Shadow

Man Uniteds Antony, den 100. spilleren som tar med seg ‘jogo bonito’ til England


Manchester Uniteds nye gutt Antony hadde flere grunner til å feire da han begynte sin Premier League-karriere på Old Trafford med et smell.

Bare tre dager etter å ha fullført skiftet til £86 millioner fra Ajax, åpnet den 22 år gamle vingen sin målscorekonto for United bare 35 minutter etter søndagens rungende 3-1-seier over ligalederen Arsenal.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Med sin klubbdebut, første mål og tre poeng allerede gjemt under beltet, hadde Antony også den respekterte æren av å bli den 100. brasilianeren som spilte i Premier League siden starten i 1992.

Den aller første brasilianeren som spilte Premier League-fotball var Isaias Soares fra Coventry City, som debuterte i toppklassen i en 2-1-seier over Manchester City i den andre kampen i sesongen 1995-96.

Til tross for at han var noe av en banebryter innen fotball, klarte ikke den tidligere Benfica-spissen å gjøre mye av seg i England og gjorde bare en håndfull opptredener for Sky Blues før han returnerte til Portugal med Campomaiorense i 1997.

Likevel åpnet han døren for sine landsmenn, med 99 flere innfødte brasilianere som fulgte etter og tok overgangen til Premier League i løpet av de neste 27 årene – Antony, selvfølgelig, er den siste.

Mens Isaias kan ha slitt med å slå seg ned i Midlands, har mange brasilianske spillere hatt suksess i Premier League. Her er en titt på de som har klart seg best i løpet av sin tid i den engelske toppklassen.

Den mestscorende brasilianske spilleren i Premier League-historien er fortsatt aktiv og øker fortsatt sin telling, etter å ha scoret sist i Liverpools 2-1 hjemmeseier over Newcastle United i slutten av august.

Den 30 år gamle angriperen har tre mål på fem ligakamper allerede denne sesongen, etter å ha funnet nettet to ganger i de rødes nylige 9-0-utsletting av Bournemouth.

Flest assists: Roberto Firmino, Liverpool (49 assists på 236 kamper)

Firmino er komfortabelt den mest produktive brasilianske spilleren som noensinne har nådd Premier League, og er også klar leder på toppen av tidenes assisttabell.

Willian er andreplass med totalt 38 assists, og etter å ha kommet tilbake til Premier League ved å signere for nyopprykkede Fulham, er det en sjanse for at den tidligere Chelsea- og Arsenal-vingen kan redusere gapet denne sesongen.

Flest opptredener: Fernandinho, Manchester City (264 kamper)

Fernandinho kom først til Premier League da han signerte for City i juni 2013 fra Shakhtar Donetsk, og den allsidige defensive midtbanespilleren var en iboende del av ryggraden til Pep Guardiolas alterobrende lag, og ble en sann dyktig før han bøyde seg i en alder av 37.

Det er sannsynligvis ingen overraskelse at han er den mest dekorerte brasilianeren i Premier Leagues historie, og vant fem ligatitler (sammen med syv nasjonale cuper) før han dro til Athletico Paranaense på slutten av sesongen 2021-22.

Flest clean sheets: Ederson, Manchester City (94 clean sheets på 188 kamper)

Det har virkelig ikke vært en overflod av brasilianske keepere å spille i Premier League i løpet av de siste 30 årene, med City-keeper Ederson som ledet an i et begrenset felt på bare fem stoppere for å ha klart en shut-out.

Liverpools Alisson er nummer to med 66 clean sheets etter navnet mens Heurelho Gomes fra Tottenham og Watford (53), Julio Cesar fra Queens Park Rangers (5) og Neto fra Bournemouth (1) fullfører oversikten.

Alisson er imidlertid den eneste i denne gruppen som har scoret et Premier League-mål, med hans dunkende sene heading for å sikre en sen 2-1-seier over West Bromwich Albion i mai 2021, og hjalp klubben hans med å sikre Champions League-kvalifiseringen.

Flest brasilianere etter klubb

Chelsea og Manchester City har sammen stilt med flere brasilianere i Premier League-kamper enn noen annen klubb, og begge har spilt opp til 13 spillere hver.

Chelsea har gitt engelske toppdebuter til Willian, Thiago Silva, Kenedy, David Luiz, Ramires, Oscar, Alex, Filipe Luis, Alexandre Pato, Juliano Belletti, Emerson Thome, Mineiro og Lucas Piazon. Brasil-fødte spiss Diego Costa signerte for Blues sommeren 2014, men han hadde blitt spansk statsborger året før.

City har fått Fernandinho, Ederson, Danilo, Gabriel Jesus, Fernando, Geovanni, Elano, Jo, Robinho, Maicon, Sylvinho, Kayky og Glauber til å spille for dem i Premier League gjennom årene.

Arsenal er knepent bak med 12 brasilianske spillere, men de er klar til å flytte nivå med Chelsea og City på toppen av listen når 19 år gamle nysignering Marquinhos gjør sin topp-bue for Gunners.

Største overføringssum betalt/mottatt

Den nevnte Antony er registrert som den dyreste brasilianske signeringen i Premier Leagues historie, mens Manchester United skilte seg med £86 millioner for å signere spiss fra Ajax tidligere denne måneden.

Det overskredet den forrige rekorden som ble satt da United betalte 70 millioner pund for å signere den dyptliggende midtbanespilleren Casemiro fra Real Madrid bare noen dager i forveien.

Den dyreste brasilianeren å forlate Premier League for andre steder er Philippe Coutinho, som ga Liverpool et sted i området rundt 142 millioner pund da han dro til Barcelona i januar 2018.Kilde