Shadow

Han gjorde hva?! LaLigas åpningshelg var fornøyd med mål, debuter og overraskelser


Ballen falt fra høyt, høyt oppe på nattehimmelen: 40 eller 50 yards gikk den, snurret og bøyde seg, kom ned raskt og fra en vanskelig vinkel. Plassert nær sidelinjen, beveget den tidligere Chile-landskampen seg så vidt, nesten umerkelig skiftende til posisjon, og så den hele veien opp på høyre fot som om han ledet den dit selv, et Jedi-tanketriks. Så temmet han den med en enkelt, forsiktig berøring så myk at han kunne ha hatt på seg tøfler, og ledet den lydig til venstre før han knipset den til en av spillerne sine. Alt sammen med nonsjalansen til at en mann ikke prøver.

Det var et gisp, og deretter applaus, fra 50 622 mennesker. Hyggelig å se deg igjen.

På benken begynte Real Betis sine innbyttere og stab også å klappe. Det var fnising, munner som hang åpne, ansikter som sa: helvete, så du akkurat det? Å, de hadde sett det bra – og det var det sjef som nettopp hadde gjort det.

På spørsmål etterpå om det øyeblikket, smilte Manuel Pellegrini, Betis 68 år gamle trener, en mann som ikke har spilt på 36 år. “Vel,” sa han, “jeg måtte være på samme nivå som laget.”

Det er et visst nivå – og det var ikke bare Betis.

Det var sent på mandag kveld og laget hans hadde nettopp avsluttet den første helgen i en ny ligasesong med en 3-0 seier over Elche. Den hadde åpnet fire dager tidligere med naboene Sevilla, som tapte 2-1 på Osasuna, årets første mål ledet av Chimy Avila, han av de hjemmelagde tatoveringene, den villeste livshistorien på huden hans, og lårene på størrelse med av jamons.

Det kunne ikke ha startet på et bedre sted, og det kunne sannsynligvis ikke lukket på et bedre sted også: El Sadar og Benito Villamarin pakket og levende, høyt. Og mellom det Avila-målet – bare ni minutter inn i sesongen 2022-23, støyen ved El Sadar oppslukt alt – og Juanmis vakkert tatt streik litt før klokken 23 på mandag, hadde mye skjedd. Og mye av det så bra.

Det var mål overalt, bortsett fra Barcelona og Athletic Club, som ikke ga mye mening og absolutt ikke betydde kjedelig. Athletic tok tross alt 23 skudd, inkludert to som dunket utenfor stolpen, og Barcelona tok 21 av dem. Robert Lewandowski hadde ballen i nettet da han debuterte på et Camp Nou så fullt som det har vært i ett år — i det minste for herrelaget — og det ble nydelig tatt, bare for at det ble utelukket for offside. Syv år på rad hadde han scoret på åpningskvelden, men det var i Tyskland. Spania er noe annet, noe bra.

LaLiga var tilbake og kanskje er det ventetiden, kanskje er det savner degmen gutten var det gøy.

Det var 49 debutanter med primeraganske mange gamle fjes også — du vil gjett aldri som fikk Celta Vigos første mål for sesongen – og mange av den slags øyeblikk som gjør det. “La primera en la frente,” sa Julen Lopetegui på slutten av åpningskvelden til åpningshelgen. Grovt sett betyr det noe sånt som: bam, helt fra starten, et smell i ansiktet. Og det føltes sånn. Ikke så mye på grunn av den absurd svake straffen som han ganske riktig klaget på — selv om han hadde rett, etter å ha sett dommeren ta akkurat den typen avgjørelse som de bare fire dager tidligere hadde lovet å ikke ta — men pga. hele greia. Dette traff deg, noe sensorisk overbelastning.

“Jeg er veldig emosjonell, jeg har lyst til å gråte,” sa Aimar Oroz. En 22 år gammel gutt fra bare 10 minutter opp på veien startet sin første start for Osasuna, på El Sadar, han scoret vinneren fra straffen som Lopetegui stønnet om – en første kamp som hadde en vill, frenetisk og veldig morsom start til slutt avgjort fra stedet. Han hadde mot til å ta det. Ikke bare for å ta det, faktisk, men for å ta det fra Avila.

“Press?” Oroz sa etterpå: “Nah. Det er bare deg, ballen og målet,” og nå strålte han. «Jeg føler meg som et lite barn», fortsatte han, og ikke bare fordi, vel, han er en, som står der med et frekt glis, og egentlig ikke vet hva annet han skal si. “Jeg sov godt i natt, men jeg regner med at jeg ikke gjør det i natt.”

Han var ikke den eneste. Jackson og Baena, to ungdomsprodukter, fikk Villarreals mål dagen etter da de gikk til topps med en 3-0 seier på Valladolid, selv om de senere skulle få selskap der av Betis og Atletico. Spesielt Baenas andre var fantastisk – et belteskudd som fløy inn i det øverste hjørnet.

Så var det Barcelona, ​​endelig i stand til å bytte palancas for spill, men holdt av Rayo Vallecano, som egentlig burde ha vunnet den i siste minutt og som kanskje egentlig bare hadde to sjanser, men uten tvil hadde kampens to beste. Det gjorde de ikke, til tross for at Isi Palazon flyr, men det er nå tre ganger Rayo har spilt mot Barcelona under trener Andoni Iraola de siste 10 månedene; de har ikke sluppet inn mål.

Før det kom Espanyol fra 2-0 under til uavgjort 2-2 på Celta. Iago Aspas scoret det første, men det visste du. Espanyols nysignering Joselu fikk utligningen i det 98. minutt.

«Det er vanskelig å forklare», sa Celta-manager Chaco Coudet, men det var enkelt: Oscar Mingueza, som han sendte videre i det 91. minutt for å støtte opp, ga bort en straffe som Joselu aldri kom til å bomme. Og som, bortsett fra dramatikken og nytelsen, passet den nye manageren Diego Martinez perfekt: feiringen hans, grep etter spillerne og kastet dem sammen, understreket verdien han så i måten de hadde gjort det på, hvordan det kan hjelpe å faste – Spor enheten hver trener søker.

Det var lørdag. Søndag brakte oss manager Gennaro Gattuso gjennomvåt av svette i Valencia, der Carlos Soler scoret det eneste målet, Take Kubo fikk vinneren for Real Sociedad fra det han kalte en “gal” pasning av Mikel Merino, og førstedivisjonsmesterne mot andredivisjonen mestere. Almeria, tilbake i Spanias topprangering etter syv år, gikk til og med og scoret først etter bare fem minutter, 50 sekunder mot Real Madrid, stedet ble vilt, og i omtrent en time trodde de kanskje, bare kanskje, de faktisk kunne gjøre dette.

Men Madrid utlignet gjennom Lucas Vazquez, og deretter sendte assistent Davide Ancelotti på David Alaba med enkle instruksjoner: score. Og nei, det er ikke en spøk. Det gjorde han virkelig. Østerrikeren forberedte seg på å komme videre da Madrid fikk frispark, Carlos sønn oppfordret faren sin til å gjøre byttet raskere enn planlagt, Karim Benzema vinket til Alaba for å komme og ta det også. Og det gjorde han, krøllet ballen inn i nettet utenfor stolpen med sin aller første berøring, og løp tilbake til benken hvor han ble fortalt: fortalte deg.

“Det var litt sint,” sa Alaba, som det var – alt sammen. Å, så gøy vi hadde det.

Det var mer. Ernesto Valverde kom tilbake til San Mames på mandag – “Det var emosjonelt,” sa han – og så scoret Atletico tre på Getafe, som ikke en gang begynner å fortelle historien.

Alle tre målene kom fra ran høyt oppe på banen, Atletico skar seg gjennom midten. En ble scoret av Antoine Griezmann — en innbytter som ikke hadde fått et mål siden januar — og to ble scoret av Alvaro Morata, mannen mer ute enn for en uke siden, som virket på permanent jakt etter en lykke like utenfor rekkevidde , men som kanskje bare har tatt det denne gangen, insisterte Simeone etterpå “vi håper han blir.”

Og alle tre av dem hadde blitt levert av Joao Felix, noe som gjorde det nesten like mange assists på en kveld sør for byen som i hele forrige sesong. “Det passet [for the second]…” sa Morata, hans mangel på ord bare om å uttrykke hvor genialt det hadde vært, en vinklet ball som tok ut et lag.

Det hadde vært bra, og det var ikke over ennå på en åpningshelg som minnet alle om hvorfor de elsker dette – så glad for å ha alt tilbake. Ikke fordi Nabil Fekir skulle gjøre noe sinnsykt for å pakke det opp, snike seg bak Enzo Rocco og ta ballen ut på sidelinjen, heade innover, bremse, trekke seg unna, stoppe, starte og komme seg inn i området, fortsatt på sin side. føtter til tross for at han ble trukket, sparket og dyttet, offeret for minst fire feil på flukt til bylinjen hvor han satte opp Borja Iglesias briljant. Men fordi hans sjef var, tryllet frem en magisk touch som ønsket alle velkommen tilbake med en wow.

Kilde