hvordan skal manager Julian Nagelsmann organisere laget sitt i 2022-23 uten superstjernespissen deres? Nå som vi har hatt den tyske supercupen (5-3 seier over RB Leipzig) og sett Bayerns 6-1 seier mot Eintracht Frankfurt, kan vi analysere hva som kan komme.

Lewandowskis rolle gjennom årene

Det er viktig å erkjenne at måten Lewandowski ble brukt under Nagelsmann var annerledes sammenlignet med årene før.

– Strøm hver Bundesliga-kamp på ESPN+ (kun USA)
– Strøm ESPN FC daglig på ESPN+ (kun USA)
– Har du ikke ESPN? Få umiddelbar tilgang

Siden Bayern hentet Lewandowski fra rivalene Borussia Dortmund i 2014, har managere fra Pep Guardiola til Hansi Flick foretrukket å spille et enspisser-system med ham som fokuspunktet for angrepet. I de fleste av disse kampene gjennom åtte sesonger, var Lewandowskis hovedposisjonering basert i sentrale områder på banen, ikke bare midten av den siste tredjedelen.

En av oppgavene hans var å okkupere plassen til begge midtstopperne, og tvinge disse forsvarerne til å dekke ham (også kjent som pinning back), noe som gjorde det vanskeligere å forsvare på linje med resten av forsvaret. Derfra kunne Lewandowski slippe inn mellom linjene for å ta del i Bayerns oppkoblingsspill eller angripe plassen bak forsvarsspillerne. Denne oppgaven var ideell for ham fordi han startet i sentrale områder, noe som gjorde det til et mareritt for disse forsvarerne da han kunne bruke alle mulige ruter og vinkler. Han hadde flere muligheter til å angripe enn motstanderen hans kunne dekke.

Med tanke på at det ikke er noen begrensninger på hvor Lewandowski kan gå fra midten av banen, kunne han angripe rom foran en forsvarer eller bak, inn til rommet utenfor synsfeltet. Dette, sammen med spissens tekniske evner i verdensklasse, trassige driblinger og balanse av ferdigheter hver spiss trenger, forklarer hvorfor han har vært i stand til å bryte flere av Bayern-legenden Gerd Mullers rekorder.

Til syvende og sist, ved å være stjernemannen, ble Lewandowski også hjulpet av politikken til Bayern München. Stjernespillere holdes generelt fornøyde uten noen reelle utfordringer for plassen sin. Dette tillot ham å være foran og i sentrum, med sin backup, Eric Maxim Choupo-Moting, glad nok til å følge med.

Naglesmann gjennomfører endring

spille

2:07

Arne Friedrich forklarer hvorfor Bayern München håper at Sadio Mane kan erstatte noe av Robert Lewandowskis produksjon.

Da Nagelsmann ble utnevnt til Bayern-hovedtrener i fjor sommer, endret det ikke Lewandowskis rolle eller bevegelsesområde i besittelse, men manageren økte antallet angripere i straffefeltet, noe som betyr at den polske landslagsspilleren fortsatt ikke var begrenset av sin plass på banen, men ble i stedet forstyrret av sine egne spillere. Vi vet dette fordi hans forventede mål per skudd var nøyaktig de samme som i sesongen 2020-21 under Flick, men Lewandowski scoret færre mål. Vi har mange eksempler på at Bayern overbefolker motstanderens straffefelt, sist i tapet mot Villarreal i kvartfinalen i forrige sesongs Champions League.

Det var Nagelsmanns idé at å ha flere spillere som ankom boksen ville generere flere angrepstrusler, og derfor målscoringsmuligheter, ettersom det ville være en numerisk fordel for Bayern-spillere å plukke opp andreballer eller avvisninger. Det spilte ingen rolle hvem som kom så lenge en av dem gjorde det.

Likevel var det også endring i rollen hans ute av besittelse. Før Nagelsmann, ville Lewandowski lede pressen fra en sentral posisjon, tvinge motstanderne bredt og blokkerte deres pasningsruter inn i midten av banen. Med Nagelsmann som hovedtrener endret det seg ettersom han brukte flere spillere foran for å presse motstanderne. Så i stedet for at Lewandowski startet fra midten, ble han dyttet mer mot siden. Hvis Bayern vant ballen, var han i en dårligere posisjon til å lede en kontring.

Mane markerer begynnelsen på en ny æra

Med signeringen av Sadio Mane fra Liverpool tidligere i sommer, spådde jeg at han sannsynligvis ville bli spilt foran i stedet for på vingen, med mindre Serge Gnabry tenkte på å dra, men han signerte til slutt en ny kontrakt. Nå som vi har sett den tyske supercupen og deres åpning i Frankfurt, vet vi at dette er sant, men det er ikke en ut-og-ut-erstatter som jeg opprinnelig trodde – og det har også endret Gnabrys rolle sammen med det.

Mot RB Leipzig og Frankfurt spilte Nagelsmann begge foran i en 4-boks-2-formasjon, med Jamal Musiala og Thomas Muller som halvvinger (ikke så bred som en typisk kantspiller, men likevel ikke så sentral som en nr. 10) bak. dem. Dette gir Bayern en utrolig mengde fleksibilitet med Musiala og Muller som skjærer på innsiden, og okkuperer sentrale områder mellom motstandernes linjer, noe som frigjør Mane og Gnabry til å slippe ut på vingene eller angripe plassen bak sine rivalers siste forsvarslinje.

Dette oppsettet lar angriperne ofte rotere posisjoner, og forstyrrer motstanderlagets evne til å holde seg organisert mens de sporer Bayern. Dette har fungert perfekt takket være de individuelle profilene til hver spiller: Manes kombinasjon av fart og avslutning lar ham angripe mellomrommene bak forsvaret konstant; Gnabrys tekniske evner og tempo hjelper ham å balansere Manes løp bak mens han faller inn mellom linjene.

I mellomtiden gir Musialas finesse i å drible på trange områder og Mullers evne til å finne plass den perfekte balansen for spissene til å forlate sine posisjoner, ettersom Muller og Musiala er i stand til å kutte innsiden (detaljert ovenfor). Så snart en spiller okkuperer et nytt område, tar en annen spiller opp sin gamle posisjon og så videre, og det er derfor det er så vanskelig å forsvare seg mot.

Med Leroy Sane og Kingsley Coman, begge mer tradisjonelle kantspillere som liker å forbli bredere enn på halvplassene, kan Nagelsmann også legge til mer fart, direktehet og – om nødvendig – bredde til spillet sitt.

Nagelsmann er fortsatt avhengig av den samme oppbyggingsmekanikken som forrige sesong. Dette inkluderer at Benjamin Pavard holder seg dypere, hjelper lagets midtstoppere i deres oppbyggingsspill, og Alphonso Davies som presser seg høyere opp. Den doble pivoten består av en pivotspiller (vanligvis Joshua Kimmich) som ligger like foran midtstopperne og en høyere for å hjelpe i denne fasen av spillet (vanligvis Leon Goretzka, men så langt har det vært Marcel Sabitzer).

Med Bayern som kombinerer sine styrker (ballprogresjon og flyt i front fire), har de tatt et stort skritt for å redefinere angrepet sitt. I stedet for å stole på en enkelt spiller, er de nå i stand til å fordele angrepstrusselen over de fire første, noe som fører til at de scorer 10 mål mot RB Leipzig og Eintracht Frankfurt.

Det har vært en flott start på livet uten Lewandowski, og vi har ennå ikke sett hvordan spillere som Sane, Coman, Ryan Gravenberch eller den unge Mathys Tel vil supplere Bayerns nye angrep i løpet av sesongen.

Kilde