Shadow

Vil Marsch følge Gerrard ut av jobb når fansen mister tålmodigheten?


Steven Gerrard varte bare 11 måneder som Aston Villa-manager. Jesse Marsch kan gå gjennom Leeds United etter en enda kortere periode med klubbens fans som vendte seg mot den tidligere RB Leipzig-treneren i de siste kampene, til tross for at han hadde hatt ansvaret i bare åtte måneder.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Å lede et Premier League-lag blir vanskeligere på alle nivåer – til og med Thomas Tuchel mistet jobben i Chelsea tidligere denne sesongen, litt over et år etter å ha vunnet Champions League. Men å lykkes i klubber som går inn i sesongen som verken tittelutfordrere eller nedrykkskandidater ser ut til å ha blitt den vanskeligste utfordringen av dem alle.

Alle trenerne som er ansatt av de såkalte Big Six vet nøyaktig hva som vil skje hvis de ikke lykkes, men de går i det minste inn i jobben og vet at de jobber for klubber med økonomisk kraft og attraktivitet for potensielle signeringer for å ha en sjanse for å nå sine mål. Og i den andre enden, hos de klubbene som enten har blitt forfremmet eller som aksepterer at Premier League-overlevelse er deres eneste mål på suksess, har manageren et enkelt mål: holde seg oppe. Scott Parkers oppsigelse i Bournemouth fem kamper inn i sesongen, etter å ha sikret opprykk tilbake til Premier League tre måneder tidligere, skyldtes hans gjentatte offentlige avhør av klubbens rekrutteringsstrategi snarere enn en lengre periode med dårlige resultater, selv om et 9-0 tap kl. Liverpool beseglet nesten helt sikkert skjebnen hans.

Likevel lag som Villa, Leeds og Everton, som sluttet med Rafa Benitez etter syv måneder forrige sesong etter at den tidligere Liverpool-sjefen tapte 10 av 22 kamper med ansvaret, er i en lite misunnelsesverdig posisjon. De har stolte historier, enorme fanbaser og ambisjoner om å gjenskape suksessene fra fortiden, men mangler ressursene eller tålmodigheten til å spille det lange spillet og bygge nedenfra og opp.

Å havne på 10. plass kan være et tegn på fremgang i slike klubber, men bare hvis det er et springbrett for større, bedre og høyere neste sesong. Med mindre du er et lag som Newcastle United, en annen klubb som ønsker å gjenskape mer positive tider fra fortiden, men en som har finansiell styrke til å bygge for i dag og i morgen, er det nesten umulig å lykkes hvis du er i den midtbanen til Premier Ligaklubber.

Gerrard har oppdaget det til kostnadene hans i Villa, og mistet jobben etter 40 kamper i ledelsen der han vant 13 og tapte 19. Den tidligere Liverpool-kapteinen kan ikke argumentere for at han var vellykket på Villa Park, men klubben investerte bare 63 millioner pund på nye signeringer i sommer (pluss 27 millioner pund på backen Lucas Digne i januar) og hans største overgang, forsvarsspilleren Diego Carlos på 28 millioner pund, har vært ute siden sesongens andre kamp på grunn av skade. Gerrards satsing på Philippe Coutinho fungerte ikke, med sommersigneringen på £18 millioner fra Barcelona som ikke hadde noen innvirkning etter en innledende lys periode på lån forrige sesong. Men for en klubb av Villas størrelse og ambisjon, var det aldri sannsynlig at sommerutgifter på nye spillere ville bli transformerende.

Det er en lignende historie i Leeds, der Marsch mistet midtbanespilleren Kalvin Phillips (til Manchester City) og spiss Raphinha (Barcelona) for avgifter på nesten 100 millioner pund, mens klubbrekordsigneringen Daniel James også dro på lån til Fulham. Rekrutteringsteamet til Elland Road erstattet dem med en rekke spillere med liten eller ingen Premier League-erfaring som Brenden Aaronson, Luis Sinisterra, Tyler Adams og Rasmus Kristensen. Etter å bare ha unngått nedrykk på siste dag av forrige sesong, gikk Leeds uten tvil inn i denne sesongen med et svakere lag etter å ha latt tre nøkkelspillere forlate sommeren, så det er ingen overraskelse at laget til Marsch sliter og nå er blant de tre nederste.

Men Leeds, som Villa, har en for stolt historie til at fansen deres kan akseptere årlige kamper mot nedrykk. Problemet er at ingen av klubbene ennå er økonomisk sterke nok til å kunne jage nye herligheter med den typen investering, på og utenfor banen, som gjør at Eddie Howe kan ta så raske fremskritt i Newcastle.

Gerrard gikk etter at fansen vendte seg mot ham i Fulham forrige uke, og ropte “Du får sparken i morgen” mens de så laget sitt tape 3-0 på Craven Cottage. Marsch ble utsatt for det samme supportersinnet etter at laget hans også tapte 3-2 hjemme mot Fulham søndag.

Å høre fans synge navnet til en tidligere manager er et annet dårlig tegn, og Marsch har hørt Marcelo Bielsas navn synge flere ganger de siste ukene. Kilder fortalte ESPN på fredag ​​at Marsch ikke var i noen overhengende fare for å miste jobben sin på Elland Road, men Premier League-ledelsen handler om skiftende resultater og støtte fra supportere. Marsch er i negativt territorium i begge disse nøkkelberegningene.

Det var den samme historien for Gerrard, som, etter å ha ankommet Villa Park med stor fanfare i november i fjor etter å ha bevist sin legitimasjon ved å lede Rangers til den skotske Premier League-tittelen i 2021, fikk sparken i løpet av minutter etter 3-0-nederlaget på Craven Cottage sist torsdag. Den som Villa utnevner til å erstatte Gerrard vil oppdage de samme problemene, og det kan også være en ny trener i Leeds snart som skal bygge bro mellom forventning og virkelighet.

Men hvis klubbene utnevner managere og deretter ikke klarer å signere spillere som er gode nok til å utgjøre en forskjell, vil det alltid være en historie om avtagende avkastning etterfulgt av nok et terningkast.Kilde