Shadow

Perspektivkraften, fra en tidligere D1-utøver


Min atletiske karriere var en berg-og-dal-bane-tur. Full av opp- og nedturer var det en som jeg noen ganger spurte om jeg likte … helt til jeg gikk av og ikke ønsket noe annet enn å komme meg på igjen. Jeg ser tilbake og det er lett å huske det gode. De gangene jeg var høy på livet og min valgte hockeysport ga meg ren glede. Men når jeg forteller min historie, ville jeg være unnlatt å ikke berøre delene der jeg rett og slett holdt på for kjære liv. Det er øyeblikk jeg ikke ville forandret for verden og øyeblikk jeg skulle ønske jeg kunne gå tilbake og gi meg selv perspektivets gave…

Som 10-åring så på USWNT-fotballspillerne på TV med faren min…

Du vet det ikke ennå, men denne generasjonen kvinnelige fotballspillere kommer til å redefinere hva det vil si å være en kvinnelig idrettsutøver. Du vil se opp til dem på alle måter, til og med klippe håret kort som Abby Wambach, og vokse opp med dem som forbilder. De er de første til å lære deg at kvinner kan være sterke, mektige og bruke sport som en plattform for det gode. Du har kanskje aldri på deg en landslagstrøye, men du vil bli med dem i det oppdraget.

Som 15-åring gråter jeg på kjøkkenet mitt og tenker at jeg kan bli kuttet fra mitt første elitelag i hockey…

Du får en smakebit på hva det vil si å spille med de beste i landet og for første gang kommer frykten for å ikke være god nok snikende inn i hodet. Dette er et frø som, når det først er plantet, vil ta år å fjerne roten. Identiteten din som hockeyspiller styrker seg, du bekymrer deg for noe som truer den identiteten, og du bestemmer deg for at du vil gjøre hva som helst for å beskytte den. På godt og vondt er det et vendepunkt i ditt engasjementnivå for sporten. Du vil ha år hvor du mister deg selv i spillet, men arbeidsmoralen din vil skille deg ut og være årsaken til din fremtidige suksess.

Som 16-åring vant et fotballmesterskap…

Du skjærer ballen ned i det nederste hjørnet og etter dobbel overtid og en runde med straffespark er det statsmesterskapet for skolen din. Det er samtidig høydepunktet og slutten på din fotballkarriere. Bittersøt og din første smak av overgang, dette vil være så nært som du kommer til USWNT-forbildene dine. Du ser etter nye innen hockeysporten… men hvor er de? Det vil være opp til deg og dine lagkamerater å bli dem. Kvinnelandskapet er bare å finne sine føtter, du må kjempe for muligheten til å spille spillet.

Som 19-åring får du den offisielle rekrutteringsoppfordringen…

Det er en lys solskinnsdag og telefonen din ringer fra et kjent nummer. Det er en samtale du har ventet på hele din karriere. Du må klype deg selv mens du hører trener si “vi har en plass til deg.” Du vet i hjertet ditt at Dartmouth er der du er ment å være, og du vil ha rett. Menneskene, teamet, mulighetene vil være flere enn du noen gang hadde forestilt deg. Du vil score ditt første kollegiale mål i hjemmeåpningen og hoppe inn i foreldrenes armer for å feire etter kampen. Det eneste som går gjennom hodet ditt: det var alt verdt det.

Mackenzie St. Onge

Når jeg er 21, møter jeg angsten min…

Det vil være et øyeblikk du vet at du ikke har det bra – hvor du innser at lagkameratene dine ikke møter den samme lammende angsten rundt matvalg du gjør, ikke hyperventilerer etter å ha spist iskrem slik du gjør, og ikke trener overdrevent å administrere kroppsstørrelsen deres slik du gjør. Det vil være et øyeblikk du vet at du ikke har det bra, og så vil det være et annet øyeblikk du bestemmer deg for å være modig nok til å be om hjelp. Ved å få den hjelpen vil du begynne å løse narrativene rundt det å være mager, å være idrettsutøver og å være kvinne. Du vil innse at du i din jakt på å bli en bedre idrettsutøver kompromitterte din evne til å være et sunt menneske. Det vil ta tid, men du vil ta strømmen tilbake fra et system som tok det uten å spørre.

Som 22-åring ble han utnevnt til kaptein … å ta vanskelige avgjørelser

Senioråret ditt vil du bli utnevnt til kaptein for divisjon 1-hockeylaget ditt. Et livslangt mål oppnådd, den tanken dukker opp i hodet ditt igjen: det var verdt det. Du er forberedt på hva det vil si å lede, men når det er på tide å utføre vil du bli overrasket over hvor mye de riktige avgjørelsene fortsatt kan skade. Du vil lære at du ikke alltid kan stole på folks ord, men snarere deres handlinger, og du vil oppleve den virkelige betydningen av ansvarlighet. Det vil være vanskelig å møte lagkameratene dine når de ikke holder teamstandardene, men det vil være en livsleksjon i integritet som du vil ta med deg for alltid.

Som 23-åring sier jeg farvel til hockey…

Summeren høres og det er det – et 12-årig kapittel avsluttet. Seniordag på hjemmeis, med mengder av venner og familie til stede. Du kom deg på resultattavla, skøytet hardt frem til siste skift og spilte fra hjertet. Jada, det var andre nivåer å nå, andre steder du kunne gå med sporten – men du visste innerst inne at du var ferdig med konkurrerende hockey. Du ga alt så lenge, du skjønte ikke en gang at det var en vekt som løftet seg fra skuldrene dine den dagen. For første gang i livet ditt vil du tillate deg selv å se tilbake med stolthet på prestasjonene dine – uten neste skritt å jage, ingen kamp i oppoverbakke for å komme til et høyere nivå, og ingen flere ofre å gjøre i navnet av sporten du alltid har identifisert deg med. Du vil sole deg i den friheten en stund, og så vil spørsmålet “hva neste” treffe deg som massevis av murstein… Det vil ta tid å svare, men med utforskning, nysgjerrighet og oppmuntring fra venner og familie vil du snuble på din neste lidenskap: å støtte skadde og pensjonerte idrettsutøvere. Du får bruke oppturer og nedturer i karrieren din til å snakke med neste generasjon. Din trening, ditt harde arbeid og ditt engasjement vil kunne overføres til en ny kontekst og gi energi til deg som gründer. Du vil utløse samtaler og endre fortellingen om hva det vil si å bli satt på sidelinjen.

Nok en gang vil du tenke for deg selv: Det var vanskelig, men det var verdt det.Kilde