Shadow

Qatars regjerende emir slår ut mot kritikere av verdensmesterskapet midt i menneskerettighetsgransking


Qatars regjerende emir har slengt ut mot kritikken av landet sitt over dets vertskap for 2022 FIFA verdensmesterskap, og beskriver det som en “enestående kampanje” rettet mot den første arabiske nasjonen som arrangerer turneringen.

Siden Qatar vant vertskapsrettighetene for verdensmesterskapet for over et tiår siden, har Qatar møtt gransking og kritikk for sin behandling av migrantarbeidere og LGTBQ+-samfunnet, blant andre menneskerettighetsspørsmål.

De påståtte overgrepene som påvirker legioner av lavtlønnede arbeidere som driver Qatars økonomi og som bygde de skinnende VM-stadionene, har vært en lysstang for protester over hele verden, spesielt i Europa.

Qatar har gjentatte ganger presset tilbake, insistert på at landet har forbedret beskyttelsen for migrantarbeidere og hevder at kritikken er utdatert.

I en TV-tale for emiratets lovgivende organ tirsdag sa Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani at Qatar «har blitt utsatt for en enestående kampanje som ingen vertsland noen gang har møtt».

“Kampanjen har en tendens til å fortsette og utvides til å inkludere oppspinn og dobbeltmoral som var så voldsomt at det dessverre har fått mange mennesker til å stille spørsmål ved de virkelige årsakene og motivene,” sa han.

Rettighetsgrupper har kreditert Qatar med å forbedre arbeidslovgivningen, for eksempel ved å vedta en månedlig minstelønn på rundt 275 dollar i måneden i 2020, og for å demontere “kafala”-systemet som hadde forhindret arbeidere i å bytte jobb eller forlate landet uten samtykke fra deres arbeidsgivere. Aktivister ber imidlertid om at det må gjøres mer.

Presset har også økt på Qatar på grunn av kriminaliseringen av homofili. Qatars lov krever en fengselsstraff på ett til tre år for voksne som er dømt for samtykke fra homofil eller lesbisk sex. Forrige måned kunngjorde europeiske fotballforbund at de hadde til hensikt at kapteiner skal bære et armbånd med regnbuehjertedesign som en del av en antidiskrimineringskampanje under internasjonale kamper.

I sin tale lovet Sheikh Tamim at det skarpe søkelyset til verdens største sportsbegivenhet også ville komme Qatar til gode.

“Dette er en stor test for et land på størrelse med Qatar som imponerer hele verden med det det allerede har oppnådd og oppnår,” sa han.

Turneringen starter 20. november og finalen er satt til 18. desember.Kilde