Shadow

Will Power, med tittelen i sikte, tjener 68. karrierepole for å bryte Mario Andrettis rekordMONTEREY, California — Will Power brøt Mario Andrettis rekord for staver den dagen han trengte et stort løp. Den største kvalifiseringen i IndyCar-historien er nå ett skritt nærmere et andre mesterskap.

Power tok sin 68. karrierestang mens Andretti så på fra pit lane lørdag på Laguna Seca Raceway. Andretti tok seg til Powers bil og ga ham en tommel opp, mens Team Penske-lagkameraten Scott McLaughlin hoppet på siden av Powers bil for å gi ham en high-five.

“Fikk meg ikke engang opp før de fortalte meg det. Jeg kan ikke feire så mye fordi jeg må være klar for [the finale],” sa Power, som vant sin femte pol for sesongen for å bryte merket.

Andretti tok seg til slutt til oppsetningsområdet der australieren ble feiret for polvinnerløpet.

“Jeg sier deg, å se Mario Andretti gå opp i gropene og håndhilse på ham, det er noe jeg kommer til å huske,” sa Roger Penske, eier av Powers bil.

Andretti, som også i år ble nummer to på vinnerlisten av Scott Dixon, var fornøyd med Power.

“Jeg vet hvor mye jeg elsker å kvalifisere meg, og han er den samme,” sa Andretti. “Det kom. Det er vakkert. Det er flott for sporten, og rekorder er ment å bli brutt.”

Power, som fikk en ny hatt hvor det sto «68 poler», sa at scenen på pitlane med Penske og Andretti var «surrealistisk».

“På et så avgjørende tidspunkt kunne jeg ikke feire det veldig mye, og jeg vil ikke gi ut for mye energi fordi jeg trenger å redde det,” sa Power. “Når du har slike figurer der som gratulerer deg, klyper du deg selv.”

Det polvinnende løpet ga Power ett ekstra poeng på stillingen. Den nåværende IndyCar-lederen går inn i søndagens finale med 21 poeng over både Team Penske-lagkameraten Josef Newgarden og seks ganger IndyCar-mester Scott Dixon. Indianapolis 500-vinner Marcus Ericsson har 40 poeng og McLaughlin følger med 42 i det som fortsatt er det nærmeste IndyCar-mesterskapet siden 2003.

Det var en ganske katastrofal kvalifiseringsøkt for alle mesterskapsutfordrerne foruten Power.

Økten falt fra hverandre nesten umiddelbart da Newgarden, en to ganger IndyCar-mester og vinner av en serie-high five-løp denne sesongen, gikk ut av kurs i korketrekkeren og fant seg fast i grusen. Han ble straffet for sine to raskeste runder, fikk ikke lov til å rykke ut av den første gruppen og starter som nummer 25 på søndag.

“Jeg gjorde bare en feil. Det er frustrerende,” sa Newgarden. “Jeg tror vi har den raskeste bilen i feltet. Men det er en grusomhet, det er en grusomhet for alle. Det er ikke over, men det er ikke ideelt det som nettopp skjedde.”

IndyCar forlenget økten for å gi kvalifiseringen en sjanse til å fullføre en runde, men Dixon klarte ikke å avansere og vil starte som nummer 13. McLaughlin og Ericsson avanserte, men Ericsson snurret i den andre gruppen og kvalifiserte seg på 10. plass, to plasser bak McLaughlin.

Det sørget for en Fast Six-finalekonkurranse som inkluderte Power, Andretti Autosport-paret til Alexander Rossi og Romain Grosjean, samt den avtroppende IndyCar-mesteren Alex Palou og Pato O’Ward fra Arrow McLaren SP og rookie Callum Ilott.

Power hadde ingen problemer og nappet Ilott med 0,0193 sekunder i Ilotts beste kvalifiseringsinnsats i karrieren.

Rossi kvalifiserte seg på tredjeplass og ble fulgt av Grosjean, Palou og O’Ward.

Colton Herta, den to ganger forsvarende løpsvinneren fra pole, gikk av banen og kvalifiserte seg til 18. plass. Det er mulig at søndagen markerer Hertas siste IndyCar-start da den 22 år gamle kalifornieren blir kurtisert av AlphaTauri i Formel 1.Kilde