Shadow

Fotballskader og forebygging | SportsEngine


Fotball er en av de mest spennende idrettene i verden. Selv om fotball gir en fornøyelig form for aerobic trening og bidrar til å utvikle styrke, balanse, smidighet, koordinasjon og en følelse av teamarbeid, må spillere være klar over skaderisikoen på grunn av den fysiske naturen og det høye tempoet i spillet.

Last ned PDF

Skadeforebygging

I 2016 implementerte US Youth Soccer en overskriftspolicy for å redusere hjernerystelse og nakkeskader hos skjelettmessig umodne idrettsutøvere. Spillere 10 år og yngre har forbud mot å heade ballen både i trening og konkurranse. Barn i alderen 11–12 har lov til å gå opptil 25 ganger i uken i trening eller konkurranse. Når spillere fyller 13 år er det ingen overskriftsbegrensninger. Introduksjon av heading i praksis bør inkludere instruksjon av riktig teknikk og trygge spillevaner når du utfordrer en ball i luften. Når det er mulig, start kursøvelser med en lett ball til teknikken er mestret.

På grunn av fotballens krevende natur, er det viktig for en idrettsutøver å være fysisk godt avrundet ved å opprettholde standarder for fleksibilitet, balanse, smidighet, utholdenhet, hurtighet og styrke som passer for deres spillenivå. Skadeforebyggende programmer er utviklet for å adressere disse faktorene og redusere forekomsten av skader, spesielt i underekstremiteten.

Varme opp

For å forhindre muskel- og skjelettskader som er vanlige i fotball, bør det utføres en grundig oppvarming på minst 10 minutter, inkludert bevegelse og tøying. Start med jogging for å øke den generelle kroppstemperaturen og blodstrømmen til musklene. Deretter løsner du ledd og muskler med store, kontrollerte dynamiske bevegelser som gåutfall, hoftesvingninger, trunkrotasjon og armsirkler. Strekk alle store muskelgrupper og andre stive områder i 30–60 sekunder. Deretter vil ballarbeid og korte pasninger varme deg opp for lange pasninger og skjærende bevegelser i spillhastighet.

Nå er du klar til å ta banen!

Forebygging og behandling av fotballskader

Vanlige skader i ungdomsfotball

Generelle symptomer på muskel- og skjelettskade å se etter inkluderer smerter under aktivitet, smerte under hvile, stivhet, hevelse, misfarging, tap av bevegelse, favorisering av det såre området, redusert styrke eller hastighet.

Skader i nedre ekstremiteter

Ankel- og fotskader er utbredt i fotball. Forstuing eller brudd (brudd) kan oppstå når ankelen eller foten dreies kraftig eller når ballen eller en motstander berøres. Hvis det er mistanke om brudd eller atleten ikke er i stand til å bære vekt, besøk en lege for evaluering. For forstuinger kan innledende behandling med is og hvile redusere hevelse og smerte. Begynn utvalg av bevegelse og ikke-vektbærende styrkeøvelser like etter skade for å fremskynde restitusjonstiden. Når utøveren kan bære full vekt, kan han eller hun gå videre fra jogging, til løping, til sprint til kutting. I løpet av denne progresjonen, arbeid med ballferdigheter, ankelstyrke, smidighetsøvelser og opprettholde fleksibiliteten til ankelen og det nedre leggen.

Kneskader kan oppstå på grunn av kontakt med en annen spiller, bakken, eller uten kontakt. Patelladislokasjoner, knebåndskader garanterer medisinsk undersøkelse for passende anbefalinger for pleie. ACL-skader (fremre korsbånd) er primært ikke-kontaktskader som oppstår når benet roterer eller svinger mens det plantes på bakken. Idrettsutøvere vil ofte høre og/eller føle et smell og oppleve smerte i hele kneet. Hevelse, redusert bevegelsesområde og vansker med å gå følger vanligvis. Førstegangsbehandling av is og kompresjonsfolie anbefales for å hjelpe til med å redusere smerte og hevelse. Besøk en lege for idrettsmedisin for å finne ut om kirurgisk eller ikke-kirurgisk behandling er det riktige alternativet.

Overbruksskader

Disse har en tendens til å oppstå under høstleiren eller når som helst når spillerens trening overgår deres evne til å restituere seg. Osgood-Schlatter (tibial tubercle apophysitis) og Sinding-Larsen-Johansson (inferior pole patella apophysitis) er ganske vanlige overbelastningsskader rundt kneet som vanligvis reagerer på is, betennelsesdempende medisiner og et fysioterapiprogram rettet mot quadriceps og kjernestyrking og strekking. . Overbelastningsskader kan også sees som involverer fot og ankel, rygg og albue.

Muskelstrekk i fotball er vanlige i hamstring, quadriceps og legg og kan oppstå med en plutselig bevegelse som å strekke seg ut for å stoppe en ball eller raskt skiftende hastighet. Uttøyning og avriving av muskelfibre fører til smerte, og redusert bevegelse, styrke og utholdenhet av muskelen. Etter innledende behandling av is, vil anbefalt behandling med en idrettsmedisiner inkludere øvelser for å øke styrke, utholdenhet og fleksibilitet samtidig som det kombineres med en tilbakevending til spilleprogresjon.

Atletisk pubalgi kalles ofte en sportsbrokk. Musklene i nedre del av magen og lysken blir stresset med gjentatte bevegelser eller på grunn av en kombinasjon av dårlig styrke og dårlig fleksibilitet. Skaden gir smerter i lysken og magen og kan være ledsaget av redusert styrke, problemer med å løpe og/eller slå en ball.

Ikke-kirurgisk behandling involverer hvile og fysioterapi for å adressere faktorer som bidrar til skade og en gradert tilbakevending til lekprogresjon. Kirurgisk behandling er egnet for tilfeller som involverer mer alvorlige symptomer eller de som mislyktes med ikke-kirurgisk behandling.

Skader i øvre ekstremiteter

Håndledds- og håndbrudd og forstuinger er vanlige hos målvakter, men kan også skje for å posisjonere spillere som faller i bakken med en utstrakt hånd. Skade på ett eller flere ledd- eller håndleddbånd kan føre til smerte, hevelse og følelse av ustabilitet. Behandle først med is og øvelser for å øke bevegelse og styrke. Høye nivåer av smerte eller hevelse eller tilstedeværelse av deformitet er symptomer på brudd eller dislokasjon og må vurderes av en lege.

Skulderluksasjoner, forstuinger og kragebensbrudd kan oppstå ved et fall på en utstrakt arm, fall på skulderen eller en kollisjon. Hvis en spiller ikke er i stand til å bevege armen, bruk en elastisk bandasje eller slynge for å feste armen til kroppen og søk vurdering av en lege. Rådfør deg med legen din for å finne ut om kirurgisk eller ikke-kirurgisk behandling er mest hensiktsmessig.

Hode- og nakkeskader

Nakkesmerter kan skape en vanskelig situasjon for en fotballspiller. Hvis skaden hindrer hele bevegelsesområdet, bør spilleren sitte ute til full bevegelse og styrke er gjenopprettet. Dette må kanskje oppnås under veiledning av en profesjonell idrettsmedisiner. Smerter beskrevet som langs ryggraden, smerter ved bevegelse eller tap av følelse er en medisinsk nødsituasjon. Ikke flytt spilleren. Hold ham eller henne rolig og ring 911.

Hjernerystelse kan skyldes en kollisjon med en spiller, ball, bakke, målstolpe eller en plutselig skurrende bevegelse. En hjernerystelse er en traumatisk, mikroskopisk skade som forårsaker en forstyrrelse i normal hjerneaktivitet som forårsaker symptomene på hjernerystelse. De fleste hjernerystelser er ikke forbundet med tap av bevissthet. Hodepine, svimmelhet, kvalme, forvirring, øresus, følsomhet for lys eller støy, irritabilitet og grogginess er noen tegn på hjernerystelse. Vær oppmerksom på at denne listen ikke er uttømmende da hver hjernerystelse presenterer seg forskjellig. Hvis det er mistanke om hjernerystelse, fjern utøveren fra spillet umiddelbart og søk legehjelp. Etter evaluering og løslatelse av en lege, vil utøveren begynne en gradvis tilbakevending til spillet for å avgjøre om hjernerystelsen har løst seg helt før full retur til idrettsaktivitet.

Omsorg

For mindre muskel- og skjelettskader som ikke krever øyeblikkelig legehjelp, is det skadede området i ikke mer enn 20 minutter og gjenta så ofte som hver 2. time. Komprimer hevelse ved hjelp av elastisk omslag; pass på å ikke redusere sirkulasjonen ved å påføre for tett. Hev skader på ekstremitetene for å redusere hevelse.

Hvis symptomene vedvarer, eller for skader som involverer smerte, hevelse, dysfunksjon, tap av følelse, ukontrollerte blødninger eller hjernerystelse relaterte symptomer, følger idrettsutøveren opp med en utdannet idrettsmedisiner for evaluering og pleie. Du bør bare gå tilbake til idrettsaktivitet når godkjenning er gitt av helsepersonell.

Last ned PDF

Ekspertkonsulenter
  • Daryl C. Osbahr, MD
  • Harrison Youmans, MD, CAQSM
  • Robert Burger, MD
  • Kenneth Fine, MD
  • Therasa Quackenbush, MS, LAT, ATC
RessurserKilde