Shadow

Primer til Premier League


Forvirret over noen av forskjellene mellom amerikansk og internasjonal fotball? Nedenfor finner du en rask oversikt over Premier League og noen av de grunnleggende reglene for å gjøre seeropplevelsen din på Peacock morsommere. Ikke glem å sjekke ut artikkelen vår om vilkår for å vite hvor du kan friske opp noen av den britiske sjargongen som brukes i sporten.

Oversikt

Premier League ble grunnlagt i 1992 og begynte å spille i sesongen 1992-93. Ligaen består av 20 klubber, for tiden alle lokalisert i England, selv om lag fra Wales også er kvalifisert til å spille i Premier League.

Premier League er bare en del av en hel engelsk fotball-pyramide. Det er det høyeste laget av fotball i England; under Premier League er den engelske fotballigaen eller EFL. EFL består av andre, tredje og fjerde lag i engelsk fotball.

Format

Alle 20 klubbene spiller mot hverandre to ganger – en gang hjemme og en gang borte – for totalt 38 kamper per lag, og 380 kamper over hele ligaen per sesong.

De fleste kampene spilles på fredag, lørdag, søndag og mandag, men midtukekamper (tirsdag/onsdag/torsdag) arrangeres også av og til.

Sesongen 2022-23 går fra 5. august 2022 til 28. mai 2023.

Poengsystem

Lag får 3 poeng for seier, 1 poeng for uavgjort (det vi kjenner som uavgjort), og 0 poeng for tap.

Lagene er rangert i tabellen – det amerikanske sportsfans kjenner som “stands” – i rekkefølge etter deres totale antall poeng.

I motsetning til de fleste amerikanske sportsligaer er det ingen sluttspill i Premier League. Laget med flest poeng på slutten av sesongen er kronet til mester i Premier League. Hvis det på slutten av sesongen er uavgjort i totalt poeng mellom to eller flere lag med tittel, nedrykk eller europeiske kvalifiseringsimplikasjoner, brukes følgende uavgjorte poeng:

 1. Målforskjell (scoret mål minus mål mot)
 2. Mål scoret
 3. Poeng vunnet i head-to-head møter
 4. Mål scoret på bortebane i head-to-head-møter
 5. Sluttspill på et nøytralt sted

Europeisk kvalifisering

Vanligvis kvalifiserer de fire beste Premier League-spillerne seg til neste sesongs UEFA Champions League, en prestisjefylt årlig turnering med toppklubber over hele Europa.

Premier League-lag er også kvalifisert til å konkurrere i UEFA Europa League og UEFA Europa Conference League, henholdsvis 2. og 3. lags europeiske klubbkonkurranser.

Nedrykk og opprykk

Nedrykk og opprykk legger til en tilbakevendende, mageløs historie til den engelske fotballsesongen.

Et ukjent fenomen i amerikansk idrett, opprykk gir lag muligheten til å klatre i nivåene i engelsk fotball og belønner lag som gjør det med suksess. Alternativt straffer nedrykk lag som ikke klarer å prestere. I motsetning til i amerikansk idrett, hvor lag som slutter på bunnen belønnes med tidlige draftvalg, skaper slutten av Premier League-sesongen ekstremt press for lag som er i eller nær nedrykkssonen. Det er ingen topputkast som venter på dem på slutten av sesongen, men snarere degradering til en lavere liga som viser seg kostbar.

På slutten av hver sesong blir de tre nederste Premier League-lagene nedrykket til andre lag i engelsk fotball, det engelske fotballiga-mesterskapet (ofte referert til som “mesterskapet”).

De to beste i Championship rykker automatisk opp til Premier League for neste sesong. Lag som ender på 3.-6. plass i Championship konkurrerer i et 4-lags sluttspill, hvor vinneren også rykker opp til Premier League.

Kjappe fakta

 • Premier League begynte å spille i sesongen 1992-93
 • Grunnleggende medlemmer av Premier League:
  • Arsenal, Aston VillaBlackburn Rovers, ChelseaCoventry City, Krystallpalass, EvertonIpswich Town, Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester UnitedMiddlesbrough, Norwich City, Nottingham ForestOldham Athletic, Queens Park Rangers, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham HotspurWimbledon
 • Av de opprinnelige 22 Premier League-lagene har seks aldri rykket ned
  • Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester United, Tottenham
 • Manchester United har vunnet flest Premier League-titler (13) siden ligaens opprettelse i 1992
 • Ved å gå inn i sesongen 2022-23 har Manchester City vunnet Premier League-tittelen i 6 av de siste 11 sesongene, og i 4 av de siste 5

Viktige datoer

Åpningsdag: fredag ​​5. august 2022

Premier League-sesongen 2022-23 starter fredag ​​5. august kl. 15.00 ET med Crystal Palace v. Arsenal. 5. august er den tidligste starten på en sesong i Premier Leagues historie.

2. juledag: 26. desember 2022

Boxing Day har vært en nasjonal høytid i England, Wales, Irland og Canada siden 1871, men allerede før det begynte tradisjonen med en fotballkamp dagen etter jul. I 1860 spilte den eldste klubben, Sheffield FC, og den nest eldste klubben, Hallam FC, en kamp som endte med en 2-0 seier for Sheffield på Boxing Day. Football League, etablert i 1888, adopterte tradisjonen, og kamper på 2. juledag har vært en stift siden den gang.

Boxing Day brukes tradisjonelt til å se sport og spise rester med familie og venner. Det er generelt en fullpakket dag med Premier League-aksjon på 2. juledag, noen ganger med alle 20 Premier League-lagene i aksjon.

Bokse dag denne sesongen har ekstra betydning. På grunn av verdensmesterskapet i 2022 i Qatar, tar Premier League en pause fra 14. november til 25. desember. Boxing Day vil markere gjenopptakelsen av Premier League etter den 6-ukers pausen.

Mesterskap søndag: søndag 28. mai 2023

På sesongens siste dag er alle de 20 lagene i aksjon, med 10 kamper som sparkes i gang samtidig.

Se hele timeplanenKilde