Shadow

Den amerikanske sjåføren Colton Herta på randen av F1-løpssete med Red Bull juniorteam AlphaTauri


Den amerikanske sjåføren Colton Herta er på nippet til å bli med i Formel 1 med Red Bull juniorteam AlphaTauri i 2023, i påvente av en avgjørelse om hans FIA-superlisens.

Herta, 22, som for tiden kjører i IndyCar, testet F1-maskiner i år med McLaren og har blitt koblet til et sete på AlphaTauri hvis Pierre Gasly forlater teamet for Alpine som Fernando Alonsos erstatter.

Californianeren har for øyeblikket ikke de 40 superlisenspoengene som kreves for å kjøre i F1 fra løpsresultatene hans i andre serier.

FIA, motorsportens styrende organ, har sett på å gjøre unntak for Herta rundt poeng scoret i løpet av COVID-reduserte sesonger gitt hvor nær han er den nødvendige karakteren.

Helmut Marko, lederen av Red Bulls berømte sjåførprogram, er sikker på at det vil bli gjort unntak for Herta.

“Vi så på regelverket, vi diskuterte det med FIA, og på grunn av COVID er det en spesiell forskrift som du kan ta tre år [from four] og også hvis ett resultat ikke er maksimalpoeng og utenfor førerens [hands] de kan gi de kan gi poengene,” sa Marko til SpeedCity Broadcasting på SiriusXM.

“Så det er ikke noe urimelig. Han vant syv IndyCar-løp og det kan sammenlignes med en grand prix tror jeg, så det ville være synd om han ikke ville få en superlisens.”

På spørsmål om Herta vil kjøre i F1 hvis han får godkjenning, svarte Marko: “Utrolig nok fant vi en avtale for alle involverte parter og team.”

Marko la til at han forventet at superlisensavgjørelsen ville komme neste uke på Monza i forkant av den italienske Grand Prix.

Nyheten vil sannsynligvis bety en bekreftelse på Gaslys flytting til Alpine også, med Marko som legger til: “Hvis avtalen fungerer, skjer det i Monza, også for Pierre selvfølgelig.”

En superlisens for Herta kan vise seg å være kontroversiell.

Systemet er satt opp for å sikre at førere ikke kan gå inn i F1 uten nok gode mesterskapsresultater i andre systemer.

F1-sjef Stefano Domenicali sa tidligere denne uken at sporten må passe seg for ikke å skape presedens av hensyn til én sjåfør.

“Idretten må respektere reglene,” sa Domenicali til Autosport. “Og selvfølgelig er amerikanske sjåfører eller andre sjåfører veldig viktige. Hvis han er kvalifisert til å komme i F1 fordi han har poengene, er det fantastiske nyheter.

“Men det er en stige å følge, det er en protokoll å respektere, og det er situasjonen. Så det er egentlig det jeg mener er riktig å gjøre.”Kilde