Shadow

Prispengene for verdensmesterskapet for kvinner i 2019 er $30 millioner—7,5 % av verdensmesterskapet for menn


Summen av premiepengene for både verdensmesterskapet for menn og kvinner har økt betydelig de siste tiårene, men akselerasjonen i lønn for både menn og kvinnelige spillere reflekterer et økende lønnsgap mellom kjønnene.

Summen av premiepengene for både verdensmesterskapet for menn og kvinner har økt betydelig de siste tiårene, men akselerasjonen i lønn for både menn og kvinnelige spillere reflekterer et økende lønnsgap mellom kjønnene.

Ifølge FIFA var verdensmesterskapet for kvinner i Kina i 2007 det første året et kvinnelag tok med seg premiepenger. Tyskland tok hjem 1 million dollar, 18,56 millioner dollar mindre enn det det italienske herrelaget vant i verdensmesterskapet for menn i 2006 i Tyskland. På den følgende ordcupen for menn i 2010, tok vinnerlaget Spania hjem 30 millioner dollar, mens premiepengene for verdensmesterskapet for kvinner i 2011 i Tyskland var 1 million dollar.

I løpet av de neste to verdensmesterskapene for kvinner økte premiepengene for mesterskapslag, men ikke nok til å redusere premiepengegapet – i 2014 tok det tyske herrelaget 35 millioner dollar hjem, men året etter tok det amerikanske kvinnelaget 2 millioner dollar hjem, et gap på 33 millioner dollar.

I år er premiepengene mellom mesterskapslag for menn og kvinner 34 millioner dollar.

Kvinnelige spillere over hele verden tar grep for å løse lønnsavvik ved verdensmesterskapet og i deres lokale ligaer. I 2016 sendte fem amerikanske kvinnelige spillere inn en diskrimineringsklage til Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), og i mars anla 28 medlemmer av US Women’s National Soccer Team et søksmål mot US Soccer Federation for kjønnsdiskriminering og ulik lønn.

Siden 2017 har den norske Ballon d’Or-vinnende spissen Ada Hegerberg vært i streik, og nektet å spille for landslaget sitt før dame- og herrelaget spiller under like forhold. SBNations James Dator kaller Hegerberg «den beste fotballspilleren».

Siden oktober 2018 har den australske fotballspillerunionen Professional Footballers Australia (PFA) sendt flere brev til FIFA der de oppfordrer organisasjonen til å gå mot likestilling. Ifølge PFA, selv om premiepotten for kvinner fortsatte å øke 100 % hvert år, ville det være 2039 før menns og kvinners premiepenger var like.Kilde