Shadow

PSV avslutter Arsenals ubeseirede løp i Europa League, avslører Gunners’ svakheter i troppens dybde


EINDHOVEN — Arsenals bud om å toppe gruppe A vil gå til siste kamp i bassenget da de falt til et 2-0-tap mot PSV Eindhoven. Eredivisie-laget blomstret foran hjemmestøtten sin da de utnyttet en dårlig Arsenal-prestasjon til fulle for å vinne plass i knockoutene.

– Rapport: PSV vs Arsenal | Europa League-tabellen | Kommende kampoppsett

PSV fikk tre mål avvist på grunn av offside-kall, men gjorde to innsatser som teller i andre omgang da Joey Veerman åpnet scoringen i det 55. minutt med et pent plassert skudd forbi Aaron Ramsdale. Luuk de Jongs innledning til pause snudde kampen i PSVs favør, og han scoret deres andre i det 63. minutt da han kom foran Aaron Ramsdale på en corner og førte PSV til 2-0.

Arsenal tømte benken og hentet en rekke faste startere, men PSVs intensitet ga seg ikke da de noterte en imponerende seier.

HOPPE TIL: Spillervurderinger | Beste/dårligste prestere | Høydepunkter og bemerkelsesverdige øyeblikk | Sitater etter kamp | Nøkkelstatistikk | Kommende kampoppsett


Rask reaksjon

1. Arsenal snubler

Mens Arteta tidligere i uken sa at han forventer at elitespillere skal kunne takle en sesong på 70 kamper, kunne han ha klart å få et resultat torsdag kveld, da det siste han trenger er en ekstra kamp å kjempe med. Formatet til årets Europa League betyr at andreplassen i en pulje møter en av de tredjeplasserte Champions League-lagene i en ekstra kamp for å se hvem som kommer videre til neste etappe av knockoutene.

Ethvert resultat i kveld for Arsenal ville ha sikret topplasseringen, men nederlaget betyr at slik det er nå, har Arsenal en to-poengs fordel over PSV på vei inn i siste runde, noe som betyr at de ikke har råd til å gå av gassen når de er vert for FC. Zürich neste uke. Arteta har nylig snakket om å ha en for tynn tropp til å kunne rotere i Premier League, og stand-in-spillerne på torsdag la neppe frem en fast sak for å tvinge seg inn i startoppstillingen snart. Dette var en like dårlig kveld for Arsenal som det var en minneverdig kveld for vertene PSV.

2. Gakpo, Simons skinner

To av de smarteste unge talentene i Europa var Cody Gakpo og Xavi Simons i spissen for PSV. Gakpo ble sterkt knyttet til en overgang til Premier League i sommer, med Manchester United-beundrere sammen med Arsenal, Leeds og Southampton. Selv om han var stille på Emirates forrige uke – med Takehiro Tomiyasu som markerte ham ute av spillet – var han i stand til å vise mer av klassen sin i kveld foran hjemmestøtten.

Gakpo fikk avvist mål i begge omgangene da han mistimede løpingen til å havne på feil side av offsidelinjen, men tempoet hans forårsaket Arsenal-problemer. Og selv om begge anstrengelsene hans ble korrekt avskrevet og måltallet for sesongen forblir på 13, la han til assist nummer 14 for kampanjen da hans nøyaktige corner fant Luuk de Jongs hode til PSVs andre.

Gakpo ble samarbeidet med Xavi Simons foran og 19-åringen var elektrisk for PSV. Han fikk et fantastisk mål som ble avvist i første omgang da Anwar El Ghazi var offside i oppbyggingen, men triksingen hans ga Arsenal i knutepunkter. Med åtte mål, tre målgivende pasninger denne sesongen kunne du se hvorfor han kunne bli en sen tilvekst til Nederlands lag til VM.

Louis van Gaal kåret Simons i sin utvidede tropp på fredag, og han har evnen til å snu kamper på hodet på et øyeblikk. Han har blomstret siden han gjorde sommerskiftet fra PSG til PSV, og ryktet hans kommer bare til å vokse.

3. Arsenal dybdeproblemer

Arteta ville ha lært utrolig mye torsdag kveld om spillerne i periferien av førstelaget. Laget som avsluttet kampen hadde et kjent utseende med Bukayo Saka, Gabriel Jesus og Gabriel Martinelli som ledet linjen sammen med Eddie Nketiah med Granit Xhaka og Thomas Partey som holdt midtbanen nede. Men gitt Saka, Jesus og Partey startet kampen på benken, håpet Arteta tydeligvis at dybden ville være sterk nok til å takle deres fravær.

Dessverre klarte ikke spillerne han hentet inn oppgaven. Arteta ble spurt før kampen om Albert Sambi Lokongas kommentarer rundt ønsket om flere førstelagssjanser – Arteta utfordret ham til å gjøre sin sak på banen. Han var stort sett anonym. Nketiah hadde tre greie sjanser og klarte ikke å ta noen av dem, mens Rob Holding ble snudd av De Jong for PSVs første, med spissen som skapte nok plass til seg selv til å tee opp Veerman. Fabio Vieira startet på høyrekanten, men så bare mer avgjort ut da han ble flyttet mer sentralt når Saka hadde kommet inn.

Kieran Tierney – som har startet tre Premier League-kamper denne sesongen – spilte langs venstre flanke, midt på midtbanen og til tider som en plyndrende angrepsmidtbanespiller, men fikk ingen innvirkning. På dette beviset kan du se hvorfor Arteta føler at han må holde seg til sin sterkeste XI til enhver tid i toppsjiktet, noe som må være en bekymring hvis de skal opprettholde denne ladningen i flere konkurranser.


Spillerrangeringer

PSV: Walter Benitez 7, Phillipp Mwene 7, Andre Ramalho 7, Jarrad Branthwaite 8, Philipp Max 6, Joey Veerman 8, Ibrahim Sangare 7, Erick Gutierrez 7, Xavi Simons 9, Anwar El Ghazi 6, Cody Gakpo 8

Subs: Luuk de Jong 8, Noni Madueke 7, Jordan Teze 6, Mauro Junior 6, Guus Til 6

Arsenal: Aaron Ramsdale 6, Takehiro Tomiyasu 6, Rob Holding 5, William Saliba 6, Kieran Tierney 5, Granit Xhaka 6, Albert Sambi Lokonga 5, Martin Odegaard 6, Fabio Vieira 6, Gabriel Martinelli 5, Eddie Nketiah 5

Subs: Bukayo Saka 6, Thomas Partey 6, Gabriel Jesus 6, Gabriel 6, Ben White 6


Beste og dårligste utøvere

BEST: Xavi Simons, PSV

Han var fantastisk for PSV. De hadde imponerende prestasjoner hele veien med Gakpo, Jarrod Branthwaite, Joey Veerman og innbytter Luuk de Jong alle fremragende, men det var Simons’ lureri som lyste opp Eindhoven-kvelden.

VERST: Sambi Lokonga, Arsenal

Det er ganske få utfordrere her fra de besøkende med Nketiah, Holding og Fabio Vieira alle dårlige, men Lokonga var anonym.


Høydepunkter og bemerkelsesverdige øyeblikk

Luuk de Jong assisterte PSVs første mål og scoret det andre etter å ha kommet inn til pause. Snakk om en impact sub!

En i form Gakpo har skapt problemer for Arsenals backlinje.


Etter kampen: Hva spillerne og lederne sa

Ruud van Nistelrooy på Luuk de Jong: “Kombinasjonen med ham som nummer 9 med referanse, men også Cody Gakpo til venstre og Xavi Simons til høyre, de tok gode posisjoner fra ham. Laget fikk mye tillit til at kapteinen vår er tilbake og det var en stor endre fra hvordan vi spilte i første og andre omgang.”

Mikel Arteta: “Det er slutten på et langt løp for det første nederlaget etter en lang periode – det er på tide å nullstille og analysere hva som skjedde. Gratulerer til PSV, de fortjente å vinne kampen. De var på topp i duellene. I alle aspekter i dag har vi var ekstremt fattige.”

“Det var annerledes i dag fra begynnelsen — jeg tror ikke vi hadde trusselen og aggresjonen vi spilte mot. I andre omgang da ting gikk galt, gikk vi ned og fant ikke øyeblikk til å gi oss håp om å reagere .”


Nøkkelstatistikk

– Xavi Simons: 100 % driblingsuksess, 100 % taklingsuksess, 13 konkurrerte dueller (de fleste), 10 pasninger i siste tredjedel, 6 ballbesittelse vunnet, 2 skapte sjanser, 2 skudd


Neste

Arsenal: The Gunners møter sisteplass Nottingham Forest i Premier League 30. oktober, etterfulgt av deres siste gruppespillkamp i Europa League mot FC Zurich, og deretter en storkamp mot formsterke Chelsea i Premier League 6. november.

PSV Eindhoven: PSV spiller neste gang mot NEC Nijmegen i Eredivisie 30. oktober. Deretter reiser de for å møte Bodo/Glimt på kampdag 6 i Europa League 3. november.

Kilde