Shadow

Hvem skal trene USMNT etter verdensmesterskapet i 2022 hvis ikke Gregg Berhalter?


Av Doug McIntyre
FOX Sports Soccer Writer

De 2022 FIFA verdensmesterskap i Qatar er det litt mer enn 100 dager unna, noe som betyr Gregg Berhalters periode som trener for USAs herrelandslag kan være nede til de siste månedene.

Fireårskontrakten Berhalter signerte i slutten av 2018 utløper etter vinterens turnering, og en eventuell forlengelse vil selvsagt avhenge av hvordan amerikanerne presterer i Doha.

Da han forrige uke ble spurt av den tidligere USMNT-spissen Hérculez Gómez om han ønsker å forbli ansvarlig utover dette året, var Berhalter uforpliktende.

“Det er noe jeg vil sette meg ned med familien min, og vi skal snakke om, og vi vil evaluere,” sa han til Gomez, nå medverten for ESPN-showet Fútbol Americas. “Men en ting jeg vil si er at det er en flott mulighet til å trene USA i verdensmesterskapet i 2026 på hjemmebane.”

USMNT-hovedtrener Gregg Berhalter bryter ned Wales, England og Iran

USMNT-hovedtrener Gregg Berhalter bryter ned Wales, England og Iran

Vi er bare noen måneder unna troppene på vei til Qatar. USAs hovedtrener Gregg Berhalter dykker ned i gruppespillet med Alexi Lalas og David Mosse. Kommer amerikanerne til knockout-runden?

Et dypt løp i år vil øke Berhalters sjanser til å bli, men amerikansk fotball kan også bestemme at fire år ved roret er nok, selv om amerikanerne imponerer i Qatar. Det er få landslagstrenere som holder seg til en ny verdenscupsyklus – og med god grunn: Ting går ofte dårlig for de som gjør det.

Ta England, en gruppespillmotstander for USA i Qatar 2022, sammen med Iran og Wales. Gareth Southgate ledet de tre løvene til semifinalen i forrige verdenscup og en andreplass i fjor sommers EM. Det var Englands mest vellykkede strekning på mer enn et halvt århundre.

Men en dyster opptreden i UEFA Nations League i juni gjør plutselig engelske fans bekymret for at Southgates budskap har blitt foreldet. USMNT gikk gjennom en lignende opplevelse for en generasjon siden med Bruce Arena, som ble belønnet for å ta USA til kvartfinalen i verdensmesterskapet i 2002. Fire år senere vant ikke amerikanerne en kamp.

Gitt denne historien, kan det være et attraktivt alternativ for Berhalter å forlate ham – spesielt hvis et vellykket verdensmesterskap åpner døren for at han kan returnere til Europa. Et tilbud om å jobbe i, for eksempel, Bundesligaen kan være for fristende til å motstå, nesten et tiår etter at et opphold med den svenske klubben Hammarby i hans første hovedtrenerjobb endte med Berhalters oppsigelse.

Oddsen for at USA vil ha en ny mann som leder innen neste sommer er derfor i det minste jevne. Her er fem potensielle kandidater (oppført alfabetisk) som sannsynligvis vil være på USSFs sportsdirektør Earnie Stewarts shortlist hvis Berhalter ikke kommer tilbake.

Steve Cherundolo, 43, LAFC

Allerede før han trakk seg som en av de mest undervurderte spillerne i USMNTs historie, ble den tredobbelte VM-veteranen tippet som en fremtidig amerikansk trener. Siden den gang har Cherundolo rykket opp i rekkene metodisk. Han var assistent for to forskjellige Bundesliga-klubber og Tysklands under-15 nasjonale tropp før han landet sin første hovedopptreden med Las Vegas Lights i andrelags USL Championship i 2021.

Cherundolo tilbrakte bare et år i Vegas; han ble ansatt av LAFC etter at den tidligere amerikanske sjefen Bob Bradley dro til Toronto sist vinter. LAFC har ledet Supporters Shield-løpet siden åpningshelgen, og de er også FOX Bets valg for å vinne MLS Cup i november. Skulle ligaens høyest profilerte klubb kreve begge titlene, kan Cherundolos aksjer stige betydelig.

Jim Curtin, 43, Philadelphia Union

Ikke bare har den nest lengst faste treneren i MLS (etter den tidligere USMNT-kapteinen Peter Vermes i Kansas City) konsekvent hjulpet relativt nøysomme Philadelphia med å slå godt over vekten deres, men han har også vist seg dyktig til å stille opp og utvikle ungdommer. USMNT og Leeds United-spissen Brenden Aaronson er det primære eksemplet, men ikke det eneste: Den amerikanske forsvarsspilleren Mark McKenzie trivdes også under Curtins ledelse før han ble uteksaminert til den belgiske klubben Genk i fjor.

Det Curtin mangler i internasjonal stamtavle – han har aldri spilt for eller trent noe landslag eller i Europa – han veier opp med sin evne til å koble seg til og få mest mulig ut av spillerne sine. Han er den største grunnen til at Unionen er blant favorittene til å løfte MLS Cup denne sesongen. Årets MLS-trener i 2020 vant allerede et Supporters Shield med Philly, en bragd som kan være enda mer imponerende.

En annen ting i Curtins favør? Han jobbet under Stewart fra 2015 til ’18 da Stewart var Philadelphias sportsdirektør.

Jesse Marsch, 48, Leeds United

Etter å ha vunnet trofeer i MLS og Østerrike og holdt Leeds i Englands Premier League mindre enn tre måneder etter å ha overtatt nedrykkstruede United, er Marsch den mest kvalifiserte av gjengen.

Men ville han være tilgjengelig? Med årets verdensmesterskap som faller midt i den europeiske sesongen, kan amerikansk fotball måtte vente til juni med å utnevne en ny heltidstrener, selv med CONCACAF Nations League-kamper planlagt før det.

Og med mindre Leeds sliter kraftig i Marschs første hele sesong og han slipper taket i løpet av den eller rett etterpå, vil han ha to år igjen av kontrakten. Det er vanskelig å se Marsch, som tjente som USMNT-assistent under Bradley i Sør-Afrika 2010, rett og slett gå bort fra planetens beste og mest synlige hjemlige krets – selv for den enestående sjansen til å lede landet sitt i en verden Beger på hjemmebane.

Pellegrino Matarazzo, 44, Stuttgart

Kanskje den minst kjente av disse navnene blant amerikanske supportere, Matarazzo ble den første USA-fødte amerikaneren (han vokste opp i New Jersey og spilte fotball ved Columbia University) som trener i Bundesliga da han vant opprykk med Stuttgart i fjor. I mai hjalp han klubben med å holde seg i Tysklands toppklasse.

Matarazzo klatret på trenernivåene i utlandet, inkludert en sesong som nåværende Bayern München-manager Julian Nagelsmanns understudy med Hoffenheim. Han har beholdt bånd til det amerikanske spillet også; Matarazzo regner andre Jersey-innfødte Berhalter som en venn, mens hans yngre bror, Antonio, jobber med markedsføring for MLS.

Josh Wolff, 45, Austin FC

Wolff betalte et tiår med kontingent som assistent – først som spiller-trener med DC United, deretter under Berhalter med Columbus Crew og senere USMNT – før han ble Austins hovedmann før utvidelsessesongen 2021.

I år ligger Verde på fjerdeplass sammenlagt i ligaen bak kun Cherundolos LAFC, Curtins Philly og forsvarende ligamester New York City FC. Den grundige Wolff er en sannsynlig MLS Coach of the Year-kandidat. En to ganger VM-deltaker med USA, den tidligere spissen er nok fortsatt litt for grønn for toppjobben. Den oppfatningen kan endre seg raskt hvis Austin river seg gjennom sluttspillet og vinner MLS Cup i november.

En av de ledende fotballjournalistene i Nord-Amerika, Doug McIntyre, har dekket USAs herre- og kvinnelandslag ved flere FIFA verdensmesterskap. Før han begynte i FOX Sports i 2021, var han stabsskribent hos ESPN og Yahoo Sports. Følg ham på Twitter @Av DougMcIntyre.


Få mer fra USA Følg favorittene dine for å få informasjon om spill, nyheter og mer.Kilde