Shadow

Diego Costa vender tilbake til Premier League, men hvilke andre spillere er mestere i mørke kunster?


Akkurat da Premier Leagues midtstoppere trodde kysten var klar, har Diego Costa returnert for å plage den engelske toppklassen igjen etter å ha fullført en gratis overgang til Wolverhampton Wanderers.

Den 33 år gamle tidligere Chelsea-spissen har kommet tilbake til England etter å ha blitt enige om en kortsiktig avtale med Wolves som løper til slutten av sesongen, etter å ha vært uten klubb siden han forlot det brasilianske Atletico Mineiro i januar.

Costas rettidige ankomst til Molineux ble brakt inn som dekning for den skadde Sasa Kalajdzic, og ble annonsert ved hjelp av et passende videoklipp av veteranspissen som trer ut av skyggene med en flokk snerrende ulver på kjettinglengder. Selv om han ikke virket altfor komfortabel med det, sa han til klubbens nettside: “Jeg var redd for å dø. Holdt i den lenken tenkte jeg hele tiden: “Hva om denne ulven tenker på å hoppe oppå meg?” og så gjorde de tre det … Det var ulver, ikke hunder. Det var en kul opplevelse, men ikke veldig behagelig. Jeg har fem hunder, men de er ikke ulver!”

Costa scoret helt respektable 52 mål på 89 kamper i løpet av sitt første stint i Premier League mellom 2014-2017, men fant også beryktelse på grunn av hans vanlige drikking med fotballens mørke kunster. Han kommer tilbake med et rykte som en flyktig mercurial, utholdende seig og ofte ukontrollert flyktig skikkelse. Ja, han er kanskje eldre nå, men det har neppe sløvet kanten hans i det hele tatt.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Den spanske landslagsspilleren ble vist imponerende totalt 31 gule kort i løpet av sine tre sesonger i Chelsea, men la rekorden vise at han bare fikk ett rødt kort (imot Everton i kvartfinalen i FA-cupen 2015-16.)

Fortsatt var det nok av dytt, skrapinger, riper og skuer å gå sammen med all bevisst provokasjon og spillmanskap – men hvor rangerer Wolves’ nye spiss sammen med spillets andre moderne machiavelliske mestere?

Ramos kan skryte av en av de verste disiplinærrekordene i moderne fotball, etter å ha blitt utvist totalt 27 ganger i løpet av sin profesjonelle karriere. Selv om den tilsynelatende er dyktig og fattet, er den 36 år gamle midtstopperen villig til å gå i dybden av dårlig sportsånd hvis det betyr å få en liten fordel over motstanderne. Dessverre for ham er det en grense, og Ramos krysser den ofte på en ganske hensynsløs måte.

Mest grufull handling: Få kunne se forbi Ramos’ oppførsel under Champions League-finalen 2018 mellom Real Madrid og Liverpool, der Real-kapteinen bokstavelig talt kastet seg over Mohamed Salah og brakte den egyptiske kantspillerens kveld til en for tidlig (og tårefylt) slutt med bare 30 minutter spilte i Kiev.

Pepe var fortsatt sterk i en alder av 39, og skapte et rykte under sin tid i Real Madrid som en av de mest aggressive forsvarerne i verden. Mens harde taklinger var rutine, distribuerte den portugisiske internasjonale også jevnlig sleipe frimerker, hårtrekk, søppelprat og andre like grusomme manøvrer for å få overtaket.

Mest grufull handling: Pepes disiplinære rap-ark strekker seg til flere bind, men hans verste feil noensinne kom under hans hissige Madrid-pompøsitet i 2009 da midtstopperen slo Javier Casquero i bakken, mistet kluten, knakk og begynte umiddelbart å sparke klumper ut av spilleren. Getafe-angriper mens han lå frembøyd og forsvarsløs.

En av de største italienske midtstopperne gjennom tidene, Chiellini følger i en storslått linje av solide, sta forsvarere fryktet av angripere over hele verden. I likhet med flere av sine forgjengere, byttet Juventus-legenden mer enn gjerne til en mer fysisk, antagonistisk tilnærming hvis det innebar å holde motstanderne i sjakk.

Mest grufull handling: Det har vært noen utrolig stive utfall og industrielle taklinger i løpet av årene, men Chiellinis mest useriøse ødeleggelseshandling kom uten tvil i EM 2020-finalen. Da han plutselig sto overfor en en-mot-en-sprint mot den sprudlende England-vingen Bukayo Saka i det 96. minutt, valgte den veteranforsvarsspilleren i stedet å hive unggutten til gulvet ved å bruke skjortekragen, og nesten befri ham for hodet i prosessen.

Alle gode lag trenger en tøff lynchpin, og Busquets oppfylte den rollen for både Barca og Spania da de begynte å erobre nasjonal, europeisk og verdensfotball i flere år gjennom 2010-tallet. Som en av de mest dekorerte fotballspillerne som finnes, er det vanskelig å formane eller undergrave den defensive midtbanespillerens bidrag, ved å gi den nødvendige grusen i en silkemyk, perfekt balansert midtbaneenhet sammen med Andres Iniesta og Xavi.

Mest grufull handling: Det eneste øyeblikket som sannsynligvis vil innkapsle Busquets unike tilnærming til den mørke kunsten, er ikke en forferdelig feil eller en ekkel diskresjon utenfor ballen, men et blikk — ett enkelt, lurt kikk gjennom fingrene mens han ligger på bakken under en Champions League-kamp mot Inter Milan i 2010. Barca-midtbanespilleren holdt seg i ansiktet og vred seg i smerte etter å ha blitt “albuet” av en Inter-spiller. Imidlertid mistenkte mange tilskuere umiddelbart at han kunne overdrive angsten sin, og sikkert nok ble all tvil fjernet da kameraene oppdaget at Busquets et øyeblikk hadde sluttet å vri seg for på en listig måte å vurdere situasjonen gjennom hendene hans fra utsiktspunktet på gulvet.

Og se, Busquets “Peekaboo” meme ble født.

Uruguayere har et navn for sin berømte nasjonale kampånd med “Garra Charrua” bokstavelig talt oversette til engelsk som “The Claw of the Charrua” – “Charrua” å være urfolksstammen som kalte det søramerikanske landet sitt hjem i eldgamle tider. Få spillere har legemliggjort den urokkelige utholdenheten og grusomheten mer enn Suarez, som samtidig fungerer som en av de mest teknisk begavede fotballspillerne landet noen gang har produsert, så vel som en av det unapologetisk ubehagelige.

Mest grufull handling: Det kan være liten tvil om hva Suarez’ mest djevelske overtredelse må være, og ved en ren tilfeldighet involverer det også en annen skurk som tidligere er nevnt i dette galleriet. Året var 2010. Stedet var Arena das Dunas i Natal, Brasil. Anledningen: VM-gruppespillet mellom Uruguay og Italia. Forbrytelsen? Forsøk på kannibalisme.

Mens Toni Kroos og Luka Modric gjorde alle de silkeaktige tingene, ble Casemiro en iboende del av Real Madrids berømte midtbanetrio i kraft av en enkel vilje til å gjøre alle de møkkete jobbene i løpet av kampene og dermed frigjøre lagkameratene til å utføre sine mer forseggjorte saker. . Brasilianeren, som nå holder fortet for Manchester United, har fortsatt på samme måte mens flair-spillere som Bruno Fernandes og Christian Eriksen fokuserer innsatsen på å trekke trådene videre oppover.

Mest grufull handling: Casemiro forlot Madrid med en kavalkade av knasende taklinger og taktiske feil i kjølvannet, men det verste av alt må sikkert være det grove angrepet han begikk på Fred, og sparket ballen inn i sin egen lagkamerat mens han var på internasjonal tjeneste med Brasil. Skal bli interessant å se om det samme skjer hos Man United nå.

Kilde