Shadow

Åpent mesterskap 2022: LIV Golf bringer angst til sportens hjem


Av Martin Rogers
FOX Sports spaltist

Det er så mye å elske med golfens Open Championship, ellers kjent som British Open (kun for amerikanere og til britenes misbilligelse).

Sjarmen til en begivenhet som nå har blitt spilt i 150 år blir forsterket mangfoldig når rotasjonsplanen snur, som i år, til Old Course på St. Andrews, spillets forvaringshjem som er gjennomsyret av majestetisk historie.

Tiger Woods ble forelsket i stedet tidlig i karrieren og nekter fortsatt å bo andre steder enn rom 269 på Old Golf Course Hotel, en hyllest til antall skudd han tok for å vinne Open i 2000.

Tiger Woods siste, beste skudd for å vinne en major?

Tiger Woods siste, beste skudd for å vinne en major?

Tiger Woods er på The Open mens han fortsetter sitt golf-comeback. Han er ikke favoritten til å vinne turneringen, men han er fortsatt en faktor. Shannon Sharpe forklarer Woods appell inn og ut av sportsbetting.

Bunkers, en stift i enhver kurs, oppsto her. Og hvis ikke for de kratrene skapt av lokale sauer som klemmer seg sammen for å ly fra den hylende kulingen på Skottlands østkyst, har de kanskje aldri blitt en del av golfens stoff.

St. Andrews er et sportslig pilegrimsmål. Golf har blitt spilt så lenge der at historiske personer tok knekken på de forvitrede leddene – til og med den banebrytende monarken Mary Queen of Scots var en del av banen.

Det er der disiplene til spillet går i hopetall, og ikke bare ved turneringstid. De som har spilt der sier at det er golf som ingen andre steder, som om en magisk trolldom har blitt kastet over det gamle spillet.

Det er et slikt sted som, ærlig talt, burde være immun mot små krangel. Dessverre, da spillet på Open begynte på torsdag, har det ikke vært tilfelle.

Angsten dreier seg om tilstedeværelsen til gruppen av golfere fra utbryteren LIV Tour, selvfølgelig. Det er “selvfølgelig” fordi ingen golfhistorie er komplett uten snakk om LIV i disse dager. Dette har vært rabalderet skapt av gruppen som ledes av den tidligere Open-mesteren Greg Norman, som er kontroversielt finansiert av Saudi-Arabias suverene formuesfond blant påstander om «sportsvasking».

Norman har pirket og pirket på golfens etablering ved hvert trinn, og noen av kommentarene hans, spesielt til forsvar for arbeidsgiverne hans, har rungende bommet på målet. Men i det minste denne uken er det ikke oppkomlingligaen, men den hellige organisasjonen til Royal and Ancient (R&A) – som fører tilsyn med St Andrews og også er en av golfens styrende organer – som opptrer på en måte som ikke passer dens status.

For mesterskapene implementerte ikke R&A noen restriksjoner som forbyr LIV-spillerne – det er 23 av dem her – til tross for at forbudene ble gitt til avhopperne av de rasende lederne av PGA Tour.

St. Andrews-tjenestemenn har imidlertid gått ut av deres måte å gi LIV-spillerne en metaforisk kald skulder på måter som fremstår som ganske dumme.

For det første var Norman den eneste tidligere mesteren som ikke var invitert til festlighetene rundt den 150. turneringen, på bakgrunn av at R&A ikke ønsket noen distraksjoner fra arrangementet. Normans ekskludering hadde naturligvis motsatt effekt, og sikret en ny bølge av overskrifter sentrert rundt LIV.

Deretter ble ingen av LIV-spillerne lagt til listen for pressekonferanser før turneringen, til tross for at antallet hadde slike som Major-vinnerne Brooks Koepka, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Phil Mickelson og Louis Oosthuizen. De to sistnevnte er tidligere Open-mestere, og alle fire vil vanligvis bli tildelt medietid mellom mandag og onsdag.

Deretter inkluderte tee-tidene og sammenstillingene for de to innledende rundene enda et parti med grelle slights. På Majors er det typisk for elite – og populære – spillere å plasseres sammen for å skape grupper som har betydelig fanappell.

Med sine valg ser R&A ut til å ha vært fast bestemt på å ydmyke utbryterne så mye som mulig.

Mickelson skal spille sine to første runder med Lucas Herbert og Kurt Kitayama, gode spillere begge to, men også fullstendig ukjente for de som ikke følger golf på ukentlig basis. DeChambeau skal spille med Cameron Tringale og 56 år gamle John Daly, som spiller på en tidligere mesters fritak. Og så videre.

Ingen golfspiller har rett til å forvente en premium-gruppe, og det burde uansett ikke utgjøre mye forskjell, men det var likevel grusomt å se R&A bøye seg til nitpicking på en slik måte.

Golfens skille er ekte og tilstede. Det er opp til spillerne å bestemme om de vil jage pengene og akseptere det resulterende tilbakeslaget. Og det er opp til fansen å kjempe mot det moralske dilemmaet og velge om de vil avverge blikket fra det som har vært et ganske underholdende produkt så langt.

Selv om det helt og holdent er R&A sin rett å være med på å slenge fra begge sider, er det også synd at en så prestisjefylt gammel organisasjon valgte å gjøre det på en så triviell måte.

R&A sine handlinger, kombinert med trusselen deres om å endre kvalifikasjonskriteriene for å gjøre det vanskeligere for LIV-golfere neste år, vil helt sikkert fremkalle jubel fra de som anser LIV for å være en ødeleggende trussel mot golfens globale struktur.

Men det er komplisert, for R&A er ikke renere enn renere på dette emnet.

Det saudiske nasjonale golfforbundet, statlig støttet, er et registrert medlem av R&A. DP World Tour, tidligere European Tour, er nært knyttet til R&A – og arrangerte Saudi International som en av sine signaturbegivenheter i fjor.

«(Det) får R&A til å komme over litt Caddyshack,» skrev The Guardians Andy Bull, og argumenterte for at myndighetenes hardhendthet kan være et knep som slår tilbake.

Dette er merkelige tider for golf, hvor noe må gi før eller siden, et faktum som ble gjort enda tydeligere fordi turneringen spilles på det mest tradisjonelle stedet av alle.

Usikkerheten er skurrende for et spill som har eksistert så lenge, og bulderet av misnøye er sterk nok – det ser ut til – til at selv golfens mest kjente enheter opptrer ute av karakter.

Martin Rogers er spaltist for FOX Sports og forfatteren av nyhetsbrevet FOX Sports Insider. YDu kan abonnere på det daglige nyhetsbrevet her.


Få mer fra PGA Tour Følg favorittene dine for å få informasjon om spill, nyheter og mer.

Kilde