Shadow

Newcastles nye signering, Alexander Isak


Newcastle United har blitt enige om en avtale på 70 millioner euro, pluss 5 millioner euro i tillegg, for å signere Real Sociedad-spissen Alexander Isak. Men hva kan de forvente av 22-åringen?

Isak har vært tippet til topps en stund, og etter å ha brutt seg inn på AIKs a-lag som 16-åring i 2016 ble han deres yngste målscorer. Borussia Dortmund var oppmerksomme på talentet hans, og da Real Madrid også var interessert, ventet de ikke lenge med å signere ham året etter for rundt €9 millioner.

Han slo seg egentlig aldri ned i Tyskland, og til tross for Dortmunds rykte for å utvikle unge spillere, spilte Isak bare 13 ganger for førstelaget og scoret ett mål. Han imponerte på lån til den nederlandske Eredivisie-klubben Willem II i 2018-19 med 14 mål og syv assist på 18 kamper, og det var nok til å overtale spanske Real Sociedad til å gjøre et trekk på 10 millioner euro.

I 132 kamper for La Real, Isak klarte 44 mål og åtte assists, med en gjennombruddskampanje i 2020-21, hvor han fikk 17 mål fra 34 kamper i LaLiga. Selv om han ikke har vunnet mye sølv, vant han Copa del Rey 2019-20 som konkurransens toppscorer med syv mål.

Og etter å ha debutert senior i Sverige i 2017, slo han også rekorden for sin nasjons yngste målscorer (på 17 år og 113 dager) før han scoret ni mål fra 39 kamper.

Isak lenge kalt «den nye Zlatan Ibrahimovic», hovedsakelig basert på hans nasjonalitet og posisjon snarere enn noe stilistisk, vil Isak være opptatt av å vise Premier League hva han kan.

Stilling

Isak er en midtspiss som også kan bruke tempoet og smidigheten på bred front, og er omtrent like moderne spillere som de kommer. På 6-fot-4 har han den fysiske størrelsen til å dominere motstanderne, men han er også ganske rask med bevegelsene og kan være vanskelig å sette fast.

Fornøyd med å presse forfra, med høy arbeidsrate, spilte han først og fremst som ensom spiss i en 4-2-3-1-formasjon forrige sesong, men han kan også knytte seg til en annen streikpartner i en 4-4-2 . Newcastle-fans vil kanskje se en spiller i slekt med Alan Shearer, men Isak er en ny type målmann klar til å trykke, skape og score.

Etter tallene

Isak var den mest sannsynlige spilleren i Real Sociedad-laget som scoret forrige sesong, ifølge hans xG, selv om han har plass til å forbedre sitt samlede bidrag.

Statistikk basert på kun Primera Division 2021-22, kontra spillere med over 10 kamper.

Berøringer: 803 (14. plass hos Real Sociedad)
Bestått nøyaktighet: 74,3 % (18.)
Assisterer: 2 (tredje=)
Mål: 6 (2.)
Sjanser skapt: 20 (7.)
Forventede mål (xG): 11,2 (1.)
Forventet assists (xA): 3,13 (5.)

Styrker

På dette stadiet av utviklingen hans kan Isak fortsatt virke litt uraffinert, men følelsen er at det er mye mer i vente – spesielt når han har polert egenskaper som forventes av en tradisjonell midtspiss.

Selv om han ofte blir referert til som en typisk nr. 9, er den svenske spillerens ferdighetssett litt mer kompleks enn den løpende midtspissen. Han er enestående til å trekke seg unna markørene sine for å finne fordelaktige rom i straffefeltet, noe som igjen fører til at han kommer godt plassert i boksen. Han utnytter også styrken sin til å holde på ballen, og han utvikler touchen til å inkludere raske knips og kombinasjonsspill i den siste tredjedelen.

Isak er på sitt mest effektive når han møter motstanderens mål. Han har utmerket akselerasjon, løper målrettet og har skarpe, uforutsigbare bevegelser. Han kan avansere godt med ballen, navigere på trange rom og er en betydelig trussel på kontringen. Faktisk, Isaks mobilitet – kanskje hans nr. 1 forte — er mer beslektet med en old-school andre spiss. — Tor-Kristian Karlsen

Hvordan han kan forbedre seg

Med en tidvis uberegnelig første touch og mangel på en jevn lufttilstedeværelse (til tross for størrelsen), lar Isaks holdup-spill fortsatt noe å ønske. Avslutningen hans mangler også den uanstrengte, instinktive one-touch-finessen til en toppspiss.

Til tross for alt sitt uutnyttede potensiale, har Isak hatt en tendens til å prestere godt i streker og kan drive inn og ut av kamper, noe som gjør ham noe frakoblet lagets angrepsmekanismer. I stedet for mangel på taktisk forståelse eller fysiske mangler, ser de åpenbare svakhetene i spillet ut til å være knyttet til en og annen mangel på fokus – et potensielt problem i den krevende Premier League. Men hvis Newcastle-sjef Eddie Howe kan skjerpe dette, kan Isak fortsette å oppfylle sitt tidlige løfte og utvikle seg til en spiss som er verdig klubbrekordavgiften. — Karlsen

Hvorfor var Newcastle interessert?

Newcastle ønsket å sikre seg en spesiell profil av spiss: ung med stort potensial. Det er derfor de prøvde å signere Reims’ Hugo Ekitike, nå på lån hos PSG, FC Salzburgs Benjamin Sesko – som signerte med RB Leipzig for €24 millioner og vil bli med neste sommer – og mer nylig Watfords Joao Pedro.

Isak passer perfekt til den profilen og bedre enn de andre som ble linket. Han har mer erfaring, til tross for at han fortsatt bare er 22, har han vært fast for Real Sociedad i en stor europeisk liga, LaLiga, og han har imponert for sitt landslag, Sverige.

Han er en moden karakter som har vist evnen til å holde en frontlinje på egen hånd, men også kombinere med andre, og demonstrere hans vekst som spiller. Disse aspektene var helt klart tiltalende for Newcastle, siden de ikke bare ønsket en ung spiss, men en som kan ha en umiddelbar innvirkning. Selv om det ikke er det ferdige produktet, som klubben vil være godt klar over, er Isak en de kan forme videre. — David Cartlidge

Vil han passe inn på St James’ Park?

Isak er ekstremt allsidig og moden, noe som vil holde godt på ham når han finner fotfeste i Nordøsten. Han kan klare seg selv, noe som vil hjelpe ham i en fysisk Premier League, og er også en smart, selvsikker person, så enhver formnedgang eller tidlige problemer med å løse seg bør navigeres godt.

Selv om han er teknisk utmerket, er han også en hard arbeider, så hvis ting går galt, ikke forvent å se hodet falle. I stedet vil han børste støv av seg og gå igjen. Utsiktene til at Isak skal jobbe med den franske spissspilleren Allan Saint-Maximin er spennende, og koblingen mellom paret kan være avgjørende for Newcastles suksess.

Det er et modig trekk å bruke €70 millioner på en 22-åring, men Isak har den rette karakteren og evnen til å gjøre det bra. — Cartlidge.Kilde