Shadow

Premier League-dominansen vises nok en gang i sommerens overgangsvindusutgifterDu har kanskje sett overskriften: Premier League-klubber brukte rundt 1,9 milliarder pund (2,23 milliarder dollar, 2,24 milliarder euro) i overgangsvinduet for sommeren 2022, og pulveriserte den tidligere verdien på 1,4 milliarder pund, satt i 2017. Sagt på en annen måte, de 20 Engelske toppklubber brukte mer enn alle klubber i Spanias LaLiga, Italias Serie A og Tysklands Bundesliga kombinert.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Vel, legg disse tallene til side, for de betyr egentlig ikke så mye, uansett hvor ofte de blir snakket om i media.

Det tar bare en grunnskoleutdanning for å forstå at hvis jeg selger deg en sykkel for $50 og du selger meg en scooter for $50, da presto! — Det totale forbruket vårt er $100, men vi har begge gått i balanse. Alt det totale forbruket forteller deg er hvor mye volum det er, og hvorfor kommentaren fortsetter å ta hensyn til denne figuren er fortsatt et mysterium.

Et langt mer relevant tall her er nettoforbruk: hvor mye penger du punger ut i overgangsgebyrer for å skaffe spillere, minus hvor mye du får tilbake for å overføre spillere til andre klubber. Om noe går det enda lenger for å understreke den økonomiske muskelen til Premier League-klubber i forhold til resten av kontinentet.

Vi vil bruke euro resten av veien fordi det er valutaen som brukes i fire av Europas fem store ligaer, og det er valutaen Premier League-klubber bruker mesteparten av tiden for å skaffe spillere fra utlandet. (Merk at jeg bruker Transfermarkt-tall her; de er ikke evangeliske, og stoler som de gjør på medieoppslag og offentlig informasjon, men de er like nøyaktige som det finnes i det offentlige rom.)

Tallene er svimlende.

Premier Leagues samlede nettoforbruk denne sommeren var €1,355 milliarder, opp fra €486 millioner i fjor sommer. Det er tredje gang Premier League passerer €1 milliard i løpet av de siste fem sommerens overgangsvinduer. Det høyeste nettoforbruket noen annen liga har oppnådd i den perioden var €351,6 millioner Serie A som ble utbetalt i 2019.

Der totalen blir enda mer sterk er når du sammenligner den engelske toppturen med Europas andre store ligaer. LaLiga hadde det nest høyeste nettoforbruket på 52,4 millioner euro (gjort mulig av Joan Laportas “økonomiske grep” som muliggjorde Barcelonas netto forbruk på 115 millioner euro). Serie A gikk i bunn og grunn med et nettoforbruk på €3,9 millioner, mens Bundesliga og Ligue 1 faktisk hadde et positivt nettoforbruk på henholdsvis €44,6 millioner og €40,6 millioner.

Ranger de 15 største netto-forbrukende klubbene i Europa, og du vil merke at 11 av dem – inkludert topp seks, Chelsea, Manchester United, West Ham United, Nottingham Forest, Newcastle United og Tottenham Hotspur – er fra Premier League .

Det er ikke vanskelig å finne ut hvorfor.

Premier League drar nytte av en massiv innenlandsk TV-rettighetsavtale – verdt rundt 2 milliarder euro i året, betydelig mer enn LaLigas 1,5 milliarder euro, Bundesligas 1,1 milliarder euro og Serie A sine 930 millioner euro – men den virkelige forskjellen ligger i verdien av utenlands. rettigheter, der Premier League forventer å få rundt 2 milliarder euro per sesong de neste tre årene, mens de andre ligaene vil få en brøkdel av det. Så er det det faktum at Premier League har Europas nest høyeste gjennomsnittlige tilskuere og de høyeste gjennomsnittlige billettprisene i kontinentets topp fem ligaer, samt det faktum at ligaens globale rekkevidde sikrer globale sponsorater og kommersielle inntekter utover det konkurransen kan mønstre .

– Karlsen: Overgangsvindu vinnere og tapere

Alt dette fikk en observatør ved forrige ukes trekning av UEFA Champions League i Istanbul til å kommentere: “Vi har allerede en Super League – den heter Premier League.” Det er slik du ender opp med en situasjon der Brentford (som spiller i en skoeske med 17 250 seter i Vest-London og bare er inne i sin andre toppsesong) har et nettoforbruk som er nesten halvannen ganger så høyt som Bayern München, vinnere av 10 ligatitler på rad og Champions League-vinnere for bare tre år siden (som selger ut stadion med 75 000 seter hver uke).

Overføringsgebyrer forteller selvfølgelig bare én del av historien når det kommer til økonomisk dominans: lønn har også betydning, og det samme gjør provisjonene som betales til mellommenn for å få en avtale i stand (spesielt når det kommer til gratis agentur). Og det er definitivt et syklisk element i alt dette. De fleste ville ha Premier League-mestere Manchester City, Europamestere Real Madrid og Champions League-toer Liverpool som tre av topplagene i verden, men de to første tjente faktisk på overgangsutgiftene i sommer, mens Liverpools nettoforbruk var en relativt sølle €9,6 millioner.

Det var andre eksepsjonelle omstendigheter som drev sommerens massive nettoforbruksspree. Manchester United satte i gang en gjenoppbygging med en ny manager, Chelsea og Newcastle er under nytt eierskap, mens Tottenham løsnet pengepungen som aldri før for manager Antonio Conte — alt dette bidro, det samme gjorde pund/euro-kursen (pundet) økt rundt 15 % over euroen siden 2015).

Når det er sagt, når det kommer til utgifter, spesielt når det gjelder mellomstore til små klubber, er det ingen sammenligning: Premier League dverger resten av Europas toppturer.Kilde