Shadow

FIFA avviser Chiles appell over Ecuadors VM-plass i 2022


Chile har tapt appellen til FIFA om å erstatte Ecuador ved verdensmesterskapet i Qatar i 2022, kunngjorde verdens fotballstyrende organ fredag.

FIFA avfeide Chiles argument om at Ecuador-spiller Byron Castillo faktisk var colombianer og ikke kvalifisert til å spille i turneringskvalifiseringen, der Castillo spilte åtte opptredener for Ecuador.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

FIFA sa at deres ankedommere “anså at på grunnlag av dokumentene som ble presentert, skulle spilleren anses å ha permanent ecuadoriansk statsborgerskap i samsvar med fotballens juridiske vedtekter.

Dommen, som opprettholder en FIFA-disiplinæravgjørelse fra juni og sannsynligvis vil bli tatt til domstolen for voldgift for idrett (CAS), holder Ecuador på sporet til å spille i Qatar – de møter vertene i åpningskampen til VM i Doha 20. november. Nederland og Senegal er også i gruppe A.

Chiles juridiske utfordring kan imidlertid fortsette.

Det chilenske fotballforbundet har sagt at det har til hensikt å anke FIFAs dom til sportens høyeste domstol – CAS i Lausanne, Sveits – som kan organisere en hastehøring og avgjørelse i forkant av verdensmesterskapet.

– Dette er en mørk dag for fotball og for troverdigheten til systemet, sa Jorge Yunge, generalsekretær i det chilenske fotballforbundet.

“Fotballverdenen hørte en spiller som hjalp Ecuador med å kvalifisere seg til FIFA verdensmesterskap innrømme at han ble født i Colombia og at han fikk et ecuadoriansk pass ved å bruke falsk informasjon. Ikke rart at han nektet å delta i FIFA-høringen. Hva står det om [the] ankeutvalget som, konfrontert med alt dette, likevel unnlater å handle?

«Selvfølgelig vil vi henvise dette til Idrettens voldgiftsdomstol fordi bevisvekten er klar, og vi oppfordrer ankeutvalget til å levere begrunnelsen for avgjørelsen veldig raskt fordi det var nok uforsvarlige forsinkelser og utsettelser i denne saken. “

Chile hevdet å ha bevis som beviser at Castillo er colombiansk og ikke burde ha møtt opp for Ecuador.

Chile forberedte sin sak etter at VM-trekningen ble foretatt 1. april, og etter at FIFA og Qatari-arrangører solgte tusenvis av billetter og overnattingsrom til Ecuador-fans.

“Jeg har aldri i hele mitt liv som advokat sett en urettferdighet som denne,” sa Eduardo Carlezzo, advokat for det chilenske fotballforbundet.

“Det er et stort antall dokumenter som alene beviser uten rimelig tvil at spilleren er født i Colombia. I tillegg hørte alle hans tilståelse, gitt under en offisiell etterforskning utført av den egen ecuadorianske føderasjonen. spiller spøkte med systemet ved å ikke delta på en høring og ingenting av det ga noen effekt. Hva mer er nødvendig?

“Det ser helt klart ut til at alt vi kunne sende inn ikke ville være nok til å validere kravet. Trist dag for fotball og for fair play. Budskapet er klart: juks er tillatt. Vi vil appellere til CAS.”

Hadde Ecuador tapt alle de åtte kampene Castillo spilte, ville Chile ha steget til den fjerde automatiske kvalifiseringsplassen i den søramerikanske kvalifiseringsgruppen. Ecuador ville ha falt ut av striden.

FIFAs juridiske vedtekter inkluderer en del om landslagsberettigelse når en statlig regjering har gitt statsborgerskap til spillere.

“Enhver person med permanent statsborgerskap som ikke er avhengig av opphold i et bestemt land er kvalifisert til å spille for representasjonslagene til foreningen i det landet,” ifølge statuttene.

Ankeforhandlingen torsdag ble holdt eksternt fra Zürich med bare de tre dommerne til stede. Hoveddommeren som overvåket saken var Neil Eggleston, en amerikaner som fungerte som advokat i Det hvite hus i den andre administrasjonen til Barack Obama.

FIFAs ankekomité omstøter sjelden en kjennelse fra fotballorganets disiplinærkomité.

Chile har sendt inn klager mot en motstanders spiller i rygg mot rygg VM-kvalifiseringsturneringer.

I VM-kvalifiseringsgruppen 2018 tapte Bolivia to kamper der de stilte med en ikke kvalifisert spiller som en sen erstatter. FIFA mottok klager fra Chile og Peru angående Bolivia-forsvareren Nelson Cabrera, som ble født i Paraguay og tidligere hadde spilt for Paraguays landslag.

Bolivia tapte en anke til CAS, som sa at FIFA hadde rett til å undersøke selv når protester ble inngitt uker etter at kampene ble spilt.

Den saken skadet Chile til slutt. Tre ekstra poeng tildelt Peru løftet det over Chile og inn i et interkontinentalt sluttspill som det vant for å gå videre til 2018-turneringen i Russland.

FIFA skrev deretter strengere regler for verdensmesterskapet i 2022 som krever at alle spillere i kvalifiserte spill må fremvise et “gyldig permanent internasjonalt pass” for inspeksjon av kampledere.Kilde