Shadow

Premier League-forhåndsvisning: Kan noen utfordre Liverpool, Manchester City?


Av Doug McIntyre
FOX Sports Soccer Writer

Den nye Premier League-sesongen starter på fredag, når Arsenal reiser på tvers av London for å møte Crystal Palace, og det er mange historier å holde øye med over hele Englands hyllede topptur på når handlingen er i gang.

Her er fem brennende spørsmål på vei inn i kampanjen 2022-23.

Kan Erling Haaland, Manchester City nå nye høyder?

De rike ble rikere i sommer da den to ganger forsvarende Premier League-mesteren City la til Haaland, den 22 år gamle norske målmaskinen som var den mest ettertraktede spilleren tilgjengelig i 2022.

Haaland scoret nesten etter eget ønske i løpet av sine 2,5 sesonger med Borussia Dortmund, med nesten et mål per kamp i den tyske Bundesligaen. Tallene hans i UEFA Champions League har vært enda mer uanstendige, med 23 mål på bare 19 kamper i. (Haaland har også scoret 20 ganger på 21 kamper for Norges landslag.)

City ser etter å vinne sin femte engelske tittel på seks år denne sesongen, men de håper virkelig at Haalands nese for nettet fører dem hele veien til en enda mer ettertraktet premie: tidenes første Champions League-krone for de Emirates-støttede klubb.

Men Haaland vil bli utfordret som han aldri har gjort før i den tøffe Premier League, hvor hans fysiske fordeler vil bli minimalisert og hvor hans eneste svakhet – evnen i luften – kan forstørres.

Han kunne like gjerne satt fyr på Prem, og etablere seg som både en god global superstjerne og den mest fryktede spissen i spillet underveis. Tross alt tok det Haaland bare 12 minutter før sesongen før han scoret sitt første mål for City:

Hvordan vil Liverpool pris uten Sadio Mane?

I hvert fall i teorien burde de røde ikke savne Mane mye. Den 30 år gamle senegalesiske spissen ønsket å forlate Liverpool – som han hjalp til med deres første engelske tittel på tre tiår i 2020 – etter nesten 200 Premier League-kamper for et nytt eventyr med Bayern. Liverpool brukte 100 millioner dollar for å erstatte ham Darwin Núñez, en produktiv 23 år gammel uruguayaner.

Problemet løst, ikke sant? Vi får se.

Núñez er en annen type spiss enn den fleet-footed Mane, som utviklet en nesten telepatisk forståelse med høyrevingen Mohamed Salah på Merseyside. Det er ingen garanti for at den samme typen kjemi vil utvikle seg mellom Núñez, som er mer en boksspiss enn en som utmerker seg på kontringen, Salah og resten av lagkameratene hans.

Det er imidlertid håp: Etter å ha slitt i sine første par preseason-uttak, scoret Núñez da de røde toppet Man City i forrige helgs Community Shield. Deretter krediterte han Salah for å ha hjulpet ham med å finne seg til rette.

Liverpool har vært uutholdelig nærme å legge til enda en ligatittel i løpet av de siste to årene, bare for å bli sjenert hver gang. Hvis Núñez kan toppe de 16 målene Mane scoret forrige sesong, kan det være nok til å sette de røde på topp igjen.

Vil Cristiano Ronaldo bli ved Manchester United?

Det forventes et visst nivå av drama i enhver klubb som ansetter Ronaldo, men den portugisiske superstjernen har tatt handlingen til telenovela-nivåer i forkant av den nye kampanjen. Bare et år etter at han kom tilbake for sitt andre stopp med de røde djevlene, vil Ronaldo ut.

United endte på sjette plass i mai i fjor og klarte ikke å kvalifisere seg til denne sesongens Champions League til tross for Ronaldos 18 mål, den tredje flest i ligaen. Det er forståelig at en spiller som fyller 38 år i februar ønsker å konkurrere i Europas beste klubbkonkurranse. Men for andre gang på to år har det sene tidspunktet for Ronaldos overføringsforespørsel satt sjefene hans i en tøff plass.

Juventus kunne flytte Ronaldo på siste dag av forrige sommers overgangsvindu, men det er ikke like stor interesse for ham i år. Champions League bærebjelker Atletico Madrid, Chelsea, Bayern og Paris Saint-Germain ser ikke ut til å ha ham. I mellomtiden kan Man United egentlig ikke erstatte ham på dette stadiet og kan bli tvunget til å beholde ham. Ronaldo er ikke fornøyd; han forlot Old Trafford før slutten av søndagens siste oppgjør mot Spanias Rayo Vallecano, til stor ergrelse for den nye United-manager Erik ten Hag.

Hvordan eller når konflikten slutter er noens gjetning. Men for en klubb som er desperat etter å vende tilbake til Premier Leagues elite – en som har vært helt rorløs siden Sir Alex Ferguson trakk seg for et tiår siden – er det et sirkus de ikke trenger på tampen av en ny kampanje.

Kan Gabriel Jesus hjelpe Arsenal tilbake til topp 4?

Etter å ha endt mellom femte og åttende i hver av de siste seks sesongene, er Gunners langt unna klubben som før det hadde kvalifisert seg til Champions League 20 år på rad.

Dette kan være sesongen de kommer tilbake dit. Arsenal har falt bak Nord-London-rivalene Tottenham Hotspur de siste årene, men oppkjøpet av vingen Gabriel Jesus fra Manchester City denne sommeren signaliserte deres ambisjon om å forbedre seg. Brasilianeren er ikke en verdensvinner, det er sant. Men han er god nok til å gjøre en forskjell for Mikel Artetas lag, og han har mye å bevise etter å ha startet overgangen på jakt etter mer spilletid enn han fikk under City-sjef Pep Guardiola.

Slik Arteta ser det, la Arsenal til en bevist vinner.

“Han er et enormt talent, en spiller med mentalitet som er så smittsom,” sa tredjeårstreneren og tidligere Gunners-midtbanespiller tidligere denne uken. “Han kommer til å gi oss mye.”

Har Chelsea forbedret seg nok til en tittelutfordring?

Hvis et lag kan konkurrere om tittelen med Liverpool eller Man City, er det Chelsea. Blues’ nye amerikansk-ledende eierskapsgruppe har vist en vilje til å bruke penger mot det denne sommeren også.

Thomas Tuchels lag la til Raheem Sterling fra City. Som Jesus i Arsenal, bør Sterlings erfaring og mesterskapsavstamning passe rett inn i et lag som tok både Champions League og FIFA Club World Cup-titlene i løpet av de siste 18 månedene.

Tuchel fikk også den verdsatte Napoli-senterbacken Kalidou Koulibaly, og han gjorde et tillegg ved å trekke fra ved å sende Romelu Lukaku tilbake til Inter Milan på lån etter spissens katastrofale retur til Stamford Bridge.

Torsdag kunngjorde Blues signeringen av det 18 år gamle vidunderbarnet Carney Chukwuemeka fra Aston Villa.

Vil det imidlertid være nok til å forstyrre maktstrukturen på toppen av Prem? Det er vanskelig å si. Chelsea mistet også to viktige veteraner i Antonio Rüdiger (Real Madrid) og Andreas Christensen (Barcelona) på frie overganger i sommer.

En av de ledende fotballjournalistene i Nord-Amerika, Doug McIntyre, har dekket USAs herre- og kvinnelandslag ved flere FIFA verdensmesterskap. Før han begynte i FOX Sports i 2021, var han stabsskribent hos ESPN og Yahoo Sports. Følg ham på Twitter @Av DougMcIntyre.


Få mer fra engelsk Premier League Følg favorittene dine for å få informasjon om spill, nyheter og mer.Kilde