Shadow

Den viktige forskjellen mellom å bli kalt ‘inspirerende’ og faktisk inspirere andre


Da svømmer Mallory Weggemann begynte å skrive Grenseløs: Kraften til håp og motstandskraft i januar 2020 kunne hun forestille seg den perfekte avslutningen på historien hennes: «Jeg ble utnevnt til mitt tredje paralympiske lag ved University of Minnesota, det samme bassenget som jeg var [first] utsatt for den paralympiske bevegelsen.»

Gitt ett års utsettelse av de paralympiske leker i Tokyo, er det ingen spoiler å si at boken ikke ender slik Weggemann opprinnelig så for seg. I stedet trente Weggemann fortsatt for de amerikanske paralympiske prøvene, som ble omlagt til juni 2021.

Som to ganger paralympisk medaljevinner som også jobber som motivasjonstaler, har Weggemann god erfaring med å fortelle historien sin i håp om at den vil inspirere andre. Likevel vet 31-åringen at det er stor forskjell mellom å inspirere noen og å bli stemplet som «inspirerende».

Vil du lære mer om Mallory Weggemann? Sjekk ut intervjuet vårt med henne nedenfor:

“[The word] “Inspirasjon” blir tradisjonelt kastet rundt som en total fluff statement,” forklarer hun. «Vi er vant til å bruke i situasjoner når vi bare ikke vet hva mer vi skal si. Og til tider er det en direkte mikroaggresjon… Stigma rundt funksjonshemming er levende og ekte. Det er, ærlig talt, fortsatt mye diskriminering i samfunnet vårt mot mennesker med nedsatt funksjonsevne.»

Weggemann husker at hun gikk ut på en bar med venner kort tid etter hennes 21-årsdag og ble fortalt at hun var «inspirerende». «I hodet mitt tenkte jeg: ‘For å være en 21 år gammel student?’ Logikken ga rett og slett ikke mening for meg.»

Weggemann vet at mikroaggresjoner som disse ofte er forankret i mangel på eksponering og utdanning.

“Jeg har perspektivet på 18 år uten å være funksjonshemmet, og jeg kjente ikke mange mennesker med funksjonshemming [when I was growing up],” hun sier. “Som tenåring ville jeg sannsynligvis vært utrolig vanskelig hvis noen i rullestol hadde rullet opp til meg og begynte å snakke med meg.”

Mens ordet «inspirerende» ofte blir misbrukt, spesielt som et felles begrep for å beskrive paralympiske, håper Weggemann fortsatt at historien hennes kan inspirere andre.

«Inspirasjon er en sterk ting. Men inspirasjon som blir til handling er enda sterkere. Hvis du blir inspirert – og [there’s] noe som får deg til å gjøre det til handling og bli bemyndiget – det er det det handler om.»

Weggemann vet også at det er makt som følger med å være synlig og representert i samfunnet.

“Vi skraper bare i overflaten av representasjon i funksjonshemmede samfunnet,” forklarer hun. “En av grunnene til at jeg ønsket at bildet mitt skulle være på bokomslaget handlet mindre om at jeg ville være på omslaget, og mer om det faktum at jeg ville ha rullestolen min på dette omslaget. Hver eneste bokhylle som boken min står på, er det en kvinne i rullestol i den bokhyllen. Alle som går eller går på hjul eller krykker – eller hvordan de enn beveger seg gjennom denne verden – ved den bokhylla, de vil se noen [with a disability] representert.”

Kilde