Shadow

Vekst i fotball for kvinner “i motsetning til noen annen sport”


Kvinnefotball ser økende inntekter globalt fra sponsing, kringkastingsavtaler og merchandising, samtidig som de ser større interesse fra fansen, ifølge en ny undersøkelse fra spillets styrende organ.

FIFA la ut sin andre benchmarking-rapport om kvinnefotball på fredag ​​ettersom sporten tar fart foran neste sommers verdensmesterskap for kvinner i Australia og New Zealand.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Organisasjonen undersøkte 30 av toppligaene og 294 klubber, basert på den første benchmarking-rapporten som ble utgitt i fjor.

Mens COVID-19 påvirket klubbens inntekter i den forrige rapporten, fant den siste undersøkelsen vekst over hele linja fra kampdag, kringkasting, reklame og premiepenger. Klubber rapporterte år-til-år kommersiell inntektsvekst på 33 % – noe som indikerer økende interesse fra sponsorer. Den fant at 77% av ligaene hadde en tittelsponsor, opp fra 11% i 2021.

År-til-år kringkastingsinntektene økte med 22 %. Ti ligaer rapporterte kringkastingsinntekter sammenlignet med ni i forrige undersøkelse.

Men det er også rom for vekst. Rapporten fant at bare 7 % av klubbene globalt rapporterte mer enn $1 million i inntekter fra kamper, kringkasting, reklame og premiepenger.

Sarai Bareman, FIFAs sjef for kvinnefotball, sa at rapporten understreker at kvinnefotball er en klok investering.

“Endringene er tydelige i den andre utgaven av rapporten. Vi vet det, vi føler det,” sa hun.

“Og for meg er det bare å få de menneskene som er involvert, spesielt i de høyeste nivåene av spillet vårt over hele verden, til å se og forstå muligheten som ligger foran dem. Det er fakta og data som ofte er de tingene som appellere til disse menneskene … Det er ikke anekdotisk lenger. Det er her på papiret.”

Den strukturelle veksten i kvinnefotball har blitt ledsaget av enestående interesse for spillet. En vennskapskamp mellom USA og England på Wembley tiltrakk seg nesten 78 000 fans og ble utsolgt innen 24 timer.

Det nylige Africa Cup of Nations for kvinner hadde 50 000 på hånden for finalen mellom Marokko og Sør-Afrika, og 91 000 fans var på Camp Nou for en kvartfinalekamp i UEFA Champions League.

“Kvinnefotball er på en vekstbane ulik noen annen sport i denne verden. Det er den største vekstmuligheten FIFA som organisasjon har i dag, men enda viktigere, sporten vår, fotball, har i dag. Det er den største vekstmuligheten som finnes. Og du trenger ikke å se for langt tilbake for å se indikatorene på den veksten,” sa Bareman.

– NWSL trenger høyere oppmøte for å tjene penger: hvordan gjøre det

Det kommende verdensmesterskapet for kvinner gjenspeiler veksten i spillet med et utvidet felt på 32 lag, opp fra 24 ved de to siste turneringene. Det har banet vei for førstegangsdeltakere, inkludert Marokko, Filippinene, Irland, Vietnam og Zambia.

Men FIFAs undersøkelse kommer også på et turbulent tidspunkt for spillet. I USA fant en nylig etterforskning systemisk misbruk og mishandling i National Women’s Soccer League, sportens fremste pro-tier i landet.

US Soccer bestilte etterforskningen etter oppsigelsen av North Carolina Courage-trener Paul Riley i fjor etter at to tidligere spillere anklaget ham for trakassering og seksuell tvang i en historie i The Athletic i fjor høst. Fem av de 10 trenerne i NWSL forrige sesong ble enten sparket eller sagt opp på grunn av feil oppførsel.

FIFA har et sikkerhetsprogram som ble implementert under verdensmesterskapet for kvinner under 20 år i Costa Rica i sommer. Programmet er rettet mot å holde deltakere og fans trygge mot overgrep, utnyttelse og trakassering.

Turneringens 32 kamper ble bemannet av en beskyttende funksjonær samt en representant fra Costa Ricas nasjonale barneinstitutt. Deltakerne ble informert om overgrep og hvordan de skulle rapportere det.

Beskyttelsesprogrammet er en del av FIFA Guardians-initiativet, annonsert etter verdensmesterskapet for kvinner i 2019 for å sikre spillernes sikkerhet. Den ble utviklet med UNICEF, FNs barneorganisasjon.

Den skal på plass til neste sommers senior-VM.Kilde