Shadow

Monarksommerfuglen er i trøbbel. Denne U of M-eksperten forklarer hvordan du kan hjelpe


Monarksommerfuglen er en ikonisk art, men insektet kan være i trøbbel. International Union for Conservation of Nature (IUCN) har listet den migrerende monarksommerfuglen som truet.

Mark Hunter er professor i økologi og evolusjonsbiologi ved University of Michigan. Han studerer monarkpopulasjoner på milkweed i Pellston, Michigan.

“Vi har studert monarkpopulasjoner hvert år de siste 50 årene,” sa Hunter. “Vi teller antall sommerfugler som kommer og vi teller antall larver vi finner på melkeplantene deres. En av tingene vi la merke til veldig raskt var da jeg begynte, hundrevis av monarker hvert år du kunne finne innen fem eller 10 minutter, dusinvis av larver, hvis du var flink til å se.

Imidlertid har forskerteamet hans lagt merke til drastiske nedgang i dyrelivspopulasjoner, inkludert monarken. Dette inkluderer mer enn 70 % reduksjon i monarklarver.

Hunter sa at denne nedgangen i naturlige pollinatorer kan sette Michigans frukt- og grønnsaksindustri i fare.

“Når honningbier er i trøbbel, kan innfødte pollinatorer inkludert monarksommerfugler … ta litt av arbeidet,” sa Hunter. “Det virker for meg som om vi spiller russisk rulett med pollineringstjenester.”

I tillegg til å telle monarkpopulasjoner ved Pellston, registrerte teamet hans også alle de andre artene som lever i melkeplanten. Han sa at 50 % av andre insektarter også er i tilbakegang.

“Vi vet om monarken fordi folk bryr seg, det er en karismatisk art og alle elsker monarken,” sa Hunter. “Ved å studere monarken finner vi at dette faktisk skjer med mange andre arter også. Du kan tenke på det som en slags vaktpost.”

Hunter sa at å legge til monarksommerfuglen på IUCN-listen vil få folks oppmerksomhet og inspirere til forandring.

“(Monarker) er på en måte denne ikoniske arten som folk elsker,” sa Hunter. “De er et inngangspunkt for folk til borgervitenskap eller for barn til vitenskap generelt. De er litt som dinosaurer. Barn elsker dinosaurer og går på museer for å se dinosaurer og bli begeistret. Monarksommerfugler gjør dette for mennesker også.»

Foreløpig er ikke monarksommerfuglen oppført som truet av US Fish and Wildlife Service. Av denne grunn forventer ikke en av leverandørene til Frederik Meijer Gardens sommerfuglutstilling, Shady Oak Butterfly Farm, et problem med å skaffe monarker til utstillingen.

«Monarken er ikke oppført som en truet art i USA. USFWS vil vurdere det som en kandidat hvert år, men de har rapportert at andre arter har høyere prioritet og er i større risiko enn monarksommerfuglen,» sendte Shady Oak Butterfly Farm i en uttalelse til Frederik Meijer Gardens.

Hunter sa imidlertid at US Fish and Wildlife Service ikke akkurat har ressursene til å legge til monarken på listen deres.

“Det er ikke bare et spørsmål om å sette navnet på et Excel-regneark eller noe sånt,” sa Hunter. “De må utstede en rekke retningslinjer og lover for å beskytte monarken. Det tar folk, det tar tid, og alt tar penger.»

Lovverk og retningslinjer må utformes med tilstrekkelig finansiering, og mangelen på midler til verneorganisasjoner bidrar til dette problemet.

Fordi monarksommerfuglen er en migrerende art, sa Hunter å hjelpe arten vil kreve å se på vandringsmønstrene helhetlig.

“Vi må lovfeste for tap av habitat, det er kritisk,” sa Hunter. «Vi må lovfeste bruken av plantevernmidler, sørge for at vi bruker plantevernmidler så godartet vi kan, og integrere dem med andre skadedyrkontrollmekanismer. Til slutt må vi iverksette akutte klimatiltak… Vi trenger bare å begynne å oppfylle våre forpliktelser om å redusere klimagassutslipp.»

Hunter sa at å redde monarkene er en vinn-vinn-situasjon for bevaring og landbruksindustrien. Han ønsker å oppmuntre energiselskaper til å bevare sine åpne områder som vind- og solfarmer ved å plante melkegress for disse innfødte pollinatorene.

For de som ønsker å engasjere seg på individnivå, oppfordrer han folk til å donere til naturvernbyråer og se hvordan de stemmer.

“Når vi gjør oss klare til å stemme, se hvem som snakker om bevaring av land, se hvem som snakker om truede arter, se hvem som snakker om klimaendringer, tap av habitat,” sa Hunter. — Hvis de har konkrete planer om å gjøre noe med det, kan du vurdere å stemme i deres retning.

Folk kan også hjelpe ved å plante Michigan milkweed i bakgården deres. Hunter mener at hvis det iverksettes tiltak på individ- og regjeringsnivå, kan monarken reddes.

“Jeg er optimistisk,” sa Hunter. “Jeg tror vi kan gjøre alt vi bestemmer oss for.”