Shadow

FIA godkjenner Formel 1 2026 motorforskrifter


Formel 1s styrende organ godkjente motorforskriftene for 2026 på tirsdag, et etterlengtet trekk som kan føre til ankomsten av premium Volkswagen Group-merkene Porsche og Audi.

FIA sa at World Motor Sport Council (WMSC) også oppdaterte de tekniske reglene for 2022 og 2023 for å løse sikkerhetsproblemer.

Den nye kraftenheten vil beholde den høye turtallshastigheten på 1,6 liter V6, men har betydelig økt elektrisk kraft og bruker 100 % bærekraftig drivstoff.

Det nåværende Motor Generator Unit Heat (MGU-H)-elementet vil bli fjernet, etter sigende en forutsetning for at Volkswagen Group-merkene skal komme inn.

“Reglene er ment å gjøre det mulig og attraktivt for nykommere å bli med i sporten på et konkurransenivå,” sa FIA.

Den la til at de var resultatet av en “samarbeidskonsultasjon mellom FIA og både sittende og potensielle nye PU-produsenter (kraftenhet).

Medieoppslag har indikert at Porsche planlegger å ta en eierandel på 50 % i Red Bull Technology, selskapet som bygger biler for de nåværende mesterskapslederne.

Red Bulls teamsjef Christian Horner fortalte journalister på forrige måneds ungarske Grand Prix at det var “konstruktiv diskusjon” med Porsche, men fortsatt mange forbehold og hindringer å overvinne.

“Det første faktiske hinderet for enhver ny produsent som kommer inn er de tekniske forskriftene for kraftenheten fra 2026 og utover,” sa han.

Audi har blitt knyttet til Sauber, det sveitsiske selskapet som driver Alfa Romeo-teamet.

WMSC godkjente også endringer i rullebøyler, en konsekvens av den kinesiske sjåføren Guanyu Zhous store krasj ved Silverstone, og tiltak for å redusere aerodynamisk «nise».

FIA-president Mohammed Ben Sulayem sa at betydelig tid og ressurser hadde gått med til å analysere og løse problemet med vertikal oscillasjon med den nye generasjonen biler som ble introdusert i år.

“FIA har en plikt til å handle og sørge for at sjåførene ikke utsettes for unødig risiko for skade som følge av dette fenomenet,” la han til.

FIA skal måle fenomenet fra Belgias Grand Prix i slutten av august.

I 2023 vil gulvkantene bli hevet med 15 mm, et kompromiss som ble avtalt av lagene etter at FIA opprinnelig foreslo å heve dem med 25 mm.

Noen lag, som Ferrari og Red Bull, har ikke problemer med nise og hevdet at de første forslagene favoriserte de som tok feil i år.

FIA sa at et nøkkelfunn fra Silverstone-ulykken var at den spisse toppen av Alfas rullebøyle revet av etter å ha gravd i asfalten da bilen veltet. En avrundet topp vil nå være nødvendig.

“For 2024 er intensjonen å gå videre til en betydelig overhaling av rullebøyle-testene for å sikre at biler i fremtiden motstår betydelig mer alvorlige belastninger,” la FIA til.Kilde