Arsenal går til topps i Premier League ettersom Artetas revolusjon fortsetter med seier på Bournemouth

BOURNEMOUTH, England – Martin Odegaard scoret to ganger og William Saliba fant nettet med en strålende innsats da Mikel Artetas Gunners vant sin tredje kamp på rad for å åpne sesongen 2022-23. 3-0-seieren bringer dem til toppen av Premier League med deres første perfekte tre-kampsåpning på sesongen siden 2004-05.

– Rapport: Arsenal slår Bournemouth | Premier League-tabellen | Kommende kampoppsett

Her er vår reaksjon på lørdagens Premier League-oppgjør på sørkysten.

HOPPE TIL: Spillervurderinger | Beste/dårligste prestere | Høydepunkter og bemerkelsesverdige øyeblikk | Sitater etter kamp | Nøkkelstatistikk | Kommende kampoppsett

Rask reaksjon

1. Arsenal går fra bunnen til toppen av ligaen

I fjor tapte Arsenal sine tre første kamper for å sitte nederst på tabellen uten mål og ingen poeng, noe som utløste alvorlige spørsmål angående Mikel Artetas ledelse. Et år senere er de på toppen av tabellen lørdag kveld etter en rungende 3-0 seier over Bournemouth som tyder på at Arteta har Arsenal på et sted hvor de seriøst kan utfordre om en topp fire plassering.

De velkomne kontrastene er overalt. Artetas første ansvarlige kamp var mot Bournemouth i desember 2019, en uavgjort 1-1 der Gunners kjempet for å redde et poeng. Denne gangen var de 2-0 oppe på sørkysten i løpet av 11 minutter gjennom Martin Odegaards avslutning, før William Saliba økte ledelsen ni minutter etter pause. Deres dominans var total: Bournemouth hadde ingen berøringer i Arsenal-boksen i de første 45 minuttene og endte med en xG på 0,29. Den jublende bortesupporten sang Artetas navn og gikk gjennom et repertoar som understreket gjenkoblingen med laget deres – selv Granit Xhaka, som ble fratatt kapteinsrollen for mindre enn tre år siden, var blant dem som fikk serenade.

Tøffere tester er i vente – Bournemouth vil påtagelig slite med å holde seg oppe denne sesongen hvis forsterkninger ikke kommer før vinduet stenger – men Arteta har Gunners på et helt annet sted akkurat nå enn fortidens mørke dager.

– ESPN+ guide: LaLiga, Bundesliga, MLS, FA Cup, mer (USA)
– Strøm ESPN FC daglig på ESPN+ (kun USA)
– Har du ikke ESPN? Få umiddelbar tilgang

2. Jesus setter tonen

Rekordbøkene vil vise at Odegaard scoret åpningsmålet her og Gabriel Martinelli assisterte, men det var Gabriel Jesus sitt bidrag som gjorde mest for å snu kampen i Arsenals favør tidlig. Fem minutter etter, tok Jesus ut av muskelmassen på Marcos Senesi før han produserte en suveren første berøring for å hjelpe til med å snurre ut i verdensrommet, unnvike Jefferson Lerma, spøkelset forbi Marcus Tavernier før han slapp en omvendt pasning fra Chris Mepham for å løslate Martinelli for et skudd på mål.

Ser man bort fra den sublime kvaliteten på den omgangen i spillet, var det nettopp den slags trassige øyeblikk som setter tonen for hele laget. Tidligere inkarnasjoner av Arsenal ville starte bortekamper som dette med tvil om deres sult etter kampen, slik at motstanderne kunne vokse inn i spillet når de ser en mulighet.

Ikke denne gangen.

Arteta har allerede beskrevet å være vitne til virkningen av Jesu vinnermentalitet bak kulissene, og her var en manifestasjon av det på banen: han ledet fra fronten med utholdenhet og autoritet for å hjelpe til med å gi Arsenal en ledelse de aldri så ut som å gi fra seg. Dette er fortsatt tidlige dager, men oppgraderingen fra Jesus til Alexandre Lacazette ser skarp ut på dette beviset. Som et annet tegn på hans økende innflytelse, avsluttet Jesus kampen her som kaptein i bare sin tredje opptreden for klubben.

3. Salibas transformasjon fortsetter

Arsenal-fansen brukte mesteparten av første omgang på å debutere en ny sang for deres midtstopper på 27 millioner pund – “Saliba” til melodien til The Champs ‘Tequila – lenge før han krøllet hjem sitt første mål for klubben med en suveren venstrebeint avslutning ni minutter ut i andre omgang. 21-åringen tok Xhakas pasning inne i feltet første gang, og løftet en fantastisk avslutning over Mark Travers for å score sitt første Arsenal-mål. Vel, hans første mål i høyre ende.

Forrige uke satte Saliba gjennom sitt eget nett i Gunners’ 4-2-seier over Leicester City, men han ble støttet gjennom det vanskelige øyeblikket av en fanbase som var desperat etter å se ham lykkes etter å ha ventet tre år på å se ham representere klubben. Da Saliba stakk av for å feire, sank Oleksandr Zinchenko rett og slett ned på knærne, hendene på hodet, overveldet av majesteten i det hele.

Salibas ro er unektelig imponerende for en så ung, og han endte her med en perfekt 100 prosent pasningsgjennomføringsrate: 75 av 75. Hypen rundt denne lovende unge midtstopperen vil bare vokse.

Spillerrangeringer

Bournemouth (3-5-2): Mark Travers 6; Chris Mepham 6, Marco Senesi 4, Lloyd Kelly 6; Jefferson Lerma 6; Adam Smith 6, Marcus Tavernier 6, Ben Pearson 5, Jordan Zemura 6; Philip Billing 5, Kieffer Moore 6.
Subs: Lewis Cook 6, Jaidon Anthony 6, Ryan Christie 6.

Arsenal (4-2-3-1): Aaron Ramsdale 6; Ben White 7, William Saliba 9, Gabriel 7, Oleksandr Zinchenko 8; Thomas Partey 7, Granit Xhaka 8; Bukayo Saka 7, Martin Odegaard 8, Gabriel Martinelli 8; Gabriel Jesus 8.
Subs: Emile Smith Rowe 7, Eddie Nketiah 6, Takehiro Tomiyasu 6, Kieran Tierney 6, Albert Sambi Lokonga 6.

Beste og dårligste utøvere

BEST: William Saliba

Markerte nok en trygg visning med et strålende tatt mål og en 100 % bestått gjennomføringsrate.

VERST: Marcos Senesi

Håpløst utklasset av Jesus i oppbyggingen til åpningsmålet og ble trukket av ved pause da Bournemouth gjorde en dobbel endring for å prøve å gjenopplive formuen deres.

Høydepunkter og bemerkelsesverdige øyeblikk

Arsenal har fått en rødglødende start denne sesongen, og en slik spiller i hjertet av den har vært Odegaard.

inline1

Trodde noen at Gunners ville være en perfekt treer mot tre for å åpne kampanjen? Vi heller ikke..

inline2

Etter kampen: Hva lederne, spillerne sa

“Kvaliteten på nivåene deres var tydelig å se. Jeg var skuffet over vår generelle oppførsel og kroppsspråk og til tider og ikke forstått hva vi trenger for å være mot en toppside.

“Vi manglet en anstrengelse og et reelt ønske om å forstå hvordan kampen så ut. Ved pause var det viktigste å få spillerne til å forstå hva vi egentlig ønsket fra kampen. Vi må vise visse elementer av det vi viste i den andre halv.

— Scott Parker, Bournemouth-manager

“Vi kom veldig sterke ut fra start og dominerte kampen fullstendig. Vi scoret noen gode mål og kontrollerte kampen, så det føltes bra. Andre omgang var kanskje litt annerledes. Vi ga dem litt fart og mye sett -stykker men William [Saliba] scoret vår tredje så det var en solid kamp.” — Martin Odegaard, Arsenals midtbanespiller

“Enda langt [from perfect]. Vi hadde noen sterke perioder. I andre omgang slapp vi inn for mange sjanser for Bournemouth. Jeg er stolt, det er ikke lett å komme hit og vinne 3-0, men det er fortsatt ting å bevise.

“I livet gjør vanskelige opplevelser deg sterkere og får deg til å lære mer enn gode øyeblikk. Det øyeblikket var smertefullt og vi ønsker ikke å gå gjennom det igjen. Vi vil prøve til slutten [to sign more players]. Overgangsmarkedet er vanskelig. Vi vil gjerne gjøre noe annet. La oss se hva vi kan gjøre.» – Mikel Arteta, Arsenal-manager.

Nøkkelstatistikk (levert av ESPN Stats & Information)

Dette er første gang i Martin Odegaards klubbkarriere at han har scoret flere mål i samme kamp.

Arsenal har en 87-kamper ubeseiret rekke når de vinner med minst to mål ved pause. Deres siste nederlag i en slik kamp? 20. november 2010 i North London Derby (tapte 3-2 for Spurs).

Dette er også et godt løp for Arsenal som er verdt å nevne: det er første gang de vinner de tre første Premier League-kampene for sesongen siden 2004-05.

Neste

AFC Bournemouth: Det er en stor uke for Cherries når de reiser til Norwich for andre runde i Carabao Cup (23. august) før de tar imot Liverpool i Premier League (27. august).

Arsenal: De høytflyvende Gunners møter to Premier League-motstandere i form av Fulham hjemme (27. august) og Aston Villa (30. august).