Shadow

Champions League: 5 ting vi lærte fra første kamp


Av Doug McIntyre
FOX Sports Soccer Writer

Første kampdag i 2022-23 UEFA Champions League er komplett etter onsdagens åtte kamper, gruppespilloversikt.

Her er fem ting vi lærte.

Liverpool ser ikke ut som utfordrere

Med tre opptredener i finalen og én seier siden 2018, har Liverpool vært nesten like gode i Champions League som de har vært i Premier League. Du ville ikke ha visst det å se dem i Napoli på onsdag.

Det italienske laget demonterte de tannløse røde totalt i en 4-1-seier. Det sto allerede 4-0 før pause, med bare en straffespark av keeper Alisson Becker og en mållinjeklarering av Virgil Van Dijk som hindret en mer skjev scoringslinje. Luis Díaz trakk en tilbake fem minutter ut i andre omgang, men det var all motstanden Liverpool kunne mønstre.

Det er nå offisielt en bekymringsfull start for Jürgen Klopps lag, som heller ikke har vært overbevisende innenlands. Liverpool ligger på sjuende plass i Prem-tabellen med bare to seire på seks kamper. Slå av 9-0-roten mot Bournemouth, og de har kun scoret seks mål fra seks konkurransekamper i 2022-23, inkludert onsdag. En sølvlinje: deres to neste Champions League-kamper, mot Ajax og Rangers, er på Anfield.

Barcelona, Bayern München, Spurs rull

Innsatsen i år skulle alltid være høy etter at Barcelona ikke klarte å nå knockoutstadiet forrige sesong. Tenk på at deres første test er bestått.

Med dramatikken i overgangsvinduet bak seg, tok Barça seg av sakene i sin Champions League-åpning 2022-23 på onsdag, og utklasset den tsjekkiske Viktoria Plzeň 3-1 på et rocka Camp Nou. Robert Lewandowski scoret et hat-trick – hans tre første Champions League-mål for sitt nye lag.

Neste ukes tur til Bayern München – Lewandowskis tidligere klubb – vil gi en bedre følelse av hvor de femdobbelte europamesterne står. Tyskerne slo Barca 8-2 i kvartfinalen i 2020, og slo dem 3-0 to ganger i gruppespillet i fjor.

Den seksdobbelte vinneren Bayern fikk også Champions League-kampanjen sin til en pangstart på onsdag, med en imponerende 2-0-seier på Inter Milan som kan ha en konsekvens i det mange anser som dødsgruppen. Leroy Sanes åpningsmål var vinneren verdig:

I mellomtiden toppet Tottenham Hotspur til slutt Marseille på Richarlisons to første mål for klubben.

Erling Haaland gjør at Man City favoritter

Manchester City har uten tvil vært det mest konsekvente laget i Europa de siste fem årene, og vunnet tittelen i England – hjemmet til den rikeste, mest konkurransedyktige og mest granskede ligaen i verden – fire ganger.

Men det Citys eierskapsgruppe i cash flush ønsker seg mest er Champions League-trofeet. Og mens de har nærmet seg, og tapte i finalen mot Premier League-rival Chelsea i 2021, har Pep Guardiolas lag med milliarder dollar til slutt underprestert.

Inn Erling Haaland. Mannefjellet til en spiss ankom Manchester i sommer med en opprørende scoringsrekord i konkurransen: 23 mål på bare 19 kamper de siste tre sesongene med Borussia Dortmund og RB Salzburg.

Tirsdag tok Haaland opp akkurat der han slapp. I sin første Champions League-opptreden for City, scoret nordmannen to ganger i en 4-0-kamp mot Sevilla — i Spania. Haalands prestasjon og det iøynefallende resultatet setter resten av feltet på merke. Det er en grunn til at City er favoritter til å endelig vinne den største premien i klubbspillet denne sesongen: det er Haaland.

Fremtiden er nå for Kylian Mbappe

Mens Haaland vil etterfølge Lewandowski og Real Madrids Karim Benzema som den beste rene midtspissen i sporten i løpet av de neste årene – hvis han ikke allerede har gjort det – tilhører tittelen som verdens beste spiller sammenlagt allerede Kylian Mbappe.

I ukens markeringskonkurranse kom Mbappe med sin egen uttalelse tirsdag i første halvdel av Paris Saint-Germains 2-1 seier over andre tungvekter Juventus. Den 23 år gamle franske stjernen scoret to ganger i de første 22 minuttene for å sende laget sitt på vei. Begge målene var spektakulære demonstrasjoner av fart, presisjon og kraft. Hans første var spesielt spektakulær.

Det er skummelt å tenke på hvor dominerende Mbappe kan være mot Benfica eller Maccabi Haifa, som runder gruppe H. Før knockout-fasen begynner tidlig neste år, er det den lille saken om at Mbappe prøver å forsvare Les Bleus’ VM-tittel i Qatar. Deretter kommer han tilbake for forretningsavslutningen av Champions League, hvor et dypt løp for PSG ligger i kortene. (Se nedenfor.)

Legg det sammen, og Mbappe ser ut til å ta over etter Cristiano Ronaldo og klubblagkamerat Lionel Messi som fotballens fremste superstjerne i månedene som kommer, med sin uunngåelige første Ballon d’Or-pris ikke langt bak.

PSG bør gå dypere i år

Mbappe er deres katalysator, men han er ikke den eneste grunnen til at pariserne bør ta et skikkelig løp for sin første europeiske tittel i år. Det er Messi, som ser langt mer komfortabel ut i PSGs farger i år enn han gjorde forrige sesong, den første i sin lange og utenomjordiske karriere som han ikke tilbrakte med Barcelona. Neymar fullfører PSGs trehodede angrepsmonster. Bak dem er en av de dypeste, mest stablede lister rundt.

I likhet med Man City er PSG desperat etter å vinne Champions League. I likhet med City kom de nylig i nærheten, og tapte mot Bayern München i den pandemiforsinkede finalen i 2020.

PSG var også ekstremt uheldige som møtte Real Madrid forrige sesong i 16-delsfinalen. To mål av Mbappe førte til 2-0 sammenlagt ved pause i andre omgang før Benzema scoret et 17-minutters hat-trick og Real, mest dekorerte klubben i europeisk historie, fortsatte med å heise maskinvaren for en rekord 14. gang.

Noen ganger må du imidlertid tape for å vinne. Under den nye manageren Christophe Galtier ser PSG ut som mer sammenhengende, mer erfaren og sulten enn noen gang. Det er tidlig, men øyetesten forteller deg at denne sesongen representerer deres beste sjanse til å vinne alt. Bookmakerne er enige om at Man City er den eneste konkurrenten de liker best.

En av de ledende fotballjournalistene i Nord-Amerika, Doug McIntyre, har dekket USAs herre- og kvinnelandslag ved flere FIFA verdensmesterskap. Før han begynte i FOX Sports i 2021, var han stabsskribent hos ESPN og Yahoo Sports. Følg ham på Twitter @Av DougMcIntyre.


Få mer fra UEFA Champions League Følg favorittene dine for å få informasjon om spill, nyheter og mer.Kilde