Shadow

Når katter tygger på vinstokker, fungerer det som naturens insektmiddel


Sølvranker er også kjent som satengpatos eller silkepatos.
(Foto: Firn / iStock / Getty Images Plus / Getty Images)

For nesten enhver katt kan bare noen få kattemagasiner utløse animerte spark med spinning, tygging og spark.

Sølvekorn (Scindapsus pictus) – eller matatabi på japansk – er en asiatisk plante som inspirerer til et lignende nivå hos våre kattevenner. En ny studie av forskere i Japan viser at den instinktive responsen fra denne planten gir andre fordeler enn ren nytelse for katter.

Gruppens siste forskning har vist at måten katter slikker og tygger bladene på fører til at planten frigjør 10 ganger mengden forbindelser som beskytter katter mot mygg og andre skadedyr.

“Rubbing og rulling gjør at katter kan overføre nepetalakton og nepetalaktol, som også har antimyggaktiviteter, til pelsen. Dermed bidrar responsen på kjemiske forsvar mot skadedyr hos katter, sier hovedforfatter Dr. Masao Miyazaki, en dyreatferdsforsker ved Iwate University i Japan.

I tidligere arbeid har Dr. Miyazaki og hans kolleger funnet ut at forbindelsene var i stand til å frastøte asiatiske tigermygg (Aedes albopictus), som er vanlig i Japan og Kina, så vel som USA. Teamet ønsket imidlertid å se nærmere. i hva som skjer på kjemisk nivå når blader skades av katter.

Forskerne testet forskjellige kjemiske cocktailer for å se hvordan katter og mygg reagerte på dem.

Når katter fikk brett med intakte og skadede vinblader, brukte kattene mer tid på å slikke og rulle de skadede bladene. Forskerne syntetiserte deretter de kjemiske cocktailene som ble funnet i disse bladene, og kattene brukte igjen mer tid med den skadede bladblandingen.

For å sammenligne de insektavstøtende egenskapene til blandingene, fylte forskerne en ren boks med mygg og plasserte et grunt fat inni. Når den kjemiske blandingen fra skadede blader ble tilsatt platen, flyktet myggen raskere enn når den enklere blandingen fra intakte blader ble tilsatt.

Forskerne fant at den kjemiske blandingen som var mest attraktiv for katter, også var den mest frastøtende for mygg.

Teamet håper resultatene vil bidra til å formulere skadedyrkontrollprodukter.

“Et viktigere poeng er at vår forskning vil være av interesse for publikum,” sa Dr. Miyazaki til Treehugger. “Det andre poenget er at funnene våre vil være nyttige for å utvikle myggmidler avledet fra naturlige forbindelser.”

Resultatene ble publisert i tidsskriftet iScience.