Shadow

Argentina, Tyskland, Mexico-trøyer er hits, men for mange av Pumas malskjorter savner målet


Med mindre enn tre måneder til åpningskampen for 2022 FIFA World Cup på Al-Bayt Stadium i Qatar, har både Adidas og Puma gitt ut en rekke nye drakter for de forskjellige landslagene de leverer, inkludert potensielle utfordrere til trofeet som Argentina og Tyskland.

Spesielt Puma har skapt litt storm med deres insistering på å holde fast ved et overordnet konsept for alle deres alternative trøyer, med 2022-bortemalen som ser en merkelig “halo” lagt til rundt nummeret foran på hver trøye som har en tematisk kobling til den aktuelle nasjonen.

Dessverre har dette ført til et homogent sett med skjorter som har vist seg å være omtrent like populære som de tredje draktene for den europeiske klubben som ble utgitt i fjor, der Puma “brøt ned konvensjonene for fotballdraktersammensetning” ved å fjerne toppene og erstatte dem med store bånd av tekst over mellomrommet.

Har de lært noen verdifulle leksjoner med denne nye mengden av VM-boredrakter? Det ser ikke ut til – selv om det er rimelig å si at noen av de nye settene er bedre enn andre.

Her går vi gjennom overfloden av nye VM-drakt utgitt av Adidas og Puma denne uken, sammen med en kort oversikt over hvert enkelt design og en no-nonsense “hit” eller “miss”-vurdering.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)


Kontraster fint med den nyeste versjonen av den berømte Albiceleste striper av hjemmedrakten (som ble avduket forrige måned), er basistonene til Argentina bortetrøyen fra 2022 en dyp, fyldig lilla. Mønsteret har blitt fremhevet av en brennende grafikk som stiger opp fra bunnen, som Adidas sier er ment å reflektere den gylne solen som vises i midten av landets flagg.

Vurdering: HIT


På vei fra den vanlige malen har Tyskland tatt et blad ut av Ajax sin bok og introdusert et sentralt “forkle” til hjemmedrakten deres med en enslig, bred, svart vertikal stripe som rommer toppene, logoene og tallene. Det er definitivt et avvik fra den standard hvite skjorten som vanligvis foretrekkes av DFB, men det er et utmerket valg.

Vurdering: HIT


Tyskland borte (Adidas)

Den overveiende svarte borteskjorten er like utsøkt, belagt over det hele i glitrende gullkant og en dyp rødbrun grafikk inspirert av den kantete “D” (som i “D for Deutschland”) som finnes på DFB-emblemet. Bokstaven har også blitt uskarp som en del av grafikken som en visuell representasjon av den raske, flytende fotballen som spilles av Die Mannschaft når de fyrer på alle sylindre.

Vurdering: HIT


Ghana borte (Puma)

Inspirert av ghanesiske tekstilmønstre, er den firkantede sentrale grafiske blokken en nytolkning av nasjonalflagget som sitter på toppen av felt med knallrødt. Den er levende, full av farger og et av få eksempler på at Pumas kjernedesign forbedrer i stedet for å redusere den generelle estetikken.

Vurdering: HIT


Japan hjemme (Adidas)

Begge Japans VM-skjorter er inspirert av origami, den eldgamle japanske kunsten å brette papir. Hjemmeskjorten er tradisjonell “Blue Samurai”-farge, men har også en all-over grafikk som ligner en origami-modell av Yatagarasu, den mytologiske trebeinte kråke som vises på det japanske fotballforbundets emblem.

Vurdering: HIT


Japan borte (Adidas)

Den rene, hvite bortedrøyen har den samme Yatagarasu-origami-grafikken på ermene, men legger også til en tofarget uskarpheteffekt for å gjenspeile den energiske, raske og flytende stilen til Japans karakteristiske tilnærming til fotball.

Vurdering: HIT


Mexico borte (Adidas)

En trøye gjennomsyret av urfolkskulturen i det gamle Mexico, den forførende bortetrøyen er dekket over hele Mixtec-kunsten som, sier Adidas, vil “tilkalle nasjonens kampånd.” I likhet med hjemmesettet (en umiddelbar klassiker), er det dyprøde mønsteret her inspirert av Quetzalcoatl, den “fjærkledde slangeguden” og skaperen av verden og hele menneskeheten.

Vurdering: HIT


Sammen med standard rød-og-grønn trim du forventer å finne fra Atlas Lions, huser en blekgrå vertikal stripe det nasjonale forbunds emblem. Det var potensial til å gjøre noe spesielt med bruken av et intrikat mønster inspirert av tradisjonell marokkansk mosaikk som omgir skjortenummeret, i likhet med Marrakech-trøyen fra Pumas spesielle utvalg av bytema-sett utgitt i 2020, men det var en tapt mulighet.

Vurdering: MISS


Den livlige grønne basen er hyggelig nok, men grafikken – som Puma sier er ment som en abstrakt tolkning av en frodig løves gapende kjeve – er bare for minimal og utydelig til å være effektiv. Afrikas regjerende mestere fortjente bedre enn dette.

Vurdering: MISS


Den sentrale grafikken er en stilisert referanse til våpenskjoldet som ble funnet på bunnen av bronsemonumentet til prins Mihailo i Beograd. Med all historisk betydning fjernet, ser du på et chintzy gull sheriff-emblem på en vanlig hvit fotballskjorte. Ekstremt kjedelig.

Vurdering: MISS


Spania hjemme (Adidas)

Den medfølgende Adidas-utskriften for Spanias nye hjemmeskjorte har vage oder til “fotball-DNA” og “tidløshet”, men i hovedsak er det vi har her bare et ganske standard arrangement av det gamle røde, blå og gule som finnes på nasjonalflagget. Fint nok, men du vil slite med å velge det fra et utvalg av noen av La Rojasine trøyer de siste årene.

Vurdering: MISS


Spania borte (Adidas)

Bortetrøyen er en annen sak, hovedsakelig takket være et bølgende bølgemønster som har blitt løftet fra RFEF-våpenet som ble brukt av Spania tilbake i 1982, forrige gang nasjonen arrangerte et verdensmesterskap selv. Det imponerende designet vil sannsynligvis dele oppfatninger blant fansen, men det er i det minste litt mer visuelt interessant enn hjemmeskjorten.

Vurdering: HIT


Å glemme en fotballskjorte mens du fortsatt ser på den er en merkelig sensasjon, og likevel er vi her. Hvit med en kjedelig grå gradient og en offisiell rød grafikk som ikke ville se malplassert ut på en ny pakke med kopipapir.

Vurdering: MISS


Puma hevder at den er «uredd», men vi frykter at det er for mye som skjer til at den uruguayanske bortedrøyen klarer å få karakteren som striper, tall, topper og et stort sentralt skjold som rykker for posisjonen og ender opp med å rote opp designet over mål.

Vurdering: MISS

Kilde